fbpx
 
Un cubanez cu mamă româncă, numit de Joe Biden în funcția de Secretar al Departamentului pentru Securitate Internă a SUA

Un cubanez cu mamă româncă, numit de Joe Biden în funcția de Secretar al Departamentului pentru Securitate Internă a SUA


Alejandro Mayorkas va deveni prima persoană latino care va ocupa funcția de Secretar pentru Securitate Internă (Homeland Security) din executivul american. El a fost unul dintre numele anunțate, luni, de președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, care vor face parte din viitorul cabinet. Mayorkas are chiar origini românești - mama sa s-a refugiat în Cuba în anii '40, în timpul Holocaustului din România.

Mayorkas, în vârstă de 61 de ani, s-a născut în Havana, capitala Cubei, însă familia sa a fugit din această țară când era copil. Tatăl său este născut în Cuba și are rădăcini evreiești sefardice, iar mama sa a fost o româncă evreică, fugită din țara noastră în perioada Holocaustului, conform The Jerusalem Post. El a spus că originile familiei sale i-au modelat fundamental identitatea.

„Când eram copil, Statele Unite mi-au oferit mie și familiei mele un loc în care să ne refugiem. Acum am fost nominalizat la Departamentul pentru Securitate Internă și mă voi ocupa de protejarea tuturor americanilor și a celor care fug de persecuție și caută o viață mai bună pentru ei și pentru cei dragi lor”, a spus Mayorkas, pe Twitter, luni.

Mayorkas va fi primul imigrant care conduce Departamentul pentru Securitate Internă. În cadrul Administrației Obama, Mayorkas a avut cele mai înalte funcții pe care le-a avut vreodată un cubanez-american – a fost vice-secretar în cadrul aceluiași departament, iar anterior a fost directorul serviciului pentru cetățenie și imigrație, o parte a departamentului care se ocupă de acordarea de cetățenie și alte politici de imigrație.

Dacă va fi confirmat și va face parte din guvernul care va fi condus de Joe Biden după 20 ianuarie, este de așteptat ca Mayorkas să schimbe în mod fundamental politica de imigrație extrem de dură a actualului președinte, scrie NBC. În perioada mandatului lui Trump, sistemul de imigrație a fost transformat drastic, iar practici precum blocarea accesului în țară azilanților politici, smulgerea copiilor din brațele părinților la graniță și restrângerea accesului pentru musulmani din mai multe țări au fost adoptate.

O mare parte din politica de imigrație a lui Trump a fost gândită de unul dintre consilierii săi, Stephen Miller, care, conform unor emailuri obținute de Southern Poverty Law Center, a menționat și promovat idei aparținând ideologie supremației albilor.

Departamentul pentru Securitate Internă a fost creat în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie. În cadrul său există mai multe agenții, printre care și Secret Service, cea care se ocupă de protecția și paza președintelui american.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30