fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Undă verde pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva. Ce restricții trebuie să respecte participanții

Undă verde pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva. Ce restricții trebuie să respecte participanții


Preoţii din Iaşi au primit undă verde pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva, care va începe, oficial, pe 8 octombrie.

La câteva ore după anunţul premierului, organizatorii celei mai mari sărbători religioase din România au stabilit şi primele reguli. Masca devine obligatorie în curtea Mitropoliei şi pelerinii nu au voie să atingă moaştele cu obiecte voluminoase.

Iar cine vrea să asculte slujba religioasă din interiorul Catedralei va trebui să prezinte un certificat de vaccinare. Însă, pentru că mulţi vor să evite aglomeraţia au început deja să vină mai devreme la racla cu sfintele moaşte.

Vineri, Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei era plină de oameni, veniţi din toată ţara să se roage.

Cel mai probabil, spun preoţii, sărbătoarea laică va începe oficial peste o săptămână, pe data de 8 octombrie, tocmai pentru a fi evitată aglomeraţia din ziua de hram.

Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor: „În timp util, cu siguranţă vom anunţa ziua în care racla va fi scoasă, afară, pe esplanadă, şi va fi aşezată în baldachinul amenajat aici, în curte. Tot mai mulţi credinioși vin la Catedrala Mitropolitană ca la o farmacie pentru suflet”.

Pentru că Iaşul este în scenariul roşu, au fost anulate mai multe târguri şi festivităţi, organizate anual, în preajma hramului Sfânta Parascheva. Iar celebra masă a pelerinului, când oamenii primeau sarmale, apă, suc şi fructe nu se va mai întinde la Cantina Socială.

Voluntarii vor împărţi credincioşilor doar caserole cu mâncare, imediat după ce slujba va lua sfârşit. Primăria va trebui să ia măsuri speciale de protecţie sanitară.

Accesul în zona Mitropoliei va fi permis oricui. Însă, în incitanta Catedralei vor putea intra doar persoanele vaccinate, cele care au un test negativ valabil, sau fac dovada că au trecut prin boală.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top