fbpx
 
Povestea falsurilor din spatele profitului de 3 milioane de euro la noul bloc din Smârdan. Primăria a făcut cinste cu terenul

Povestea falsurilor din spatele profitului de 3 milioane de euro la noul bloc din Smârdan. Primăria a făcut cinste cu terenul


* Anca și Radu Holban (fost Talabă) cumpăraseră inițial 385 mp, fără deschidere la stradă
* Primăria le-a mai dat 634 mp fie prin vânzare, fie prin concesionare, cu negociere directă
* Prețurile Primăriei au fost aberant de mici, până la 72 euro/mp, în Smârdan, unde terenurile se vând cu 400-500 euro/mp
* Soții Holban, rude cu Mircea Rotariu, partenerul de afaceri al fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, au primit aceste terenuri doar pentru „extindere locuință individuală”
* După ce s-au văzut cu tot pământul adunat și cu deschidere la stradă, au dat cărțile pe față: au cerut autorizație pentru bloc cu 55 de apartamente
* Profitul la această afacere este de 3 milioane de euro
* Strada Malu, în coasta Palasului, e deja sufocată de trafic

În martie 2016, familia Holban cerea certificat de urbanism pentru „extindere construcție existentă”, când deja primiseră de la Primărie 546 mp, în două tranșe

Blocul de pe str. Malu, zona Palas-Smârdan, n-ar fi existat dacă șefii Primăriei Iași n-ar fi dat din domeniul public teren pentru construirea acestuia. S-a plecat de la o casă pe 385 mp, în planul 2 de la stradă, fără ieșire auto.

Fostul consilier local Florin Boca (PSD) a susținut în plenul CL concesionarea terenului, ca și cum n-ar fi știut despre cine este vorba

Trei tranzacții cu Primăria
Traseul de la o casă individuală până la un bloc cu 9 niveluri și 55 de apartamente este halucinant:
2013 – Radu Holban (fost Talabă) cumpără 385 mp cu 212 euro/mp de la o persoană fizică
2015 – familia Holban cumpără încă 192 mp de la Primăria Iași, terenul fiind evaluat la doar 72 euro/mp! Valoarea reală pe piață liberă: 400 euro/mp
2016 – familia Holban concesionează încă 354 mp de la Primărie și obține deschidere la strada Malu. Prețul evaluat și propus Consiliului Local: 170 euro/mp
2017 – Holban primește alți 88 mp de la Primărie, procedura fiind „concesionare directă”. Evaluarea este acum de 203 euro/mp, de trei ori mai mult decât în urmă cu doi ani.

Concesionare directă în 2016, de la Primărie tot pentru familia Holban, „în vederea extinderii imobilului proprietate” și nicidecum pentru construirea unui bloc

Legăturile Harabagiu-Talabă
În patru ani, plecând de la 385 mp, Radu Holban ajunge la 1.019 mp și cere autorizație pentru bloc cu D+P+6+Et.th, pe o străduță din zona Smârdan pe care se circulă pe un singur fir. Primăria i-a pus la dispoziție 634 mp din cei 1.019 mp – 62% din suprafață.
Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu (acesta fiind șef de comisie de negociere) s-au jucat cu prețurile de evaluare a concesiunii de la un an la altul.
Partenerul de afaceri al lui Gabriel Harabagiu este Mircea Rotariu. Concubina acestuia este sora soției lui Radu Holban. Practic sunt cumnați. Pe Holban îl chema înainte Talabă, are un trecut de interlop și este în acest moment încarcerat la Penitenciarul Iași pentru tentativă de omor.
Afacerea acestui bloc a fost vândută către dezvoltatorul imobiliar Doru Plugaru, prin soția sa, Anca Condurache.

Concesiunea directă a ultimilor 88 mp au trecut ca prin brânză în Consiliul Local, în 2016

Tunul din 2015: vânzare la preț mult subevaluat
Soții Holban au cumpărat inițial o grădină cu o casă bătrânească, înconjurată de parcele ale Primăriei. Pe 385 mp ei au plătit 82.000 de euro. Cele trei suprafețe luate din domeniul Consiliului Local au fost mult mai ieftine.
Prima suprafață, de 192 mp, și l-au adjudecat prin licitație publică, în 2015. Cererea Ancăi Holban invoca dorința de extindere a locuinței existente, acea casă bătrânească.
Raportul de evaluare a stabilit un preț de vânzare extrem de mic: 72 euro (fără TVA). Era un preț de trei ori mai mic decât cel pe care îl plătiseră Anca și Radu Holban pentru primii 385 mp luați cu doi ani înainte. Iar piața imobiliară creștea, nu scădea.
Licitația s-a terminat după primul pas, neexistând concurență. Familia Holban a plusat cu 3 euro/mp peste prețul inițial și s-au semnat actele. Prețul real în Smârdan, în tranzacții pe piața liberă, era, în 2015, de 400-500 euro/mp.

Abia în martie 2017, familia Holban a dat cărțile pe față: a cerut certificat de urbanism pentru PUZ locuințe colective pe terenul primit de la Primărie

Florin Boca: „Ne bucurăm să concesionăm”
Peste un an, Primăria propune Consiliului Local să mai concesioneze familiei Holban alți 354 mp, la un preț propus de 60.000 de euro în 10 ani – durata contractului. Revenea o concesiune de 6.000 de euro/an. Terenul era astfel evaluat la 170 euro/mp, fiind foarte derutantă variația unor prețuri stabilite de o autoritate publică pe niște suprafețe amplasate fix în același loc. De la 200 de euro se ajunge la 72 de euro, iar apoi la 170 de euro. Nicio constantă și o valoare mult mai mică decât prețurile reale de pe piață.
Important este că familia Holban a motivat cererea de concesiune prin dorința de a amenaja locuri de parcare.

Februarie 2019: soții Holban obțin autorizația pentru blocul cu 55 de apartamente. El era deja în închisoare și au vândut proiectul către alți dezvoltatori

În ședința Consiliului Local din noiembrie 2016, consilierul local Etienne Ignat (fost PNL, actual USR) s-a opus concesiunii. Însă a fost contrat de fostul consilier PSD Florin Boca, un apropiat al grupului de interese Chirica-Harabagiu, el însuși dezvoltator imobiliar cu blocuri printre case. „Nu există niciun articol în lege prin care putem obliga un investitor să își facă parcarea la demisol, subteran. Probabil condițiile nu îi permit. Pe noi ne bucură faptul că reușim, ca și Primărie, să închiriem astfel de spații sau să le concesionăm”.

Spațiul este extrem de mic pentru 55 de apartamente

Concesiune directă, fără licitație, pentru „o casă”

Faza tare este că în noiembrie 2016 nu se vorbea de un bloc cu 55 de apartamente. Se vorbea doar de o casă existentă deja și de un teren concesionat pentru o parcare auto, fără alte explicații. Toate extinderile proprietății inițiale țineau ascuns scopul construirii unui bloc.
Acest fapt este întărit de ultima concesiune de teren, din ianuarie 2017, în care soții Holban mai obțin de la Primărie 88 mp, fără de care nu aveau deschiderea la strada Malu.
Evaluarea iar o ia razna: 203 euro/mp, alt preț decât cele anterioare, dar oricum sub cel al pieței. Redevența a fost stabilită la 2.000 de euro/an.
Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a fost șeful comisiei de negociere la această concesiune. Plafonul inițial stabilit de Primărie a fost de 2.500 euro/an, dar Anca Holban a oferit 1.950 euro/an, conform procesului-verbal al ședinței. Comisia s-a arătat darnică: a mai cerut 50 de euro în plus și a considerat că s-a ajuns la consens: 2.000 euro/an în loc de 2.500 de euro.
A fost concesionare directă, fără licitație. Era 31 ianuarie 2017, iar în Hotărârea CL se menționa doar „extindere locuință existentă”. Familia Holban primise un certificat de urbanism în luna noiembrie 2016 doar pentru a-și construi o casă pe acele terenuri luate unul după altul de la Primăriei.
Planul a avut scopul de a masca proiectul unui bloc, pentru că acesta nu putea îndeplini condițiile urbanistice. Abia după ce s-a completat întreaga suprafață necesară s-a trecut la treabă.

Gabriel Harabagiu (actual city-manager) a fost șeful comisiei de negociere a concesiunilor către Radu Holban. Acesta e cumnatul lui Mircea Rotariu (foto dreapta), partenerul de afaceri al lui Harabagiu

Martie 2017: nu mai vor casă, vor bloc

Cărțile au fost date pe față peste doar două luni: în martie 2017, Radu și Anca Holban obțin certificat de urbanism pentru construirea unui bloc pe terenurile luate de la Primărie. Se intră în linie dreaptă. Blocul avea un proiect cu demisol, parter, șase etaje și încă un etaj tehnic.
O amprentă la sol de 50% din suprafața terenului, adică aproximativ 500 mp din totalul de 1.019 mp, și o arie desfășurată construită de peste 4.000 mp. Mastodontul este înconjurat de case pe trei laturi. Blocul cu 55 de apartamente (cu una și două camere) va avea 55 de locuri de parcare, care teoretic vor fi construite, în cea mai mare parte, la demisol.

Smârdan e un amestec de case și blocuri, într-o învălmășeală de nedescris

O afacere uriașă: 3 milioane de euro profit într-un an
Radu Holban a fost între timp condamnat la mulți ani de închisoare pentru tentativă de omor. Proiectul blocului a fost vândut către DP Rezidential, al dezvoltatorilor Anca Condurache și Doru Plugaru. Pe site-ul oficial, aceștia vând apartamentele viitorului bloc la un preț fix de 1.750 euro/mp.
Valoarea concesiunii terenurilor de Primărie, pe 10 ani, abia ajunge la valoarea unui singur apartament cu două camere: circa 80.000 de euro. Profitul estimat al acestui proiect, cu finalizarea lucrărilor în decembrie 2021, este de 2,8-3 miloane de euro. Momentan, s-a turnat fundația.

Planșa PUZ arată o stradă în plus în dreptul blocului, care de fapt nu există, după cum se vede în imaginea reală

Toate reclamațiile vecinilor au fost respinse
În procesul de autorizare a existat și faza consultării vecinilor. Două familii au depus obiecții la Primărie, invocând următoarele:
- lucrările afectează grav structura de rezistență a proprietăților învecinate
- traficul din zonă se va aglomera
- numărul locurilor de parcare (în proiectul inițial – n.r.) este insuficient
- rețelele de utilități vor fi suprasolicitate
- însorirea proprietăților vecine va fi afectată
- indicatori urbanistici prea mari
- nu se respectă distanța de 10 m față de ferestrele locuințelor a containerelor cu deșeuri menajere
- nu se respectă indicatorii de zgomot și nici normele de spații verzi (2 mp/locuitor)
Răspunsurile proprietarului clădirii, remise vecinilor prin intermediul Primăriei, au fost că nu există nicio problemă reală:
- nu există risc de afectare a clădirilor vecine pentru că se va construi pe baza unui proiect tehnic aprobat de Inspectoratul în Construcții
- există avizul favorabil al Comisiei de Circulație
- pentru rețelele edilitare există avize favorabile
- există și avizul DSP asupra studiului de însorire
- indicatorii urbanistici sunt corecți, fiind acordați de „specialiștii în urbanism din cadrul Primăriei Iași”
- se respectă raportul de spații verzi pe cap de locuitor

Cazierul interlopului Holban, fost Talabă

Radu Constantin Holban (Talabă) a obținut documentele pentru blocul de pe Malu 11 când era deja în Penitenciarul Iași. În 2018, a înjunghiat un polițist, în fața Spitalului Sfântul Spiridon, după un conflict într-un club. Este închis pentru 8 ani în acest caz.
Același Holban a fost trimis în judecată într-un alt dosar în care a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de lovire și alte violențe și tulburarea liniștii publice. Acum cinci ani, la Revelion, Holban a lovit cu pumnul o femeie.
Cătălina M. era însărcinată în 5 săptămâni şi 6 zile la acel moment. Femeia a suferit o dublă fractură de mandibulă şi, din cauza „riscului malformativ provocat de radiografiile dentare” medicii au recomandat un chiuretaj, procedură ce a şi avut loc.
Talabă este cumnat cu Mircea Rotariu, unul dintre cei mai buni prieteni și partener de afaceri al fostului viceprimar și actual administrator public Gabriel Harabagiu. Soția lui Talabă și cea a lui Rotariu sunt surori.

Article image
Patronul Global Impex, firma care editează publicația Bună Ziua Iași, stă de 10 ani într-o vilă construită fără autorizație. În curba dinainte de releu, proprietatea familiei Asimionesei este formată dintr-un corp de 300 mp, o altă anexă de 100 mp și două garaje. Toți proprietarii din zonă, circa 20 de familii, au tăiat pădurea pentru a-și construi casele. Claudiu Asimionesei a cerut acum 4 luni Primăriei să-i aprobe defriș...
Autor cristi tanasa Anchete 19 Martie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: