fbpx
Portokal
Surse. Cele 22 de tone de tablă primite șpagă de Costel Alexe au fost livrate la ferma soției. Detaliile din anchetă

Surse. Cele 22 de tone de tablă primite șpagă de Costel Alexe au fost livrate la ferma soției. Detaliile din anchetă


Cele 22 tone de tablă care ar fi fost primite ca mită de fostul ministru PNL al Mediului, Costel Alexe (37 de ani), în datele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, au fost livrate la punctul de lucru al unei societăţi administrate de soţia acestuia, Raluca-Elena Alexe (36 ani), au explicat surse judiciare pentru Ziare.com.

Potrivit sursei citate, este vorba despre firma Corporex SRL, care o are asociat unic şi administrator pe Raluca-Elena Alexe. Firma a fost înfiinţată în 2013, are obiect de activtate „consultanță pentru afaceri şi management" şi are sediul în satul Pietrăria, Comuna Bârnova (Iaşi).

REPORTER DE IAȘI a arătat că în 2015, societatea a cumpărat un complex de terenuri şi clădiri în satul Sculeni, comuna Victoria (Iaşi), de la Construcţii Hidrotehnice SA, în schimbul a doar 42.000 de euro. Firma şi-a deschis aici, în 2016, un punct de lucru.

„Întreaga proprietate e în plin proces de modernizare, investiţia fiind de câteva sute de mii de euro. (...) În doi ani, a făcut (familia Alexe n.r.) toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursă banilor.

Ministrul are cai, struţi, ponei, păuni, 1.400 mp de construcţii la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătraţi de pavele, grajduri, stive de lemne şi hrana pentru animale, totul cifrându-se la cel puţin 700.000 de euro, adăugaţi valorilor iniţiale ale terenului şi clădirilor," relata REPORTER DE IAȘI anul trecut despre proprietatea evaluată la un milion de euro.

„Cele 22 de tone de tablă, în valoare de aproximativ 103.000 lei, au fost livrate la acest punct de lucru", explică sursele judiciare.

Cine ar fi livrat tabla

Potrivit DNA, în martie-aprilie 2020, Alexe ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tabla în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com că este vorba de compania Liberty Galaţi, care administrează Combinatului Siderurgic Liberty Galaţi. Este vorba de cel mai mare combinat integrat din ţară şi lider în fabricarea produselor siderurgice, cu o capacitate actuală de producţie de 2 milioane de tone de oţel, potrivit site-ului societăţii.

Ordinul 1401/2020

Cele 22 de tone de tablă ar fi fost livrate pe datele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020.

Pe 13 iulie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurile emite un ordin de alocare cu titlu gratuit a unor certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Este vorba de Ordinul nr. 1401/2020 privind aprobarea numărului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate cu titlu gratuit aferente anului 2020 pentru fiecare instalaţie din sectorul staţionar în care se desfăşoară una sau mai multe dintre activităţile prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Ordinul a fost publicat pe 4 august în Monitorul Oficial şi poate fi vizualizat pe portalul legislativ. Societății Liberty Galaţi i-au fost alocate un număr de 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Reprezentanţii companiei Liberty nu au comentat posibila implicare în acest dosar.

Alexe respinge acuzaţiile

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a precizat, luni, că a aflat „cu surprindere" de acuzaţiile pe care i le aduc procurorii DNA şi precizează că îşi doreşte finalizarea acestui demers cât mai repede şi aflarea adevărului.

„Nu am cerut şi nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii", susţine Costel Alexe.

„Am aflat cu surprindere şi am luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea", a transmis, luni, Costel Alexe, printr-un comunicat de presă.

Acesta precizează că are încredere în actul de justiţie.

„Am încredere în actul de justiţie şi îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut şi nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii. Nu voi face nicio referire publică la această situaţie în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzaţiile care îmi sunt aduse şi voi oferi toată cooperarea şi transparenta mea în fata organelor judiciare", a mai transmis Costel Alexe.

Article image
În comunicatul DNA nu se menționează niciun nume, dar există indicii care pot fi coroborate cu evenimente relatate de presă în ultimul an. Purtătorul de cuvânt al combinatului nu a negat ipoteza, spunând doar: „Nu comentez”. Liberty (fostul Sidex și Arcelor Mittal) are mari probleme cu emisiile de gaze cu efect de seră, pentru care suportă penalizări, DNA precizând că ministrul Alexe le-a dat, cu titlu gratuit, Certificate ...
Autor Gabriel Gachi Slideshow HOMEPAGE 05 Ianuarie 2021


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top