fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Avionul de la Ernest Airlines este același cu cel de la Hi Sky, doar că a fost revopsit. Cătălin Bulgariu conduce Aeroportul ca într-o țară de lumea a treia Avionul de la Ernest Airlines este același cu cel de la Hi Sky, doar că a fost revopsit. Cătălin Bulgariu conduce Aeroportul ca într-o țară de lumea a treia

Hopa: Hi Sky are fostul avion al Ernest Airlines, care erau conectați cu marii țepari de la Air Vallee. Axa escrocilor aviatici


* Ernest Airlines a operat două săptămâni la Iași, anul trecut, au vândut bilete de câteva sute de mii de euro și au dispărut în ceață
* Avionul de la Ernest a ajuns acum să fie folosit și arătat în poze ieșenilor de către firma Hi Sky
* Acționarii de la Ernest erau aceiași cu cei de la Air Vallee, care au venit la Iași în 2012, au vândut bilete de 400.000 de euro și s-au evaporat
* Directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu prezintă ca mari parteneri o firmă cu un singur avion și care nu are nici măcar licență de zbor
* Ori e slab de înger, ori e corupt: înșelătoria cu bilete vândute cu 5 luni în avans e veche în aviație. La Iași e a treia oară
* „Ce firmă cu un avion vine să facă bază la Iași în plină pandemie, când nu face asta nicio companie din Europa?”, punctează Marius Bodea, fostul director al Aeroportului

 Hi Sky, compania din Republica Moldova prezentată de către directorul Cătălin Bulgariu drept salvatoarea curselor externe de la Aeroportul Iași, a prezentat la Iași un avion Airbus A 320 produs acum 10 ani. Aeronava este un leasing de la Air Lease SUA.

Surprinzător este că același avion a fost operat în 2019 de Ernest Airlines, o altă companie low-cost care a fost prezentată cu artificii de către Bulgariu și a dispărut după câteva curse.
Aeroportul Iași începe să aibă tradiție în țepe. Toată lumea a uitat un episod din 2012, când director era Gheorghe Corjăuțanu: Air Vallee a dispărut cu banii din bilete.
În condițiile în care a prezentat drept foarte serioasă afacerea Hi Sky, în oraș se aude tot mai des întrebarea: cât mai rămâne în funcție Cătălin Bulgariu?

Hi Sky a luat avionul de la Ernest

Hi Sky a prezentat, vineri, la Iași, un avion, deși pe site susține că a mai cumpărat unul, dar nicio autoritate n-a reușit să-l identifice. Aeronava Airbus A320, cu 180 de locuri, este înmatriculatră în România, având numărul YR-SKY. Hi Sky încearcă să obțină certificat de operator aerian (AOC) de la Autoritatea Aeronautică Civilă din România, prin intermediul unui parteneriat cu Cobrex Brașov, după ce, în urma unui scandal la Chișinău, AAC a Republicii Moldova a refuzat să emită documentul.
Numărul de înmatriculare al avionului arată și istoricul acestuia. Înainte de a fi preluat de Hi Sky, aeronava a fost operată de Ernest Airlines, o companie care a fost prezentată, în 2018, de același Cătălin Bulgariu drept o firmă de low cost serioasă, pusă pe treabă la Iași, cu intenții de a deschide multe rute de la Iași.

Legenda: Bulgariu strânge mâna cu Iulian Scorpan, președintele Hi Sky, pe care îl consideră partener de bază al Aeroportului, deși nu are flotă și nici licență de zbor în România

Marius Bodea prevăzuse țeapa Ernest

Într-un final, afacerea a căzut, Ernest a dispărut după câteva zboruri, adeverindu-se avertismentul fostului director Marius Bodea despre scamatoria firmei italiene. Episodul este tras la xerox cu cel în care piesa centrală este Hi Sky.
„Amintiți–vă cu ce fast se lansau acum două luni cursele aeriene spre Verona și Cuneo operate de Ernest Airlines, o companie aeriană de care nu auzise mai nimeni. Acum au anunțat suspendarea zborurilor după doar doar luni. Pentru cei care au habar de aviație nu a fost o surpriză, ba chiar au prevăzut acest moment”, spunea Marius Bodea în 2019, după ce Ernest dispăruse.

Istoricul aeronavei Airbus 320, înmatriculat cu numărul YR-SKY, dovedește că aceasta a trecut de la Ernest Airlines la Hi Sky. Acestea nu sunt propriu-zis companii de aviație, ci coji de nucă ce îmbracă un miez cu interese dubioase

În Europa nu mai există companii cu un singur avion

Oamenii care au conexiuni în industria aeronautică spun că, dacă Aeroportul Iași își asociază imaginea, din nou, cu cea a unei companii care are toate șansele să eșueze, semnalul dat industriei este unul foarte prost. Renumele căpătat în urma unor asemenea aventuri îi fac pe marii jucători să evite Iașul.
„Afacerea are șanse mari să fie țeapă. Există câteva detalii care arată asta, trecând peste faptul că Autoritatea Aeronautică Civilă din Moldova a refuzat să dea certificatul AOC. Companiile mici, cu 1-2 avioane, au dispărut de un deceniu în Europa. Costurile de operare sunt foarte mari, întreținerea e mult mai scumpă pentru că nu ai discounturi la piese, mai ales dacă vorbim de perioada aceasta de pandemie, când veniturile au scăzut. Operatorii low-cost au flote de zeci de aeronave, identice, cu aceleași caracteristici de mentenanță. Astfel au scăzut prețurile biletelor și i-au înghițit pe cei cu 1-2 avioane. Este imposibil în acest moment să apară o companie viabilă economic și să aibă un singur avion”, explică fostul director al Aeroportului, Marius Bodea.

Iulian Scorpan, dând interviuri presei ieșene extaziate de relansarea Aeroportului

Presa germană și-a prevenit cetățenii: nu veți vedea Hi Sky zburând

Presa axată pe știri din aviație din Germania a prezentat subiectul Hi Sky, la începutul acestui an, pentru că autoritățile au avertizat că este ceva ciudat la companie.
„Ar trebui să înceapă peste 45 de zile. Operațiunile de zbor vor începe pe 10 aprilie, a declarat Hi Sky săptămâna trecută. În același timp, noua companie aeriană moldovenească a început să vândă bilete pentru zboruri către șase destinații din Europa.
Hi Sky promite conexiuni de la Chișinău la Bologna, Lisabona, Londra-Stansted, Paris-Beauvais și Dublin. Din 13 aprilie, Düsseldorf va fi, de asemenea, pe programul de zbor de două ori pe săptămână.
Dar este îndoielnic să vedeți vreodată un avion Hi Sky pe aeroportul din capitala statului Renania de Nord-Westfalia sau în orice alt loc. Într-un comunicat de presă, Hi Sky vorbește despre o flotă de două Airbus A320. Nu deține avioane și site-ul web se referă la Cobrex Trans-ul românesc, care ar trebui să opereze avioanele. Dar această firmă deține un singur Boeing 737-300, în vârstă de 28 de ani.
Autoritatea Aeronautică Moldovenească a răspuns: Hi Sky a făcut o cerere pentru un certificat de operator aerian (pe scurt AOC). Dar a fost respins. În ciuda solicitărilor repetate, documentele necesare nu au fost depuse.”

Avionul Fokker 50 al companiei Air Vallee, care promitea curse externe la Iași, în 2012. Să mergi prin Europa cu acest avion este ca și cum ai merge cu duba

Țeapa Air Vallee, în 2012: bilete vândute de 400.000 de euro

În 2012, în februarie, Gheorghe Corjăuțanu, apropiat al lui Constantin Simirad, pe atunci președintele Consiliului Județean, semna un contract cu operatorul aerian Air Vallee. Două luni mai târziu, mii de ieșeni plângeau după bani.
Pe 29 februarie, compania anunța, într-o lansare cu confetti, că va opera 11 zboruri pe săptămână spre patru destinații din Italia si Franța. Zborurile s-ar fi făcut cu un Fokker 100 – capacitate de 109 pasageri, potrivit pentru pista de atunci de 1.800 de metri.
Biletele vândute de firma italiană costau între 39 și 130 de euro. Cu puțin timp inainte de primele curse programate la sfârșitul lunii aprilie, compania a întrerupt orice legatură cu Aeroportul Iași. Air Vallee vânduse fără nicio problemă bilete de avion pe internet și prin agenții de turism, timp de aproape două luni, asociindu-și imaginea cu Aeroportul Iași.
Estimările au arătat o pagubă de peste 400.000 de euro produsă câtorva mii de persoane. La vremea țepei de la Iași, flota companiei avea 4 avioane, nici unul dintre ele Fokker 100, dar nimeni de la Aeroport nu s-a obosit să verifice informația.

Acesta este un Fokker 100, cu totul altceva decât Fokker 50. Air Vallee nu avea niciunul în dotare, dar nimeni de la Iași nu i-a prevenit pe cumpărătorii de bilete. Paguba a fost atunci de 400.000 de euro

Bulgariu promitea parteneriat cu Hi Sky

Reclama pe care Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iași, a făcut-o celor de la Hi Sky, sună strident. Bulgariu ar trebui să fie un obstacol al tentativelor de înșelare a ieșenilor, de aceea este plătit din banii publici ai întregului județ. El vorbea însă de un adevărat parteneriat cu o firmă-fantomă, în care președintele companiei este și pilot.
„Garantează o mai bună conectivitate între locuitorii Moldovei și restul Uniunii Europene. Echipa Aeroportului Iași continuă să își îmbogățească portofoliul de destinații operate din capitala Moldovei și își consolidează deopotrivă parteneriatele cu reprezentanții companiilor aeriene”, a spus Cătălin Bulgariu, cu avionul firmei din Republica Moldova în spatele său și cu președintele Hi Sky, Iulian Scorpan, în dreapta.

Cătălin Bulgariu părea să se fi înțeles cu PNL pentru a-și continua mandatul la Aeroport. Așteptăm decizia lui Costel Alexe, un test de seriozitate pentru acesta

Costel Alexe: „Amatorism dar nu mă pronunț”

Noul președinte a Consiliului Județean, Costel Alexe, nu se pronunță momentan asupra subiectului, lăsând de înțeles că așteaptă un verdict de la noul președinte al Consiliului de Administrație de la Aeroport, Alexandru Anghel, pe care el l-a pus acolo: „Împreună am stabilit o întâlnire de lucru pentru această săptămână. Avem cazul Spitalului Covid de la Lețcani, un tun  de 13 milioane de euro dat de PSD pe final de mandat, și voi face tot posibilul să evit ca și alte instituții din cadrul CJ să repete aceleași greșeli sau practici. Sunt preocupat să avem un management performant și să avem cât mai mulți pasageri după trecerea pandemiei. În perioada următoare vom lua toate măsurile necesare pentru a redeveni competitivi”.
Despre posibila demitere a lui Cătălin Bulgariu, în cazul în care așa-zisul parteneriat cu Hi Sky se dovedește o cacealma, Alexe a spus: „Vom analiza criteriile de performanță și managementul ultimilor ani. Nu vreau să mă antepronunț, dar vă mărturisesc că în acești ani am văzut un amatorism cras, cauzat în primul rând de lipsa unei viziuni pe termen lung și de deprofesionalizarea instituției”.
Precizare: noul președinte al CA, Alexandru Anghel, a fost un permanent critic al directorului Cătălin Bulgariu.

Article image
* Site-ul Hi Sky seamănă cu clonele pentru tras țepe pe internet: nicio cursă nu poate fi rezervată, iar la telefon răspunde robotul care spune că „toți operatorii sunt ocupați” * Compania anunță patru curse de la Chișinău spre Europa, dar de fapt nu operează pe niciuna * Nici măcar nu are licență de zbor de la Autoritatea Aeronautică din R. Moldova. Despre licență în România nici nu poate fi vorba   * Iulian Scorpan este...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Noiembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: