fbpx
Portokal
Studiu: Calul înţelege mai bine dacă i se vorbeşte ca unui bebeluş

Studiu: Calul înţelege mai bine dacă i se vorbeşte ca unui bebeluş


Un studiu publicat luni în Franţa arată că este benefic ca unui cal să i se vorbească pe tonul folosit în cazul unui bebeluş, relatează AFP.

„Caii sunt mai atenţi şi par să ne înţeleagă mai bine intenţiile" atunci când tonul folosit de călăreţ este „mai ridicat", iar acesta din urmă foloseşte „intonaţii exagerate", se arată în studiul realizat de Institutul naţional de cercetare pentru agricultură, alimentaţie şi mediu (Inrae) Val de Loire şi Institutul francez de echitaţie (IFCE).

„Prin urmare, această metodă ar trebui integrată de călăreţi şi crescători în relaţia lor cu caii pentru a facilita interacţiunile zilnice şi pentru a îmbunătăţi bunăstarea acestor animale", se menţionează în comunicatul INRAE.

Folosind acest limbaj, oamenii captează mai bine atenţia cailor, care "au performanţe mai bune de învăţare", aşa cum s-a dovedit deja în cazul câinilor şi a primatelor.

Studiul complet a fost publicat în revista ştiinţifică Animal Cognition.

Pentru a evalua impactul acestui limbaj, etologii au efectuat două serii de teste cu douăzeci de cai.

Cailor cărora li s-a vorbit ca unor bebeluşi „au răspuns mai favorabil, au fost mai liniştiţi, s-au uitat mai mult la experimentator şi au răspuns la gesturile de îngrijire ale acestuia, gesturi pe care (caii) nu le fac dacă limbajul folosit este unul neutru, ca în cazul adulţilor", a mai spus Inrae.

În cazul celui de-a doilea test, oamenii de ştiinţă au descoperit că ordinele pentru obţinerea hranei erau cel mai bine urmate de cai dacă le erau comunicate pe un ton copilăresc.

Echipele Inrae şi IFCE au arătat într-un studiu precedent că ecvidele sunt capabile să recunoască expresiile de pe chipul uman. Caii sunt astfel mai nervoşi când se confruntă cu o expresie de furie şi mai relaxaţi atunci când se confruntă cu o expresie de bucurie.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top