fbpx
Portokal
Amza Pellea ar fi împlinit azi 90 de ani: va fi comemorat la Festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași

Amza Pellea ar fi împlinit azi 90 de ani: va fi comemorat la Festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași


Amza Pellea s-a născut în Băilești, județul Dolj, la 7 aprilie 1931, într-o familie cu cinci copii, urmând cursurile Colegiului Național „Carol I” din Craiova și ale Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (1955).

De-a lungul carierei, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai talentaţi ai scenei româneşti.

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia , rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât și personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58, Manole din Somnoroasa aventură), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horațiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).

Amza Pellea a încetat din viaţă la 52 de ani şi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din Bucureşti.

Oana Pellea, despre relaţia pe care a avut-o cu tatăl ei:

„Nu era Amza Pellea, era tatăl meu. Era prietenul meu cel mai bun şi mama prietena mea cea mai bună. Extraordinar de cald, un tată de o generozitate extraordinară, vorbea tot cu mine, nu m-a certat niciodată, nu a ridicat glasul la mine niciodată, nu mi-a spus niciodată >.”, a spus Oana Pellea.

Anul acesta, la Festivalul Serile Filmului Românesc, de la Iași, organizatorii au anunțat că vor avea mai multe evenimente în memoria actorului Amza Pellea.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top