fbpx
 
Licitație măsluită, Asimionesei ocupă ilegal Agenția CFR: 7,6 euro/mp, de trei ori sub prețul pieței. Dovezi penale

Licitație măsluită, Asimionesei ocupă ilegal Agenția CFR: 7,6 euro/mp, de trei ori sub prețul pieței. Dovezi penale


* De mai bine de un deceniu, statul subvenționează afacerile familiei Asimionesei prin spații și terenuri la prețuri mici
* La licitația din 2019, de la CFR Călători, pentru spațiul de 400 mp din Piața Unirii, familia Asimionesei s-a prezentat cu două firme cu interese comune. Prezentăm dovezile
* Înțelegerea între participanți este pedepsită de articolul 246 Cod Penal. O nouă anchetă pe capul lui Asimionesei
* Patronii BZI se prezintă la licitațiile de stat cu firme înregistrate pe numele angajaților: cameraman, tehnoredactor, agent de publicitate, șef tipografie. Aceștia își concurează, chipurile, șeful la oferte licitate
* Firmele cu care Asimionesei se prezintă la licitații ca „mâini moarte” sunt găzduite tot în sediul lui, unde au comodat cu titlu gratuit
* În contractul dintre BZI și CFR Călători se fură inclusiv la măsurători: Agenția figurează cu 90 mp, dar în realitate nu ocupă mai mult de 40 mp. Lipsesc 120 mp din spațiile închiriate de CFR, astfel că prețul real plătit de Asimionesei este și mai mic decât cel oficial

Cu tupeu și cu o „mână moartă” complice. Așa a ajuns cotidianul Bună Ziua Iași (BZI), al clanului Asimionesei, să stea în centrul Iașului, chiriaș în fosta Agenție de voiaj CFR. Pentru sediul ultracentral, Asimionesei plătește un preț de nimic, o medie de 7,6 euro/mp, de două-trei ori mai puțin ca pe piața liberă.

Agenția CFR a rămas cu 18 mp. Clienții stau și așteaptă afară, în ploaie. Nu încap mai mult de două persoane înăuntru

Este un nou exemplu în care statul, oferindu-și patrimoniul, subvenționează, practic, familia Asimionesei. Contracandidatul la simulacrul de licitație organizată de CFR a fost o firmă care își avea sediul social, gratuit, tocmai la Grafic Beta Trust, câștigătoarea, ce aparținea interpușilor lui Asimionesei.

Licitație cu mână moartă
Pe 20 septembrie 2019, a avut loc licitația pentru închirierea Agenției CFR din Piața Unirii, mai exact a parterului - 80 mp (suprafața licitată oficial) și a subsolului de 65 mp.

La procedura de selecție au participat două firme: Grafic Beta Trust SRL și Uber Nord Est SRL. La această licitație, cu cele două firme participante, prețul de pornire a fost de 10 euro/mp, conform datelor furnizate de CFR Călători, iar prețul de adjudecare a fost tot de 10 euro/mp, câștigător fiind Grafic Beta Trust. Nu s-au înregistrat contestații.

Ce ofertă a mai făcut Uber Nord Est la această licitație, dacă prețul de pornire a fost același cu prețul de adjudecare? Grafic Beta Trust a luat parterul clădirii (80 mp) și subsolul (65 mp), prețul chiriei lunare fiind de 1.450 euro.

Etajul 1 îl deținea deja din 2016, trecut oficial în acte la 87 mp. În 2019, suprafața închiriată la etaj a crescut prin act adițional la 107 mp.

Firma Boom Home, trecută oficial pe numele lui Petru Voicu, promova intens, pe pagina proprie de Facebook, vânzările de apartamente de la blocul familiei Asimionesei din Sărărie. Culmea, tot o afacere ilegală!

