fbpx
Print this page
Geniul din Carpați: Andrei Cazacu (PNL) a încasat 18.000 lei/lună din 7 sinecuri în 2020, mai mult decât salariul lui Iohannis

Geniul din Carpați: Andrei Cazacu (PNL) a încasat 18.000 lei/lună din 7 sinecuri în 2020, mai mult decât salariul lui Iohannis


* Omul a fost consilier peste tot: Camera Deputaților, Comitetul Interministerial de Finanțări, Fondul de Mediu, ANIF
* A luat bani inclusiv de la Administrația Națională de Meteorologie, câte 5.500 de lei/lună, tipul e specialist în orice
* Acum e administrator public la Consiliul Județean
* N-are nicio meserie, e pur și simplu bun la toate
* E cărătorul de geantă al lui Costel Alexe și va fi plătit de stat câte zile va fi PNL la guvernare
* În Opoziție câștiga de 10 ori mai puțin, 400 euro/lună, pentru că nu are propriu-zis o meserie

Cel mai bine plătit bugetar ieșean din administrație a fost, în 2020, Ștefan Andrei Cazacu. Acesta a câștigat din surse publice în medie, lunar, 18.225 lei, echivalentul a peste 3.700 de euro. Spre comparație, salariul lui Klaus Iohannis, președintele României, a fost de doar 14.866 lei. Cu 3.359 lei mai puțin decât veniturile cumulate ale lui Cazacu. Aflat acum în funcția de administrator public al Consiliului Județean Iași, Cazacu dă o interpretare semantică: suma totală de 218.705 lei încasată anul trecut nu reprezintă salariul, ci venituri.

Andrei Cazacu se prezintă „consultant politic”, dar n-are firmă și e plătit de la bugetul de stat pentru tot felul de ocupații fictive

Toate instituțiile statului îl plătesc pe Andrei Cazacu

Iată pomelnicul de venituri pe care Andrei Cazacu l-a menționat în cea mai recentă declarație de avere:
1) salarii Camera Deputaților: 13.518 lei
2) salarii Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: 79.115 lei
3) indemnizații Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare: 19.206 lei
4) indemnizații Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări: 21.493 lei
5) indemnizații Administrația Națională de Meteorologie: 65.626 lei
6) indemnizații Administrația Fondului pentru Mediu: 15.576 lei
7) salarii Administrația Fondului pentru Mediu: 4.171 lei

Totalul pentru 2020 în cazul lui Cazacu este, astfel, de 218.705 lei, toți banii obținuți din joburi și sinecuri la stat. Pentru exercitarea funcției prezidențiale, Iohannis a încasat anul trecut 178.391 lei.

Veniturile din 2020 ale lui Andrei Cazacu. România stătea în loc dacă nu era el

Cazacu: „Am venituri, nu salariu!”

De la începutul acestui an, Andrei Cazacu a părăsit Bucureștiul, dar lucrează tot la stat. Este administrator public la Consiliul Județean Iași.

Despre banii de anul trecut, Cazacu are o explicație originală. „Veniturile, așa cum sunt prezentate în declarația de avere, sunt publice, transparente și defalcate pe categorii. Toate salariile avute au fost și sunt sub nivelul salarizării domnului președinte Iohannis sau al demnitarilor din administrația centrală. Este, cred, o eroare strecurată în analiza dvs, comparând categorii diferite, respectiv salariile cu veniturile”, a declarat acesta.

Adică, a spus Cazacu, salariul e una, indemnizația e alta, chiar dacă toate-s din bani publici.

Doar 1.800 de lei/lună când nu era la Putere
Saltul salarial în cazul lui Andrei Cazacu a fost de-a dreptul spectaculos: în 2019 a înregistrat venituri medii nete lunare de doar 1.800 de lei față de cei 18.225 lei media lunară din 2020. O creștere de 10 ori.

Culmea, și în 2019, a avut două surse de venit, ambele tot la stat. De fapt, întreaga carieră profesională a acestuia este legată de instituții bugetare, fiind unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, actual președinte al Consiliului Județean Iași.

Klaus Iohannis are salariul mai mic decât veniturile lunare ale lui Andrei Cazacu, un simplu om de încredere al lui Costel Alexe

Cariera unui activist zelos: inspector sportiv și secretar de stat la Mediu
Traseele lui Cazacu și al lui Alexe s-au împletit și la stat și la privat. Funcțiile publice ocupate de Cazacu în ultimii ani, dar și încercările sale politice:

- Inspector la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Iași
- Consultant parlamentar la Camera Deputaților
- Membru AGA la Citadin Iași
- Candidat Camera Deputaților (2016) – loc neeligibil
- Consilier al ministrului Mediului
- Membru CA la Administrația Națională de Meteorologie

- Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare
- Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări
- Secretar de stat la Ministerul Mediului
- Candidat la Senat (2020) – loc neeligibil
- Președinte al Administrației Fondului pentru Mediu

Autocaracterizare: „Contribui la dezvoltarea cetății”
Acum în vârstă de 36 de ani, Cazacu a fost plasat, toamna trecută, pe lista PNL Iași, locul 3 la Senat. Nu a fost ales, rezultatul PNL la Iași fiind sub așteptări.

„Sunt consultant politic și mă consider un om norocos în primul rând pentru că fac ceea ce îmi place, profesez în domeniul meu și mai presus de orice, după 13 ani, am rămas același om idealist, același om ambițios, energic și dornic să schimbe lucrurile în bine, din interior și să demonstreze că nu toți suntem la fel și că activismul civic și politic contribuie la dezvoltarea cetății”, s-a autocaracterizat el în Pulsul Ieșean, publicație online arondată PNL.

Președintele mai are de învățat ca să ajungă la nivelul lui Andrei Cazacu de la Iași

Paravanul lui Costel Alexe în firmele de la Domeniul Sculeni

Același Cazacu a fost, pentru o perioadă, între ianuarie 2019 și luna mai 2020, administrator al SC Domeniul Arca SRL, firmă al cărei unic asociat este Costel Alexe, președintele Consiliului Județean.

Tot Cazacu este unul dintre cei care au contribuit, cu sume importante, la campania electorală pentru alegerile europarlamentare din primăvara anului 2019. Mai mulți membri sau simpatizanți liberali l-au împrumutat pe Marius Minea, consilier județean PNL, care, la rândul său, a dat banii partidului. Suma strânsă: 1,14 milioane de lei. Apoi, banii au fost decontați de Autoritatea Electorală Permanentă, iar Minea i-a restituit.

Cazacu a figurat cu un împrumut de 50.000 de lei. În declarația de avere pe care Cazacu a completat-o în noiembrie 2020, a precizat că i-a împrumutat 20.000 lei lui Costel Alexe, probabil pentru campania electorală de la alegerile locale din septembrie.

Article image
În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de p...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare