fbpx
 
Se vinde prin licitație manuscrisul Emil Cioran pentru „Cartea Amăgirilor"

Se vinde prin licitație manuscrisul Emil Cioran pentru „Cartea Amăgirilor"


Cărți cu autograf și importante manuscrise, provenind majoritatea din două colecții importante – a familiei Țuculescu-Galaction și a poetului avangardist Sașa Pană – sunt scoase la licitație joi, 25 noiembrie. Unele exemplare poartă semnătura olografă a unor mari scriitori, precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Marin Preda, Nichita Stănescu, George Bacovia sau Tudor Arghezi, iar alte vechi și rare ediții de colecție sunt scrise de Dimitrie Cantemir, Andrei Șaguna ori reginele României, precum Regina Elisabeta și Regina Maria și poartă ex-librisul unor biblioteci celebre.

Colecțiile vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitației de Cărte Rară, Hărți și Manuscrise din 25 noiembrie, iar până atunci sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, putând fi admirate și răsfoite în regim gratuit, de luni până duminică între 10:00-20:00.

1.800 de euro este prețul de la care va începe licitarea manuscrisului enunțat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea Amăgirilor” – despre amăgire, delăsare și sexualitate. Filosoful Horia-Roman Patapievici spune despre cele 18 file scoase la licitație: Cioran s-a impus în România cu ceva pe care aici îl avem, în această licitație, și anume fulgurațiile acestui tânăr furios. Asta poți vedea, nu în cartea tipărită, ci poți vedea pe foaia manuscrisă. Ceea ce avem aici este urma vie, palpabilă, a acelui Cioran care a izbucnit în cultura română. Cele 18 file scoase la licitație poartă corecturile și adăugirile autorului din 1936, atât în creion cât și cu cerneală.

Licitația oferă colecționarilor și ocazia de a avea o carte poștală trimisă de Emil Cioran către tatăl său, preotul Emilian Cioran, în 1938. Puțini știu faptul că Emil Cioran era foarte familist, iubindu-și familia eficace, nu doar de la distanță și emoțional. Grija manifestată familiei se regăsește în cartea poștală scoasă la licitație joi, 25 noiembrie, pentru doar 300 de euro.

Sesiunea de licitație conține și o multitudine de manuscrise, provenind din colecția istorică Țuculescu-Galaction, scrise de-a lungul vremii de preotul Gala Galaction, precum sunt cele 7 manuscrise olografe „Gândul nostru cel de toate zilele” (despre traducerea Sfintei Scripturi). Piesa foarte rară, compusă din 83 de file, are un preț de pornire de 400 de euro. De la 300 de euro va porni și licitarea manuscriselor din ciclul „Columne în naosul Bisericii Universale”, care conțin 106 file scrise în 1930.

Cuvântarea ținută „La moartea lui George Coșbuc” se regăsește în manuscrisul din ciclul „Cuvântări Funebre”. Cele 47 de hârtii rare au un preț de pornire de 250 de euro. O altă piesă rară, din aceeași colecție, este lotul de 38 de file din ciclul „Pro Israel”. Manuscrisele olografe au un preț de pornire de 200 de euro și au fost scrise în perioada 1919-1925. Pentru un preț de pornire conservator, de doar 20 de euro, este scoasă la licitație și ediția princeps a cărții „Doctorul Taifun”, cu semnătura olografă a autorului Gala Galaction.

Între cele aproximativ 200 de piese de colecție, bibliofilii pot găsi și o selecție specială de cărți rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri, precum Mircea Eliade – ediția princeps a volumului „Întoarcerea din rai”, ce are un preț de pornire de 200 de euro, dar și fotografii de epocă, precum este piesa, cu prețul de pornire de 300 de euro, în care este ilustrat Nicolae Titulescu și care poartă semnătura olografă a ministrului și dedicația către diplomatul Constantin Vișoianu.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: