fbpx
 
Doctorița Ungureanu fix în momentul în care se teleportează Doctorița Ungureanu fix în momentul în care se teleportează

Doamna doctor se teleportează: cum ajung medicii școlari la privat în timpul programului. Star Trek, frate!


* Cristina Ungureanu are program de luni până vineri, de la 7 la 12 la Solești (Vaslui), la 60 km de Iași
* În același timp are și program de medic școlar, salariile nete fiind de 2.000 de euro
* Mulți directori de școli o credeau la serviciu, când de fapt are program la cabinetul personal
* Doctorița Uliliuc are, oficial, program zilnic de la 7 dimineața la 9 seara
* La școli ia 10.000 de lei salariu, dar în același timp are cabinetul privat
* Doctorița Jitariu e stomatolog la Colegiul Economic, dar e detașată la DSP, cu 50% spor de Covid, și, în plus, are și contract de psiholog cu Spitalul „Sf. Maria”
* Cum se descurcă aceste doamne cu programul infernal? Simplu: programul de la școli e doar pe hârtie

Teleportarea la secundă. Este o invenție a medicilor școlari din rețeaua Direcției de Asistență Socială. Caz concret: dr. Cristina Ungureanu are program, lunea, de la ora 7:00 dimineața la 12:00 la cabinetul său de medicină de familie din Solești (județul Vaslui). Tot lunea și fix de la ora 12:00, dr. Ungureanu își începe programul la Liceul „Cantemir” din Iași.

Dar între Solești și liceul ieșean sunt 57 de kilometri. Practic, imposibil ca la aceeași oră, 12:00, Ungureanu să fie și la Solești și la Iași.

Și nu e singurul doctor al DAS care, scriptic, lucrează câte 14 ore pe zi. Șefa sa, Tamara Uliliuc are, spre exemplu, miercurea, un program infernal: 7:00 – 12:00 este medic de familie în comuna Rediu, la 10 kilometri de Iași, între 12:00 și 19:00 face norma de 7 ore la 3-4 instituții de învățământ din oraș pentru ca apoi, de la 19:00 la 21:00 să revină în comuna Rediu pentru a face vizite „în teren” pacienților săi. Și ea se teleportează la secundă, indiferent de anotimp, că e caniculă sau sunt troiene.

La ora 13, medicul Cristina Ungureanu era plecată de la Solești. Teoretic, avea la dispoziție 1 minut să ajungă la Iași

10.000 de lei, un medic în rețeaua școlară
În grădinițele, școlile și liceele din Iași sunt 108 cabinete. Serviciile medicale sunt asigurate de 23 doctori de medicină generală și 98 de asistente. Pe zona de stomatologie activează 26 de dentiști și 15 asistente.

Toate cadrele sanitare din rețeaua școlară sunt salariate ale Direcției de Asistență Socială (DAS) Iași, instituție subordonată Primăriei.

„Aproximativ 80% din medicii DAS, indiferent că sunt de medicină generală sau stomatologi, mai au măcar încă o sursă de venit. N-ar fi nicio problemă dacă nu și-ar neglija programul de la școli, dacă nu ar chiuli cu orele și chiar cu zilele. Fiecare este repartizat la câte 3-4 școli și grădinițe, așa că e greu să le urmărești programul. Au găsit această portiță, cu cabinetele școlare, și fentează programul de lucru. Iar câștigurile lor financiare sunt foarte mari”, a spus o sursă sub protecția anonimatului.

Un medic stomatolog școlar fără rezidențiat ridică 5.000 de lei lunar, cu rezidențiat urcă până la 9.000 de lei, în timp ce unul de medicină generală ajunge la 10.000 de lei. Bani în mână.

În același timp, mulți își dublează veniturile lucrând fie la cabinete private, fie ca medici de familie. Însă, de multe ori, programele se suprapun. Iar afectat este sistemul de stat, școlile și grădinițele. Bani plătiți din bugetul public, fără ca elevii să beneficieze de asistență medicală.

Program până la 7 seara, cel puțin
Exemplul 1: Cristina Ungureanu este medic de familie în comuna Solești din județul Vaslui. Conform afișului de pe ușa cabinetului, aceasta are un program zilnic, de luni până vineri, între orele 7:00 și 12:00.

Tot zi de zi, aceeași Ungureanu trebuie să presteze 7 ore în unitățile de învățământ din Iași. Aceasta asigură asistența medicală la liceele „Cantemir” și „Madgearu”, dar și la grădinițele 16, 25 și 28. Ca răspuns la o solicitare a REPORTER DE IAȘI, șefii Direcției de Asistență Socială au comunicat că această doctoriță are:
- Lunea 3 ore la „Cantemir” și 4 ore la Grădinița 28
- Marțea 7 ore la Grădinița 16
- Miercurea 3 ore la „Cantemir” și alte 4 ore la Grădinița 16
- Joia 7 ore la Grădinița 25
- Vinerea 7 ore la Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, corpul A
Practic se închid școlile seara, pleacă toată lumea acasă, dar doctorița Ungureanu tot rămâne la serviciu.

Cabinetul gol de la Solești

Oficial, serviciul îi merge bine

Prima constatare: răspunsul perfid al șefilor DAS care au detaliat doar numărul de ore, fără a preciza intervalul orar pentru fiecare școală în parte.

Însă jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au dus verificările mai departe, iar luni 29 martie, după-amiază, au mers la Liceul „Cantemir”. Ungureanu era prezentă, însă s-a baricadat în cabinetul medical, trimițându-și asistenta la înaintare pentru a-i lua la rost pe ziariști.

Cea care a lămurit problema orarului doctoriței a fost directoarea liceului. „La noi, la medicină generală, doctorul Ungureanu Elena Cristina, medic primar: lunea este în «Cantemir» și miercurea. Lunea de la 12:00 la 19:00 are «Cantemir» și Grădinița 28. Ea stă la noi până la ora 15:00. Miercurea doamna are de la 12:00 la 19:00 împreună cu grădinița nr. 16. Practic, această doamnă doctor are șase ore pe săptămână la Liceul Cantemir”, a declarat Anca Dimitriu, directorul Liceului „Dimitrie Cantemir”.

Într-o secundă face 57 km
Astfel, se presupune că lunea și miercurea dr. Cristina Ungureanu este la ora 11:59:59 la cabinetul său de la Solești (Vaslui), iar după o secundă, la 12:00:00 este la cabinetul școlar de la „Cantemir”. Adică, într-o singură secundă parcurge distanța de 57,4 kilometri dintre cele două unități, din Solești și Iași.
Tot luni, 29 martie, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au făcut un raid telefonic și la celelalte unități de învățământ pentru a afla programul de lucru al Cristinei Ungureanu. Jurnalistul a pretins că este un părintele unui elev de la una din școlile la care Ungureanu asigură asistența medicală.

Comic: Cristina Ungureanu e în două locuri în același timp
- La grădinița 25, la care, potrivit programului DAS, Ungureanu ar trebui să stea câte 7 ore în fiecare joi, secretara a spus că doctorița poate fi găsită dimineața. „Joi la ora 10:00”, a indicat ea precis. Dar joia la 10:00 Ungureanu ar trebui să fie la cabinetul medical propriu din Solești.

- Răspunsul primit de REPORTER DE IAȘI de la secretara Liceului „Madgearu” a fost încă și mai confuzant. „Stați să mă interesez că n-am văzut-o niciodată, nici nu știu cum arată”, a spus secretara de la „Madgearu”.

Care, după ce s-a interesat în rândul colegilor săi, a completat: „Are program vinerea dimineața. Da, dimineața, că după amiaza nu are rost, nu avem ore”, a adăugat ea. Deci, potrivit secretarei, Ungureanu vine vinerea dimineața la „Madgearu”. Că are program vinerea, a confirmat și DAS. Însă, vinerea dimineață, de la 7:00 la 12:00, aceeași Ungureanu ar trebui să fie la Solești.

Distanța Iași-Solești este de aproape 60 km. Dus-întors înseamnă 120 km/secundă

Medicul a refuzat dialogul cu REPORTER: avea treabă
Doctorul Ungureanu mai are o explicație de dat: potrivit legii, medicii de familie trebuie să fie prezenți la cabinetul medical cel puțin 35 de ore pe săptămână timp de cinci zile. Cum sâmbăta și duminica figurează pe afiș ca fiind libere, rezultă o medie de 7 ore pe zi de luni până vineri. Însă pe program este trecută cu doar câte 5 ore pe zi. De regulă, celelalte două ore pe zi sunt rezervate consultațiilor „pe teren”, adica acasă la pacienți. Rămâne un mister când are timp dr. Ungureanu și pentru vizitele la domiciliul sătenilor din Solești.
REPORTER DE IAȘI a încercat, în repetate rânduri, să ia legătura cu medicul Cristina Ungureanu atât telefonic cât și față în față, la Liceul Cantemir. Însă, aceasta a refuzat dialogul.

Un mic scandal din trecut
Acum 7 ani, în primăvara anului 2014, Cristina Ungureanu a fost implicată într-un scandal care s-a propagat mediatic la nivel național. La Solești a fost semnalat cazul unei fetițe care, la vârsta de 5 ani, cântărea doar 5 kilograme.

Ungureanu figura ca medic al familiei și al respectivei fetițe, iar autoritățile vasluiene și-au pus întrebarea dacă, prin natura meseriei, n-ar fi trebuit să cunoască acest caz și să-l raporteze. Potrivit presei, Ungureanu a justificat la vremea respectivă că și-a îndeplinit întocmai obligațiile care-i reveneau.
Primărița din Solești spune însă că doctorița e cunoscută ca fiind de încredere: „Eu nu sunt înscrisă la ea, avem doi medici în comună, dar lumea e mulțumită. Altfel nu s-ar înscrie la ea, că e concurență”.

Programul medicului Uliliuc: 7 dimineața – 9 seara
Exemplul 2: Dr. Tamara Uliliuc este coordonatoarea medicilor școlari de medicină generală, adică șefa Cristinei Ungureanu. Și aplică aceeași rețetă, Uliliuc fiind și medic școlar în rețeaua DAS pentru 3-4 unități de învățământ din Alexandru-Dacia, dar și medic de familie în comuna Rediu, situată la 10 kilometri de oraș.
La cabinetul din comună, Uliliuc are următorul program:
- luni, marți și joi: 14:00 – 19:00
- miercuri și vineri: 7:00 – 12:00
- de luni până vineri, zilnic, program pe teren, la domiciliile pacienților între 19:00 și 21:00
Cu alte cuvinte, în fiecare zi, Uliliuc face norma de 7 ore la grădinițele și școlile din oraș, dar și norma de 7 ore ca medic de familie.

De exemplu, miercurea și vinerea pleacă de acasă în așa fel încât la ora 7:00, dis-de-dimineață să fie la cabinetul din Rediu. Apoi, la 12:00 fix se teleportează la o școală din oraș. La unitățile de învățământ stă până la 19:00 când iarăși se teleportează la Rediu, de această dată pe la casele sătenilor pe care-i vizitează și-i tratează până la ora 21:00. În fiecare zi, indiferent de anotimp, de vreme, de trafic, Uliliuc apare ca fiind „pe teren” la Rediu între orele 19:00-21:00.

Ioana Jitaru este și stomatolog la Colegiul Economic nr. 1 și este și psiholog la Spitalul Sf. Maria. Acum este detașată la DSP, unde face anchete epidemiologice

Medici în rețeaua școlară si cabinet cu profit mare
Ca un amănunt, doctorița figurează la DAS ca Tamara Uliliuc, iar la CAS, în postura de medic de familie, ca Monica Uliliuc. „De fapt, e una și aceeași persoană, numele complet este Tamara Monica Uliliuc”, a spus o sursă, sub rezerva anonimatului.
La DAS, Uliliuc coordonează cadrele sanitare pe medicină generală, în timp ce Adrian Uliliuc, soțul acesteia, și el angajat al direcției, este coordonatorul medicilor stomatologi din rețeaua școlară. Și, totodată, dentist la cabinetul de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, mai nou, preluând și poziția de coordonator al centrului de vaccinare de la școala „Bârsănescu”.
De la DAS, Tamara Uliliuc câștigă net lunar aproape 10.000 de lei, soțul său, Adrian, 4.500 de lei (a dat de mai multe ori examenul de rezidențiat, însă l-a picat). La veniturile soților Uliliuc se adaugă cele ale firmei Ulimed pe care e înregistrat și cabinetul de medic de familie, doar profitul pe 2019 fiind în cuantum net de 153.735 lei (12.800 lei lunar ca medie).

Detașările la DSP aduc spor de 50%
Exemplul 3: Cu toate că pe întreg parcursul discuției cu REPORTER DE IAȘI, într-un interviu de la începutul lunii martie, Luminița Munteanu, șefa DAS, s-a plâns de deficitul de cadre medicale, instituția încă are 5-6 medici detașați la Direcția de Sănătate Publică.

La anchete epidemiologice, în contextul pandemiei COVID-19. Schepsisul este că cei detașați de la DAS la DSP câștigă în plus la salariu 50%. Spre exemplu, un medic care are la DAS 5.000 de lei net, ridică, odată detașat la DSP, 7.500 lei net lunar.

Similar, un salariu de 10.000 de lei net la DAS se transformă în 15.000 de lei la DSP. „Cei care au rămas detașați au fost aleși pe sprânceană, sunt piloși”, a spus o sursă din interiorul direcției.
Medicul Jitariu face muncă de asistentă la DSP
Medicul stomatolog Ioana Jitaru activează, în mod normal, câte 7 ore pe zi fie la Colegiul Economic Administrativ 1 (lunea, miercurea și vinerea), fie la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” (marțea și joia). „Ioana Jitaru este detașată la DSP de angajatorul său, Direcția de Asistență Socială”, a spus Gabriela Țiplic, director la Colegiul Economic Administrativ.
Așadar, deși DAS înregistrează un deficit de stomatologi își permite să-i trimită la DSP la anchete epidemiologice. „Aceasta a fost detașată în perioada 17.11.2020 – 08.04.2021 la Direcția de Sănătate Publică, conform solicitărilor acestei instituții”, au precizat șefii DAS.

În rezumat, medicii detașați la DSP și-au abandonat cabinetele școlare pentru a câștiga cu 50% mai mult la anchete epidemiologice. Activitatea, care nu necesită o pregătire deosebită, putea fi realizată chiar și de asistente, efortul bugetar al statului fiind, astfel, mai mic.

Programul Tamarei Uliliuc. În fiecare seară, de la 7 la 9 seara face teren, ca să-i iasă cele două norme

Stomatolog la școală, psiholog la spital
Dar Jitaru, medic stomatolog, a terminat și facultatea de psihologie și, pe cabinetul individual cu sediul la ea acasă, a încheiat mai multe contracte cu alte instituții publice: Spitalul de Copii „Sf. Maria”, Colegiul Ibrăileanu, Școala „Sturdza”.
Cel mai consistent și cronofag a fost cel cu Spitalul de Copii. Astfel, în 2020, Jitaru a avut un contract de prestări servicii de examinare psihologică periodică pentru personalul angajat. „Prestatorul (Jitaru – n.r.) asigură servicii de examinare psihologică periodică pentru personalul angajat, cel puțin 60 de ore/lună. Preţul prestaţiei este de 25 lei/oră, dar nu mai mult de 1.500 lei pe lună. Valoarea contractului aferent anului 2020 este de 18.000 lei”, au arătat reprezentanții Spitalului „Sf. Maria”. Contract care, au admis reprezentanții unității medicale, a fost înnoit și anul acesta.

„Nu doresc să discut”
Matematic, cele minim 60 de ore pe lună raportate la cele 19 zile lucrătoare (cât are o lună, în medie, eliminând week-end-urile, sărbătorile și zilele de concediu) înseamnă încă peste 3 ore de muncă pe zi. Adică, 7 ore zilnic la DAS, ca medic stomatolog la două colegii, prin rotație, și alte peste 3 ore la Spitalul „Sf. Maria”. „Medicii își permit să-și mai ia alte norme, alte contracte, să aibă cabinete medicale individuale deorece știu că la școli o pot scălda, pot sta doar câteva ore și apoi pleca în cealaltă parte”, a spus o sursă din sistem.
Contactată telefonic, Ioana Jitaru a refuzat să explice cum își împarte timpul din punct de vedere profesional, ținând cont că toate sursele de finanțare sunt bani publici: Direcția de Sănătate Publică (la care e detașată acum), Direcția de Asistență Socială (la care, de regulă, lucrează ca dentist școlar), contractele de prestări servicii de psihologie cu Spitalul de Copii și mai multe școli din oraș.

„Nu doresc să discut”, a fost singura replică a Ioanei Jitaru.

Soții Uliliuc coordonează rețelele medicale școlare: ea cea de medicină generală, el pe Stomatologie. REPORTER dezvăluise că nu l-am găsit la serviciu. Asistenta spunea că „se plimbă prin curte”, la Liceul Pedagogic

Stomatologul care face rezidențiat până la pensie
Exemplul 4:
Recent, REPORTER DE IAȘI a relatat despre medicul stomatolog Andrei Petrache care ia bani atât ca dentist școlar cât și ca rezident la stomatologie generală. Rezultă, lunar, însumat, venituri de câteva mii de euro net.

Colegii acestuia l-au reclamat, de-a lungul timpului, considerându-l chiulangiu deoarece a lipsit, în repetate rânduri, de la cabinetul școlar în timpul orelor de program.

În ultimii 10 ani, Petrache a trecut prin mai multe stagii de rezidențiat: parodontologie, apoi chirurgie alveo-dentară, apoi a revenit la parodontologie și a dat examen, iar acum a ales stomatologie generală.

Inna Petrache, soția sa, este coordonator al cabinetelor studențești de medicină generală.

„Stați să mă interesez că n-am văzut-o niciodată, nici nu știu cum arată.”
Secretara Colegiului „Madgearu”, unde activează medicul Cristina Ungureanu

Si totuși, directorii de școli mai cer medici
Aceste patru cazuri de chiul și de suprapuneri de program sunt doar câteva exemple. La DAS acest lucru se practică pe scară largă. De la începutul lunii martie, de când REPORTER DE IAȘI investighează această speță, șefii Direcției de Asistență Socială le-au transmis medicilor și asistentelor să respecte programul de lucru. Motivul: „Vin în verificări ăștia de la presă”.

A doua preocupare a fost identificarea „cârtiței”, adică a surselor care oferă informații către REPORTER DE IAȘI. În niciun moment, conducerea nu a fost interesată de remedierea problemelor semnalate.

Paradoxal, atât în dialogul față în față dintre jurnaliști și Luminița Munteanu, directorul DAS, de-acum două săptămâni, dar și-n schimbul de adrese, conducerea a admis că numărul cadrelor medicale este insuficient.

„Directorii fac foarte multe solicitări să le mai trimit cadre medicale, inclusiv acum. Cu greu fiecare școală are un asistent medical. Noi avem și grădinițele în subordine. Medicii (medicină generală – n.r.) au arondate câte două-trei școli, iar cabinete stomatologice sunt și mai puține”, a spus Luminița Munteanu. Care însă, în urma dezvăluirilor REPORTER DE IAȘI, nu a luat nicio decizie de combatere a chiulului medicilor școlari.


„Periodic, facem verificări prin Resursele Umane. Mai mult de-atât, directorul școlii ar trebui să știe cum îi lucrează personalul de acolo. Dacă ei lipsesc de la programul de lucru, atunci sunt sancționați conform legislației. Nu pot să-i verific în fiecare zi pentru că sunt 110 cabinete medicale.”

Luminița Munteanu, director DAS

Article image
* Stomatologul de la Liceul Tehnologic „IC Ștefănescu” vine facultativ la serviciu. REPORTER l-a monitorizat mai multe zile * L-am găsit abia după ce-a aflat că suntem pe urmele lui * De 10 ani face rezidențiate: acum s-a înscris la al treilea și e plătit de stat * Cu tot cu salariul de la cabinet, obține venituri de 8.000 de lei/lună * Tot anul 2020 a fost mai mult absent, școlile fiind închise * Soția e coordonatoare...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Martie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30