Grafic Beta Trust înseamnă Violeta Asimionesei
Cartea de vizită a firmei câștigătoare: Grafic Beta Trust îl avea ca administrator, la data licitației, pe Cătălin Curarariu, angajat ca agent de publicitate la BZI și unul dintre oamenii de încredere ai familiei Asimionesei. De-a lungul ultimilor ani, Grafic Beta Trust a fost înregistrată cu sediul social în locurile în care activa și BZI: întâi în Calea Chișinăului, apoi în Piața Unirii.
Anterior, Grafic Beta Trust l-a avut ca asociat pe Gică Luca, un om modest și fără carte, care răspundea de ferma de capre de la Vlădeni a Violetei Asimionesei. După ce REPORTER a menționat Grafic Beta Trust în închirierile de terenuri de la Spitalele Sf. Maria (unde se afla farmacia Ropharma) și Neurologie, s-a produs o modificare în acționariat. Gică Luca oricum o mandatase pe Violeta Asimionesei să-l reprezinte în firmă, iar el era plecat la muncă în străinătate. Astfel, în 2016, Gică Luca a cedat 75% din acțiunile Grafic Beta Trust, pe care le deținea, lui Cătălin Curarariu, angajat la BZI.
25% din părțile sociale au rămas ale SVV Petralium. Firma era înregistrată cu sediul social tot la sediul BZI. Această SVV Petralium e deținută acum de Violeta Asimionesei, soția lui Ghiocel Asimionesei, fondatorul BZI.

În plus, în ultimii ani, Grafic Beta Trust a apărut în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) ca firmă care vindea spațiu publicitar în cotidianul BZI al familiei Asimionesei. Deci, legătura Grafic Beta Trust – Asimionesei este mai mult decât evidentă. Structura acționariatului din prezent a Grafic Beta Trust: Curarariu – 75%, SVV Petralium (Violeta Asimionesei) – 25%.

FLAGRANT: Grafic Beta Trust a dat „CU TITLU GRATUIT” spații în Agenția CFR firmelor Uber Nord Est și Boom Home. Ambele firme au fost așa-zise „mâini moarte” pentru Asimionesei în licitații la stat pentru închirierea de spații la prețuri preferențiale

Oamenii din spatele Uber Nord Est
Cine este „mâna moartă”, Uber Nord Est? Firma, înființată în februarie 2019, are doi asociați: Petru Voicu și Florin Hopșa. Istoricul celor doi asociați este extrem de important pentru speța în cauză.

Astfel, Florin Hopșa este consilier județean PNL la Neamț, consilier personal al lui Mugur Cozmanciuc (deputat, șeful suspendat al filialei liberale Neamț), ambii fiind detașați de la Iași.

Ca un amănunt, liderul PNL Neamț l-a pus pe Hopșa, la un moment dat, director la ISCTR Neamț (Siguranța Controlului Rutier).

Petru Voicu, 31 de ani, a fost acționar la Boom Home și este asociat la Uber Nord Est. Ambele firme, implicate în licitațiile lui Asimionesei. Căutat de REPORTER, s-a eschivat: „Nu pot vorbi”

Petru Voicu, releul din firmele lui Asimionesei

Al doilea asociat al Uber Nord Est, Petru Voicu, este fostul asociat și administrator al firmei Boom Home SRL. Societatea trebuia să fie o firmă de mobilă. Nu a avut aproape deloc activitate. Dar legătura cu familia Asimionesei a fost permanentă.

O legătură clară între cele două firme: sediul social al lui Boom Home a fost, pentru o perioadă, în Holboca, într-o hală de 2.657 mp cumpărată de Grafic Beta Trust. Adică, Boom Home a lui Petru Voicu s-a mutat în sediul Grafic din Holboca la 4 zile după ce Uber Nord Est tot a lui Voicu a pierdut licitația de la CFR în favoarea Grafic.
În plus, datele de contact ale Boom Home SRL erau cele ale Grafic Beta Trust. Încă un exemplu: pagina de Facebook a Boom Home este plină de postări publicitare cu vânzarea apartamentelor de la blocul din Sărărie al familiei Asimionesei.

Boom Home SRL are sediul în spațiul BZI, fosta Agenție CFR: Piața Unirii 9-11

Boom Home luase subsolul în 2017 și n-a plătit chiria
Dar tot Boom Home SRL a închiriat subsolul de la Agenția CFR (65 mp) în vara anului 2017. Deci Grafic Beta Trust închiriase etajul în 2016, iar ulterior Boom Home a închiriat subsolul, în 2017.

Prețul de închiriere a subsolului a fost de 1.286 lei (4,3 euro/mp), plus 300 de lei plată utilități. Nu se știe cine a mai participat la această licitație, în afara de Boom Home. Compania CFR Călători nu a menționat lista participanților.
În august 2018, CFR Călători a dat în judecată Boom Home pentru neplata chiriei timp de 7 luni. Procesul a fost abandonat recent pentru că Asimionesei (prin Boom Home) a motivat că instalațiile sanitare erau defecte și că reparațiile făcute trebuie compensate cu valoarea chiriei. CFR Călători i-a acceptat acest argument, deși în acel subsol anterior funcționase un bar, iar instalațiile sanitare funcționau.

O altă legătură între Boom Home și Grafic Beta Trust (controlată de familia Asimionesei prin angajatul Curarariu) este faptul bizar că în litigiul cu CFR apare în continuare Boom Home ca chiriaș la subsol, dar Grafic Beta Trust este deținătorul spațiului prin licitația care a avut loc în noiembrie 2019.

Site-ul Boom Home arată că datele sale de contact sunt ale Grafic Beta Trust, firmă deținută de Violeta Asimionesei

Boom Home, sediu cu titlu gratuit oferit de BZI

Totuși, firma Boom Home a avut câțiva ani buni. În 2017, o cifră de afaceri de 190.000 de lei și profit de 156.000 de lei, cu un singur angajat. În 2018, a avut cifră de afaceri de 250.000 de lei și profit de 356.000 de lei (la venituri de 450.000 de lei).
Din august 2020, Petru Voicu a ieșit din firmă, 100% din părțile sociale ale Boom Home fiind deținute acum de Alin Cervatiuc, alt personaj din siajul familiei Asimionesei. Cervatiuc administrează activitățile online ale canalelor BZI.

Din martie 2021, există un contract de comodat potrivit căruia Boom Home a obținut folosința cu titlu gratuit a spațiului din Piața Unirii 11, la Agenția de voiaj, etaj, biroul 12 pentru stabilirea sediului social și desfășurarea activității. A revenit la matcă.  

BZI plătește pe tot spațiul din Piața Unirii doar 7,6 euro/mp. Toate chiriile din zona centrală sunt între 20 și 25 euro/mp

Codul Penal pedepsește înțelegerea între participanți la licitații

Revenim la licitația din septembrie 2019, când, formal, Grafic Beta Trust și Uber Nord Est se concurau pentru a obține parterul și subsolul Agenției de voiaj de la CFR.

În momentul derulării procedurii, Grafic Beta Trust deținea deja în chirie etajul și acolo își avea sediul social Uber Nord Est. Pe 6 februarie 2019, fusese încheiat un contract de comodat prin care Uber Nord Est a obținut folosința cu titlu gratuit a respectivului spațiu de la Grafic. În aceste condiții, se mai poate vorbi despre o concurență reală la licitație?

Legea penală este extrem de limpede. Iată ce spune articolul 246 Cod Penal, privind înțelegerea dintre participanți pentru a denatura prețul: „Fapta de a îndepărta, prin constrângere sau corupere, un participant de la o licitație publică ori înțelegerea între participanți pentru a denatura prețul de adjudecare se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Practic, licitația pentru spațiile CFR Călători intră sub incidența penală.

Altă legătură: Boom Home avea sediu la Holboca, într-o hală pe care Ghiocel și Violeta Asimionesei au cumpărat-o de la patronul King Club

Acționarii Uber Nord Est: „Nu pot vorbi”, „Nu-mi amintesc”
Pentru a discuta despre modul în care decurs licitația, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au luat legătură cu cei implicați. Contactat telefonic, Petru Voicu, asociat la Uber Nord Est și fost la Boom Home, a refuzat dialogul. „Nu, nu pot”, a spus Voicu. Celălalt asociat de la Uber Nord Est, deși mai volubil, nu a adus elemente suplimentare.
Dialog REPORTER DE IAȘI - Florin Hopșa (asociat al firmei Uber Nord Est, consilier județean PNL Neamț):
REPORTER : - Vă mai amintiți de ce n-ați făcut o ofertă la licitație?
Florin Hopșa : - Nu mai știu ce am făcut acum două săptămâni, credeți că mai știu ce am făcut în 2019?
- Sunteți asociat în Uber Nord Est cu Petru Voicu. Știați că dumnealui a avut alte firme, alte afaceri cu contracandidatul dvs. de la acea licitație?
- Habar n-am.
- Nu știați de relațiile lui Petru Voicu cu familia Asimionesei?
- Habar n-am. Nu știu. Și nici nu mă interesează.
- Firma dvs., Uber Nord Est, a fost înființată cu sediul social la etajul Agenției CFR din Piața Unirii care era închiriat de firma familiei Asimionesei, corect?
- Așa cred.
- Așadar firma dvs. a fost concurentul celei care vă găzduia cu sediul social?
- Nu am urmărit detaliile astea.

XYZ Stream, firma care a obținut spațiul de la Policlinica Mare, printr-o altă licitație cu mână moartă, are sediul tot în „Casa BZI” – Piața Unirii, nr. 9-11, la fosta Agenție CFR

Stupefiant: 120 mp nu sunt înregistrați în contractele dintre Asimionesei și CFR Călători

Într-un răspuns oficial, reprezentanții CFR Călători au spus că Agenția din Piața Unirii are în total 393,91 mp. Defalcat, Grafic Beta Trust deține 299,89 mp (300 mp rotunjit), iar Agenția de Voiaj ar fi rămas pe 94 mp. Însă, aceste cifre nu cad în cheie cu suprafețele licitate de firma lui Asimionese. Astfel, Grafic Beta Trust deține următoarele spații închiriate:
- 87,63 mp la etajul 1, închiriere din 18 februarie 2016, cu un adițional care a mărit suprafața până la 107,89 mp
- 80 mp la parter (oficial), închiriere 25 noiembrie 2019
- 65 mp la subsol, închiriere 25 noiembrie 2019
Total: 253 mp
S-ar înțelege că CFR a rămas cu diferența, adică cu 140 mp. ”Atât iese, atât este”, a spus Constantin Axinia, șeful CFR Iași.

REPORTER DE IAȘI a fost în spațiul de la parter care a rămas la CFR și unde funcționează Agenția. Din ochi, camera e cât o sufragerie, maxim 20 de metri pătrați. Și totuși, unde e restul? După câteva zeci de minute, Constantin Axinia a revenit cu un apel la jurnalistul REPORTER DE IAȘI: „Am verificat, avem 18 mp la parter și o cămăruță cu serverele și o baie la subsol. În total, puțin peste 20 mp”, a precizat responsabilul CFR. Care însă nu a putut explica unde e acea diferență de 120 mp.

Oficialii CFR Călători nu explică dacă BZI ocupă o suprafață mai mare decât cea pe care a închiriat-o. Dacă ar fi așa, prețul real plătit ar fi și mai mic decât cel din contract.

Florin Hopșa, celălalt asociat de la Uber Nord Est, spune că nu știe nimic despre licitația de la CFR Călători, la care propria sa firmă ar fi participat. Hopșa este consilier județean la Neamț și este un apropiat al lui Mugur Cozmanciuc

Recapitularea afacerii „Agenția de voiaj CFR”
ETAJUL 1
- preț inițial de închiriere: 382 euro/lună, adică 4,35 euro/mp (fără TVA). Spațiu în centrul Iașului. Grafic Beta Trust a subînchiriat etajul către FNGCIMM, unde lucra prietenul de familie Bogdan Șaramet, actual director al Spitalului Socola
- contractul cu CFR Călători expira în februarie 2018. A fost prelungit cu un an, la aceeași valoare a chiriei
- în februarie 2019 a fost prelungit cu doi ani, la aceeași valoare a chiriei
- tot în 2019, act adițional nr. 4, suprafața închiriată la etaj a crescut de la 87,63 mp la 107,89 mp. Chiria a fost majorată de la 382 euro/lună la 470,40 euro/lună, conform cu suplimentarea spațiului închiriat. Prețul chiriei a rămas 4,35 euro/mp
- licitația inițială a avut loc în 11 februarie 2016. Răspunsul CFR Călători menționează o singură firmă participantă: Grafic Beta Trust SRL. Prețul de pornire: 381,27 euro/lună. Prețul de adjudecare: 382 euro/lună

PARTER ȘI SUBSOL:
- licitația a avut loc în 20 noiembrie 2019
- contract din 25 noiembrie 2019 pentru 145 mp (80 mp parter și 65 mp subsol)

- contract valabil până în noiembrie 2021
- preț pornire: 1.450 euro/lună (10 euro/mp, fără TVA)
- preț de adjudecare: 1.450 euro/lună

După scandalul spațiului de la Spitalul „Sf. Maria”, în urma unei dezvăluiri REPORTER DE IAȘI, Gică Luca, un simplu văcar din Vlădeni, se retrage din Grafic Beta Trust. Acțiunile ajung la Curarariu (agent de publicitate la BZI) și la SVV Petralium SRL

Prețurile de închiriat în Centru: 20-25 euro/mp. Asimionesei dă de trei ori mai puțin și deja are restanțe

Prețul total plătit de Grafic Beta Trust pe spațiul pe care-l are închiriat la Agenția CFR este de 1.920,4 euro (fără TVA). O medie de 7,6 euro/mp. Prețurile în Piața Unirii-Ștefan cel Mare, pe piața liberă, sunt de 20-25 euro/mp, adică de trei ori mai scump.
„S-a făcut evaluare pentru stabilirea prețului la licitație, nu ne jucăm cu astea”, a declarat Constantin Axinia care, în acea perioadă, era șeful național al CFR. Axinia e prieten la cataramă cu Ghiocel Asimionesei, ca mulți directori de instituții publice din Iași.

Cireașa de pe tort este că în acest moment, CFR Călători a deschis o procedură pentru recuperarea datoriilor neachitate de Grafic Beta Trust la plata utilităților. Dansul se reia.

Dovada: în iulie 2020, Curarariu se retrage din SVV Petralium și toate acțiunile ajung la Violeta Asimionesei, soția lui Ghiocel Asimionesei

Alte licitații falsificate de Asimionesei și complicii de la stat: „Sf. Maria”, Policlinica Mare, Spitalul Neuro

Aceeași schemă cu „mână moartă” a fost folosită și la închirierea unui teren în incinta Spitalului „Sf. Maria”. Au participat la licitație Grafic Beta Trust SRL (trecută pe numele Gică Luca, controlată prin procură mandatar de Violeta Asimionesei) și Enviro Consulting Grup, firmă înregistrată la București.

Astfel, Enviro avea ca acționari pe Florin Modoranu (50%), șeful tipografiei BZI, vechi angajat al lui Asimionesei, și pe Maximilian Crețu (50%), un vechi prieten al lui Claudiu Asimionesei și care deține mai multe restaurante în Palas (Tribeca, Staropramen).
Enviro avea același număr de telefon, la contact, cu fosta firmă a lui Asimionesei – Delta Press Investment, lichidată între timp. La sediul din București al Enviro Consulting au fost înregistrate și alte firme din siajul lui Asimionesei – Global Impex Distribution, Grafic Beta Invest.

FACSIMIL: Grafic Beta Trust vinde publicitate pentru BZI pe SICAP

Un cameraman și un tehnoredactor scoși în fața în Afacerea „Policlinica Mare”

Manevra a fost aplicată și la închirierea spațiului verde din fața Policlinicii Mari. Au participat la licitație XYZ Stream și Boom Home SRL (a lui Petru Voicu). XYZ Stream era înregistrată pe numele unui cameraman de la BZI.

În urma articolului din REPORTER DE IAȘI, acesta s-a speriat, a cerut să fie scos din firmă și a și demisionat de la BZI. Firma a fost preluată o perioadă de Claudiu Asimionesei, apoi trecută pe numele lui Liviu Ionuț Popescu, tehnoredactor în cadrul BZI.
Asimionesei anunța investiții de 600.000 de euro la fațada Policlinicii Mari. Între timp, a subînchiriat terenul unui patron de restaurante care va realiza toată investiția. Rămâne de văzut ce prevedea contractul cu spitalul și cât se va mai respecta din promisiunea sumei ce urma a fi investite.

Toate firmele afiliate grupului de interese Asimionesei, cu sediul în Piața Unirii

Întrebările pentru Claudiu Asimionesei
Întrebările pe care REPORTER DE IAȘI le-a adresat familiei Asimionesei. Niciun răspuns până la ora publicării acestui material de presă:
1) Ce suprafață ocupă Grafic Beta Trust în cadrul fostului sediu al Agenției CFR din Piața Unirii 9-11?
2) De când datează contractul/contractele, pe ce perioadă au fost încheiate și care este valoarea chiriilor?
3) Cum comentați faptul că, la licitație, contracandidatul Grafic Beta Trust a fost firma Uber Nord Est al cărei asociat, Petru Voicu, s-a aflat în trecut, prin alte firme, în relații de afaceri cu familia dvs.?

Article image
* Operațiunea a fost lansată în 2016, imediat ce-a venit Mihai Chirica la Primărie, pentru că era binevoitor cu familia Asimionesei, patronii ziarului BZI * Avocata Irina Iacob a recunoscut în ancheta DIICOT că cesiunea contractului pe terenul din Sărărie a fost întocmită în fals * În acte apărea că Delta Press cesionase contractul către Global Impex în anul 2010, ambele fiind firme ale patronilor BZI * În realitate, cesiu...
Autor cristi tanasa Anchete 02 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30