fbpx
Print this page
Paraschiv, Chirica, Ambrosie, cei trei crai ai Apocalipsei fotbalului Paraschiv, Chirica, Ambrosie, cei trei crai ai Apocalipsei fotbalului

Fotbalul ne-a mâncat banii de două grădinițe în 9 luni. Paraschiv ia 31.000 de lei net/lună


Ambrosie lua 4.000 de euro/lună deși nu mai făcea nimic. Primăria a plătit 900.000 de euro la club în ultimul an bugetar. Li s-au dat bani și mână liberă. Poli Iași e în comă de cel puțin doi ani, dar se bagă bani publici cu nemiluita. Anul trecut nu am retrogradat pentru că a fost pandemie. Statisticile arată că Iașul este cea mai slabă echipă din Liga 1 din ultimii 20 de ani: puncte, goluri primite, șuturi, goluri date. Distracția a costat 180.000 de euro lunar!

În ultimul an, ieșenii au subvenționat haosul de la Poli Iași cu 4,4 milioane de lei, echivalentul a peste 900.000 de euro. Banii publici cât pentru construcția a două grădinițe au fost cheltuiți pentru salariile fotbaliștilor și membrilor din staff-ul clubului care acum ocupă ultimul loc în Liga I.

Pe scurt, contraperformanța răsplătită cu aproape 1 milion de euro, cu stadionul și baza de antrenament puse la dispoziție.

Un conflict perpetuu
Situația sportivă dezastruoasă de la Poli Iași este un prilej și pentru reglările de conturi. Ciprian Paraschiv, actualul președinte, și Adrian Ambrosie, fostul conducător, își dispută întâietatea la club.

Alaltăieri, Paraschiv i-a amenințat pe jucătorii lui Poli că le va îngheța salariile dacă nu câștigă cu FC Argeș. Ieri, după o întâlnire primar – Consiliul Director al clubului, cu Mihai Chirica și Adrian Ambrosie în prim plan, lui Paraschiv i-a fost tăiat salariul, 10% pe trei luni.

Paraschiv ia lunar 31.069 lei (6.400 de euro) bani în mână, brutul fiind de peste 53.000 lei. Ambrosie figura pe același stat de plată cu 18.910 lei (3.900 euro). „Din vara trecută, deși aveam dreptul, nu am mai luat niciun ban”, s-a justificat Ambrosie.
Din bugetul de 3,5 milioane de euro al clubului, 900.000 euro, echivalentul a 25%, au fost alocați de la Consiliul Local, în ultimul an, fix pentru salarii. Un act normativ emis în pandemie, pe perioada stării de alertă, a permis această modalitate de finanțare din bugetul local, altfel interzisă.

FOTO-DOCUMENT. Singurul moment în care jucătorii de la Poli Iași au mingea: înainte de începutul partidei. Se spune că o dată au dat și-un gol

Heleșteanu, dat afară când nu mai este nimic de făcut

Întâlnirea dintre membrii Consiliului Director și primar s-a finalizat cu mai multe decizii importante. Astfel, Adrian Cristea va rămâne doar jucător, nu și antrenor, Ciprian Paraschiv, președintele, va avea salariul diminuat cu 10% pentru următoarele trei luni și, concomitent, va fi chemat pentru renegocierea acestuia, iar Anton Heleșteanu, șefului departamentului de scouting, a fost concediat.

„Din cauza slabelor performanțe ale jucătorilor pe care i-a adus”, a rezumat Ambrosie, vicepreședinte al Consiliul Director, decizia de a-l da afară pe Heleșteanu. Potrivit unui stat de plată care a ieșit din club, Heleșteanu avea un salariu brut de aproape 12.000 de lei, ceea ce corespunde unui venit net de 7.000 de lei.

Fondul de salarii lunar: 180.000 de euro!
Fondul lunar de salarii de la Poli Iași, inclusiv contribuțiile la stat, se cifra, la mijlocul anului trecut, la aproximativ 180.000 de euro. Din această sumă, peste 46.000 euro brut reprezentau veniturile personalului administrativ: președintele, membrii Consiliului Director, contabilii, cei de la Scouting, Marketing, Juridic, ofițerii de presă, cei care se ocupau de îngrijirea gazonului, bucătarii, spălătoreasa.

Restul banilor se duceau la jucători și la cei de pe banca tehnică, salariile variind între 1.500 de euro și 6.000 de euro fără bonusuri. „Bugetul anual de 3,5 milioane de euro se constituie din drepturile de televiziune, reclamă și publicitate, sponsorizări și bartere, alocări de la bugetul local (când se poate) și din bilete”, a spus Ciprian Paraschiv.

Pentru acest an, drepturile TV au reprezentat 35%, fondurile publice 25%, restul fiind acoperit din reclamă și sponsorizări. „Biletele, care însemnau cam 5% din buget, au dispărut în pandemie. Erau bani importanți și asigurau un minim de cash flow”, a explicat Paraschiv.

Din toamna trecută, după mai multe scandaluri de presă, au fost operate câteva corecții bugetare: membrii Consiliului Director nu au mai fost retribuiți, câțiva de la administrativ au fost puși pe liber, s-au comasat câteva posturi, totul pentru a se face unele economii.

Adrian Ambrosie era plătit cu 3.900 de euro net ca să nu facă nimic. La un moment dat i s-a făcut rușine

Culmea optimismului: Paraschiv mai vrea bani de la Primărie
Alocările de la bugetul local, cei 4,4 milioane de lei, au venit pe parcursul anului trecut. Paraschiv se gândește să mai ceară și alți bani de la Primărie. „Încă suntem în starea de alertă și legea permite”, a declarat acesta.

Șeful lui Poli a spus că salariile fotbaliștilor sunt plătite până la nivelul lunii decembrie 2020 inclusiv, deci există o liniște din punct de vedere financiar.
Președintele Politehnicii a menționat că acum un an, în februarie 2020, când a preluat conducerea, clubul avea datorii de 2 milioane de euro. „În prezent, mai avem doar 1 milion de euro deși am trecut printr-un an extrem de greu, cu pandemia”, a spus Paraschiv.

Mai sunt multe puncte de pierdut
Despre situația sportivă a echipei și șansele de evitare a retrogradării, Paraschiv și Ambrosie au păreri diametral opuse. „Mai avem șanse bune, mai sunt multe meciuri de jucat. Încă 6 partide din sezonul regulat și apoi cele 9 din play out. Însă, trebuie o schimbare de atitudine”, a declarat Ciprian Paraschiv.

Acesta a adus și argumente de ordin matematic. În clasamentul actual, la înjumătățirea punctajului, Iașul ar fi la doar 4 puncte de locul 14 (acum Voluntari) și la 5 puncte de locul 13 ocupat acum de Dinamo.

Sponsorul Tarsin a oferit un autocar Mercedes, ca la marile cluburi

Ambrosie, morocănos: „Șansele sunt reduse”
În schimb, Adrian Ambrosie, vicepreședintele Consiliului Director, a afirmat că deciziile de ieri reprezintă o ultimă încercare ca echipa să evite retrogradarea în eșalonul secund. „Personal cred că e târziu și că șansele noastre sunt reduse”, a menționat vicepreședintele Consiliului Director.

Acesta a precizat că hotărârea de a-i diminua salariul lui Paraschiv a venit după ce anterior, acum trei săptămâni, președintele primise un avertisment. „Nu a fost decizia mea, eu am avut un vot din cinci. Iar tot ce s-a decis, s-a făcut cu unanimitate”, a declarat Ambrosie. În plus, tot în urma ședinței Consiliului Director, s-a statuat ca orice măsură ia Paraschiv să fie de-acum încolo contrasemnată de cineva din consiliu.
Același Ambrosie a spus că nu urmărește potențarea conflictului cu Paraschiv. „Mă interesează doar rezultatele echipei. Cât mai repede vom încerca să găsim un antrenor pentru echipă”, a completat vicepreședintele Consiliului Director.

Lista salariilor din iulie 2020 a „transpirat” pe internet, săptămâna trecută

Ciprian Paraschiv, președinte executiv                     31.069 lei
Adrian Ambrosie, manager executiv                        18.910 lei
Leonid Antohi, președinte Consiliul Director              7.090 lei
Ovidiu Postolache, secretar general                         7.090 lei
Mircea Ursu,       Consiliul Director                          7.090 lei
Florența Strujan, contabil șef                                  7.050 lei
Anton Heleșteanu, șef Scouting                               7.000 lei
Lucian Lucescu, ofițer de presă                               6.000 lei

* Sumele sunt nete și provin dintr-un tabel de salarii aferent lunii iulie a anului 2020. Pe lista celor de la „administrativ” figurau 26 de persoane, cu un venit net total de 131.893 lei și o sumă brută de 225.189 lei. După izbucnirea scandalului în presă, din septembrie 2020, niciunul dintre membrii Consiliului Director al Politehnicii nu a mai fost remunerat

Article image
Sindromul „Vocea și talentul” au ruinat stadionul din Copou. Administratorul anterior era fiul fostului șef al bazei sportive, care s-a pensionat și i-a lăsat postul moștenire. Alexandru Grierosu, amic de agape cu Mihai Chirica, a fost dat afară după un scandal monstru în aprilie 2019, când nu pregătise gazonul pentru meciul cu Gaz Metan Mediaș. A venit, prin detașare, Florin Baltag, ginerele antrenorului Ioan Lazariuc, șef...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 03 Noiembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare