fbpx
Portokal
Doi ieșeni au învins statul în lupta contra cancerului. Revoltător: Guvernul, CNAS și Ministerul Sănătății au depus apel!

Doi ieșeni au învins statul în lupta contra cancerului. Revoltător: Guvernul, CNAS și Ministerul Sănătății au depus apel!


Deși în Constituție scrie că „Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat”, în practică, patru dintre cele mai importante instituții din Statul Român fac tot posibilul să își omoare cetățenii. O arată, negru pe alb, cazul a doi ieșeni care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
Bolnavi de cancer, celor doi le-a fost refuzat accesul la tratament, așa că au chemat la bară cele patru instituții pentru a primi pastilele în regim de urgență: viețile lor depind de un fir de păr și orice zi contează. La proces, pârâtele au pasat responsabilitatea una în cârca alteia și, stupefiant, după ce au pierdut, au depus apel! 

S-au epuizat „toate liniile terapeutice”

În luna martie, Aurelian George P. a cerut magistraților de la Curtea de Apel Iași să oblige Guvernul, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, „la asigurarea (...) pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), a medicamentului NIVOLUMAB (denumite comercială OPDIVO)”, până la soluționarea definitivă a altui dosar, pe fond.

Bărbatul a povestit că suferă de neoplasm colon sigmoid și că, de la data stabilirii diagnosticului, a suferit intervenții chirurgicale pentru extirparea tumorilor și a urmat tratament specific cu chimioterapie. În februarie 2021, medicul curant i-a transmis că în cazul său „s-au epuizat toate liniile terapeutice” și se recomandă tratament cu medicamentul NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO).

Acesta este autorizat pentru punerea pe piață, inclusiv in România, prin procedura centralizată la nivelul Uniunii Europene. Prețul este de 2.817 lei – 6.936,22 lei/flacon în funcție de concentrație și este inclus pe Lista de medicamente compensate, aprobată printr-o Hotărâre de Guvern din 2008, dar pentru alte afecțiuni decât cea a lui Aurelian George. Dacă și-l dorește, Aurelian George P. trebuie să îl plătească, dar a explicat că nu are banii necesari.

În plan decizional, la nivel național, a existat, la un moment dat, intenția autorităților de a reglementa și aproba alocarea de medicamente compensate și pentru cei aflați în situația ieșeanului, în regim ”off-label”, intenție care, însă, a rămas fără rezultat. O întârziere scandaloasă de vreme ce există medici care recomandă tratamente pentru cei în situații disperate și medicamentele nu pot ajunge la aceștia.  

Instanțele au stabilit compensarea de urgență a medicamentelor care salvează viața celor doi ieșeni. Guvernul a depus apel

Fuga de responsabilitate

Toate cele patru instituții chemate la bară și-au declinat responsabilitățile și au cerut respingerea acțiunii. Ministerul Sănătății a invocat o duzină de motive pentru respingerea solicitării, printre care acelea că este inadmisibilă sau că nu are calitate procesuală.

Pe fond, prevalându-se de faptul că medicamentul solicitat nu este inclus în lista aprobată pentru boala lui Aurelian George, Ministerul a transmis că „reclamantul nu are dreptul de a beneficia de compensarea în proporție de 100% pentru achiziționarea medicamentului”.

De precizat că, în acțiunea sa, Aurelian George P. a enumerat zeci de sentințe prin care instanțe din țară au obligat la furnizarea de tratament celor aflați în situații identice cu a sa.  

Și CNAS a cerut să se constate că nu are calitate procesuală, că acțiunea este inadmisibilă și neîntemeiată: „Nu poate fi acceptată solicitarea reclamantului de obligare a CNAS la asigurarea în mod provizoriu a medicamentului, ca și măsură premergătoare operațiunii de decontare, întrucât analiza necesară în vederea soluționării cauzei presupune un probatoriu complex care nu se poate administra decât în cadrul acțiunii de fond. Or, din acest punct de vedere, cererea reclamantului este inadmisibilă, întrucât această analiză reprezintă p prejudecare a fondului. (...) Casei naționale de asigurări de sănătate nu i se poate imputa vreo culpă, întrucât reclamantul solicită acordarea medicamentului Nivolumab care nu este menționat în Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații incluși în programele naționale de sănătate curative”.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Guvernul au avut poziții similare.

Un flacon de Opdivo ajunge la 7.000 de lei. Tratamentul este de lungă durată

„Se pune în discuție protejarea dreptului la sănătate și la viață”

Analizând cazul, completul de judecată a respins toate excepțiile invocate de pârâți și i-a obligat să îi furnizeze de urgență medicamentul reclamantului. Judecătorii s-au bazat pe deciziile luate în spețe similare de alte instanțe din țară, pe faptul că a existat o dezbatere despre chestiunea decontării medicamentelor pentru indicațiile terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului, „iar această inițiativă, deși nu fost concretizată printr-un act normativ, a fost publicată pe site și constituie o veritabilă recunoaștere din partea legiuitorului a nevoilor și pretențiilor pacienților, printre care se află și reclamantul din prezenta cauză.”

„De asemenea, curtea apreciază și că aparența dreptului este dovedită și de prescripția medicală aflată la dosar prin care medicul specialist oncolog a fixat acest tratament ca urmare a epuizării celorlalte linii terapeutice.”, se mai arată în sentință, admisă și pentru că „în litigiu se pune în discuție protejarea dreptului reclamantului la sănătate și la viață, valori ce ar fi puse în pericol iminent fără luarea grabnică a acestor măsuri.”

Institutul Regional de Oncologie din Iași, locul în care viața depinde de un fir de păr

Cancer la creier: același refuz de tratament gratuit

Un alt proces derulat la Iași, cu același obiect și aceiași pârâți s-a terminat, în primă fază, cu un verdict similar. Alina Daniela P. s-a plâns că nu a primit Avastin fiind bolnavă de cancer la creier (Glioblastom): „(...) are nevoie de acest medicament, resursele financiare nu-i permit, prețul acestui tratament este în jur de 5.000 lei pe o perioadă îndelungată, iar efectul terapeutic este dovedit cu recomandarea medicului oncolog.”

Prețul este de 1.270,82 lei – 4.804,67 lei/flacon în funcție de concentrație.

Pentru a demonstra faptul că nu are bani, femeia a depus la dosar un certificat de atestare fiscală care arăta că nu deține în proprietate imobile sau mijloace de transport, nu realizează venituri impozabile sau din activități autorizate și nu beneficiază de ajutor social.

„În aceste condiții, costul medicamentelor necesare reclamantei pentru a stagna evoluția bolii presupune un efort financiar major, imposibil de suportat, aceste costuri constituindu-se într-un obstacol important pentru accesul reclamantei la terapie, in contextul in care orice întârziere poate aduce consecințe deosebit de grave cu privire la viața acesteia. Pe lângă acest fapt, neadoptarea, până la data pronunțării, a unei decizii de includere sau de neincludere definitivă sub aspectul listei aprobate prin H.G. nr. 720/2008, termenul maxim de adoptare a acesteia fiind depășit, precum și procedura îndelungată necesară includerii acestuia în lista medicamentelor compensate pentru afecțiunea de care suferă reclamanta, justifică urgența luării măsurilor, care se impun, prin care să fie asigurat medicamentul respectiv în regim de compensare 100%”, a decis completul de judecată de la Curtea de Apel Iași.

 „Având în vedere îndeplinirea condițiile legale imperative prevăzute de art. 997 C.P.C., gravitatea bolii (Glioblastom), care impune administrarea de urgență a medicației prescrise de medicii specialiști, prețul prohibitiv al tratamentului solicitat, lipsa asigurării medicamentului respectiv punând în pericol chiar dreptul reclamantei la viață, garantat de Constitutia Romaniei și actele fundamentale adoptate la nivelul U.E., Curtea urmează să admită prezenta cerere de chemare în judecată așa cum a fost formulată, cu executarea prezentei ordonanțe fără somație și fără trecerea unui termen.”
Fragment din procesul intentat de Alina Daniela P.

Atât în cazul lui Aurelian George P., cât și al Alinei Daniela P., toți pârâții au contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție deciziile de punere la dispoziție a tratamentelor în regim de urgență.

Ambii reclamanți au deschis și dosare pe fond pentru a justifica necesitatea compensării tratamentelor, aceste procese având o durată mult mai lungă.

Article image
Parcurgeți motivarea judecătorului care a dat achitarea ca să vedeți cum negrul devine alb și se neagă evidența. Inculpatul chiar recunoscuse că a băgat singur în magazin 212 pachete de țigări, dar judecătorul a decretat că „nu e temei suficient”. Nici polițiștii care l-au prins nu sunt de încredere. O decizie sub semnul întrebării, atacată deja, cu apel, de procurori. Socrul unei judecătoare de la Judecătoria Iași a fost ...
Autor cristi tanasa Anchete 01 Aprilie 2021

 


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top