fbpx
 
IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Suntem la capătul unui an care a tulburat profund viața întregii lumi”

IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Suntem la capătul unui an care a tulburat profund viața întregii lumi”


Suntem la capătul unui an care a tulburat profund viaţa întregii lumi, a spus mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Naşterii Domnului.

Acesta adaugă că pandemia de COVID-19 a adus multă durere, teamă, confuzie şi nelinişte în sufletele oamenilor dar nesiguranţa zilei de mâine este cel mai greu de dus dintre toate, transmite Agerpres.

„Suntem la capătul unui an care a tulburat profund viaţa întregii lumi. Epidemia ivită în iarna trecută a adus multă durere, teamă, confuzie şi nelinişte în sufletele noastre. Oameni dragi nouă ne-au părăsit pe neaşteptate, mutându-se la cele veşnice, unii au trecut prin chinurile cumplite ale bolii, iar alţii se tem de îmbolnăvire şi, implicit, de moarte. Mai greu de dus decât toate este nesiguranţa zilei de mâine cu tot ceea ce presupune ea. În mod special, trăim incertitudinea că această epidemie se va încheia în curând, motiv pentru care ne vedem din ce în ce mai slabi în faţa restricţiilor care ne-au schimbat viaţa. Toate aceste nelinişti şi dureri pot fi copleşitoare pentru om şi îl pot zdrobi mai ales atunci când, pentru el, singura realitate este lumea aceasta. Omul credinţei ştie însă că, oricât de grele îi sunt obstacolele şi încercările vieţii, există întotdeauna o speranţă, iar speranţa este Dumnezeu", afirmă mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în scrisoarea pastorală.

Mitropolitul Teofan arată că, din perspectiva veşniciei, această perioadă îi ajută pe oameni să se vadă ei înşişi unde se află în raport cu Dumnezeu şi cu semenii.

„Dacă suntem oneşti, vom descoperi în noi prea puţină credinţă şi nădejde în Dumnezeu, prea puţină dragoste şi înţelegere faţă de semeni, mult egoism, multă alipire de lumea aceasta. Această constatare pe care o facem în perioada acestei epidemii poate fi o şansă de a pune începutul cel bun în viaţa noastră, de a reconsidera sistemul nostru de valori şi de a ne angaja cu mai multă determinare pe calea către Dumnezeu şi către aproapele. Calea către o viaţă cât mai autentică, în duh de smerenie, de rugăciune şi de pocăinţă, înseamnă împlinirea voii lui Dumnezeu, Care este ascuns în poruncile Sale, iar cei care Îl caută pe Domnul, Îl găsesc în măsura împlinirii lor", spune arhiereul Moldovei şi Bucovinei.

Mitropolitul Teofan a amintit şi faptul că de teama virusului, mulţi credincioşi nu au mai venit la biserică pentru a se spovedi şi împărtăşi.

„Împlinirea voii lui Dumnezeu, exprimată prin porunci, nu poate fi înfăptuită altfel decât cu ajutorul harului lui Dumnezeu, care ne este împărtăşit prin Sfintele Taine. De aceea, avem nevoie de Sfânta Liturghie, de spovedanie şi de primirea Dumnezeieştii Împărtăşiri cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Mulţi dintre cei credincioşi, în toată această perioadă, din teama îmbolnăvirii, nu s-au mai spovedit şi nu s-au mai împărtăşit. Ce poate însemna însă viaţa noastră fără Dumnezeu? Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul? Ce-i foloseşte omului să-şi conserve viaţa aceasta fără perspectiva veşniciei?", a mai transmis, în scrisoarea pastorală, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: