fbpx
Print this page
A murit Iancu Țucărman, ultimul supraviețuitor al Pogromului de la Iași

A murit Iancu Țucărman, ultimul supraviețuitor al Pogromului de la Iași


Iancu Ţucărman, supravieţuitor al trenurilor morţii din timpul Pogromului de la Iaşi, a murit vineri, la vârsta de 98 de ani, fiind infectat cu SARS-CoV-2, a anunţat Ambasada Israelului la Bucureşti.

„Supravieţuitor al unor orori inimaginabile din timpul Pogromului de la Iaşi, un om cu o dorinţă de viaţă incredibilă, Iancu Tucărman nu a mai putut lupta împotriva acestui virus necruţător. A fost şi va rămâne în amintirea noastră întruchiparea demnităţii umane şi a iubirii pentru poporul evreu atât de greu încercat. Domnul Ţucărman a fost un model de stăruinţă şi de compasiune, un om care a reuşit să se împace cu trecutul şi să transforme propria experienţă într-o lecţie pentru generaţiile viitoare", a transmis ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, citat într-un comunicat remis Agerpres.

El a amintit că viaţa lui Iancu Ţucărman a fost marcată de suferinţe „de nedescris".

„Alături de alţi 146 de evrei, el a fost înghesuit într-un vagon al trenurilor morţii, în timpul Pogromului de la Iaşi, pentru simpla vină că era evreu. Doar opt supravieţuitori, printre care şi Iancu Ţucărman, au mai ajuns la Podul Iloaiei. A fost o victimă a antisemitismului atât în vremea Gărzii de Fier, cât şi de-a lungul epocii comuniste. Cu toate acestea, iubirea faţă de oameni, bunătatea sa, au fost direct proporţionale cu suferinţa îndurată atâţia ani", a subliniat ambasadorul Israelului la Bucureşti.

David Saranga va participa săptămâna viitoare la înmormântarea lui Iancu Ţucărman.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Articole similare