fbpx
 
Epavele a trei corăbii foarte vechi au fost descoperite în largul Mării Negre

Epavele a trei corăbii foarte vechi au fost descoperite în largul Mării Negre


Descoperire importantă în largul Mării Negre: epavele a trei corăbii foarte vechi, de lemn, au fost găsite la peste 100 de metri adâncime de scafandrii Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța.

Nu au fost, deocamdată, datate, iar locul în care se află este ținut secret.

Scafandrii nu au reușit, deocamdată, să se apropie de cele trei epave. Fotografiile au fost făcute de la distanță, cu o dronă subacvatică și sunt analizate. În imagini se disting catargul, câteva vase și alte părți ale corăbiei de lemn.

Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Arheologie și Istorie Națională Constanța: „Este vorba de o adâncime mare, de peste 100 de metri. Fără a analiza materialul din care sunt făcute aceste corăbii, a încărcăturii, nu se poate spune cu precizie din ce perioadă proveneau”.

Istoricii vor analiza fragmente din aceste epave, pentru a stabili vechimea lor. Dacă au peste 100 de ani, ceea ce e foarte probabil, vor fi incluse în patrimoniul național. Și nu sunt singurele epave descoperite până acum.

Domeniul investigațiilor arheologice submarine este relativ nou în țara noastră. Primele prospectări au început în 2014, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de 1,5 milioane de euro, desfășurat în parteneriat cu vecinii bulgari. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

Scafandrii au descoperit, până acum, alte 19 epave, cele mai multe datând din Al Doilea Război Mondial, dar și câteva ambarcațiuni medievale și antice. Vedetele proiectului sunt distrugătoarele sovietice Moskva și Arkadia. Primul se află în dreptul cazinoului din Constanța, la o adâncime de 51 de metri, iar al doilea în dreptul comunei Agigea.

Epavele ar putea deveni, în viitor, obiective turistice subacvatice.

Glicherie Caraivan, cercetător științific institutul GeoEcomar Constanța: „Avem coordonatele lor, iar toate aceste ținte au fost dedicate ulterior unui alt proiect: rute turistice submarine pe coasta Mării Negre”.

Cele trei epave recent descoperite se află la 10 kilometri distanță una de cealaltă.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: