fbpx
 
Reacții la AFACEREA CHEȘCU: politicienii ieșeni și elefantul din sufragerie. „Toți sunt egali în fața legii!”

Reacții la AFACEREA CHEȘCU: politicienii ieșeni și elefantul din sufragerie. „Toți sunt egali în fața legii!”


* Sunt doi ani de când Opoziția îi cere lui Mihai Chirica să pună la dispoziția consilierilor locali certificatele de recepție de la toate proiectele imobiliare din ultimul deceniu
* Primarul refuză acest lucru. Ancheta REPORTER DE IAȘI despre falsificarea intabulării unui imobil de 4 milioane de euro explică de ce Mihai Chirica blochează accesul la informații
* Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a înțeles că o anchetă jurnalistică a unei publicații este o răfuială personală. Aceasta este viziunea unui interlop de periferie: totul se rezumă la confruntarea între indivizi, nu între instituții
* Majoritatea celor care au comentat dezvăluirile REPORTER spun că justiția trebuie să-și spună cuvântul în acest caz

Ancheta REPORTER DE IAȘI a dezvăluit modul în care un bloc ilegal, de 60 de apartamente, valorând 4 milioane de euro, a fost intabulat printr-un atestat de edificare semnat fraudulos de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și de fosta arhitectă-șef din Primărie, Anca Brândușescu.

Este unul din cazurile rarisime din tematica imobiliară din Iași în care un întreg circuit infracțional este demonstrat flagrant, cu documente prezentate negru pe alb, acte oficiale semnate de autorități publice care au mascat o ilegalitate. Miza financiară este esențială în acest tip de fraudă, sumele puse la bătaie fiind de milioane de euro.

Blocul făcut de Gheorghe Cheșcu este o ilegalitate de 4 milioane de euro, făcută cu concursul conducătorilor Primăriei Iași

Harabagiu nu-și asumă nicio răspundere

Prin întrebări detaliate, REPORTER DE IAȘI le-a solicitat explicații primarului Mihai Chirica (PNL) și fostului viceprimar Gabriel Harabagiu (PSD), dar niciunul nu a dorit să răspundă.
Într-un soi de replică publicată de cotidianul BZI, Gabriel Harabagiu spune că atestatul de edificare al blocului construit ilegal de Gheorghe Cheșcu este un document lipsit de importanță: „Ce înseamnă edificarea, faptul că documentul este eliberat pentru a servi la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, confom legislației în vigoare. La baza edificărilor stau procesele verbale de recepție la terminarea lucrărilor, în cazul nostru în 2013 respectiv anul 2014. Mai mult, în perioada în care era ridicată construcția respectivă, eu eram director la Casa de Cultură a Studenților și nu la Primăria Iași”.
REPORTER DE IAȘI a menționat în cadrul anchetei jurnalistice faptul că recepțiile din 2013 și 2014, din mandatul lui Gheorghe Nichita, au fost de asemenea întocmite în fals și a cerut primarului Mihai Chirica să ni le pună la dispoziție pentru a le consulta. Solicitarea ne-a fost ignorată.

 

Legea e clară: edificarea trebuie să respecte autorizația
Însă tentativa lui Gabriel Harabagiu de-a duce în derizoriul atestatul de edificare reprezintă o dezinformare. În materialul REPORTER DE IAȘI – „Stăpânul Cheșcu și slugile lui” – este menționat articolul din legea fundamentală a construcțiilor în România (50/1991):  „Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor”. Deci „conform autorizației de construire” se eliberează atestarea edificării.

Imagine cu Gheroghe Cheșcu publicată de echipa REPORTER DE IAȘI în faza de construcție a blocului. Situația juridică a imobilului era foarte bine știută de primarul Chirica și viceprimarul Harabagiu

Edificarea, actul fundamental fără de care o clădire nu există

Mai mult, certificatul de edificare se face obligatoriu în teren, la fața locului, nu din birou. Semnatarii documentului trebuie să verifice în mod direct respectarea termenilor autorizării. Edificarea este actul fundamental în intabularea unei clădiri în vederea vânzării și este ultima verificare la nivel instituțional.
Același articol de lege (aliniatul 5) spune: „Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate.”
Practic, blocul lui Cheșcu nu exista dacă șefii Primăriei nu semnau edificarea. Cazul era cunoscut în Iași, se scriseseră articole în mai multe ziare, se făcuseră campanii publice împotriva acestei afaceri imobiliare aflate în afara legii. Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu controlau cu mână forte serviciile de Urbanism ale Primăriei și nu pot invoca necunoașterea cazului. Viceprimarul și arhitectul-șef trebuiau să verifice recepția blocului și să meargă la fața locului înainte de a semna edificarea.
Între recepția din 2014 și atestatul de edificare, ambele acte la fel de frauduloase, au fost lăsați să treacă 4 ani, situație total atipică, tocmai pentru că intabularea era imposibilă și s-a încercat temporizarea subiectului, pentru a dispărea din atenția publică.

 

Reacțiile politicienilor: de la „justiția să analizeze” la „să privim în viitor”

REPORTER DE IAȘI a solicitat reacții politicienilor ieșeni implicați în deciziile Consiliului Local, pentru că ieșenii trebuie să știe cum se raportează aceștia la fenomenul marii corupții din urbanism.

Iată reacțiile obținute:



Eduard Boz (consilier local PNL):

„Este foarte detaliat și am urmărit cronologia detaliată de REPORTER. Consider că trebuie lămurite toate detaliile, iar justiția trebuie să analizeze toate procedurile din această speță"

 

Bogdan Crucianu (consilier local PSD):

„În primul rând, vreau să subliniez importanța existenței unor jurnaliști care alocă din timpul lor pentru realizarea unor anchete. Faptul că aceste materiale editoriale aduc la suprafață anumite nereguli este foarte important, realizând astfel o imagine de ansamblu a comunității noastre. 

În al doilea rând, trebuie să punctez faptul că este îngrijorător scenariul care ni se prezintă în materialul apărut astăzi.

Susțin cu tărie că este necesar ca fiecare proiect imobiliar realizat în comunitatea noastră să aibă la bază toate avizele și studiile necesare și să se realizeze cu respectarea legii, fără excepții. Totodată, îmi exprim încrederea că organele abilitate se vor sesiza din oficiu și vor analiza veridicitatea datelor, urmând ca după aceea să acționeze, dacă este cazul, în consecință. Toți sunt egali în fața legii!"

 

Iulian Nicolau (consilier local USR):

„Dacă acele lucruri sunt adevărate și pot fi dovedite, este inacceptabil așa ceva. Dacă ne dorim cu adevărat respectul pe care îl aduce capitalismul și democrația, atunci justiția trebuie să intervină și să facă ordine în astfel de abuzuri urbanistice.
Avem de-a face cu urbanismul captiv, motivat probabil financiar, nu am de unde să știu. Demonstrează încă o dată ce înseamnă înțelegerea absolut greșită a unui politician ales, cum este primarul. Domnul primar trebuie să facă ordine în Urbanism, chiar și acum, după atâția ani de la acest caz, iar Justiția trebuie să se autosesizeze și să clarifice tot ce am citit.”


Bogdan Balanișcu (PSD, actual secretar de stat la Ministerul Mediului, fost consilier local):

„Din păcate, citim în presa locală în mod constant despre situații care produc revoltă în rândul oamenilor. Cred că ieșenii s-au cam săturat să tot audă de care a pus stăpânire pe orașul nostru și de efectele acestui haos pe care le resimțim cu toții atunci când circulăm prin oraș, când căutăm un loc de parcare sau când vedem că pur și simplu pe locul de joacă al copilăriei noastre s-a ridicat acum un bloc. 
Sunt chestiuni foarte grave cele pe care le-ați descris în articol, care țin de competența altor instituții. Avem destule exemple de scandaluri din zona de urbanism care s-au transfomat rapid din anchete jurnalistice în dosare penale.
Iașul merită mult mai mult. Iașul are nevoie de un alt model de administrație publică, de o strategie europeană de dezvoltare din toate punctele de vedere, pornind de la problemele urbanistice și până la cele de trafic sau de gestionare a locurilor de parcare.”

Răzvan Timofciuc (consilier local USR):

„Noi, consilierii USR, am solicitat în Consiliul Local realizarea unui audit extern pentru toate PUZ-urile, autorizațiile de construire și procesele-verbale de recepție din ultimii din ani la Primăria Iași.
Haosul urbanistic trebuie să înceteze, iar vinovații de abuzuri și ilegalități trebuie trași la răspundere.
Corupția din urbanism nu doar îi îmbogățește pe cei care sunt la butoane. Cel puțin la fel de grav este că distruge calitatea vieții în oraș.”

Daniel Juravle (viceprimar PNL):

„Pentru cazul prezentat de dv., dacă sunt explicații, acestea vor fi date. Eu prefer să mă concentrez pe prezent și mai ales pe viitor.
Problemele de urbanism există în toate marile orașe. Nu e un secret că modul în care funcționează serviciul nostru de specialitate este deficitar. Avm o problemă de resursă umană și de încredere a capacității actualei structuri în fața cetățenilor, dar și o problemă de proceduri și de impunere a respectării acestora.
De asemenea, trebuie neapărat să finalizăm PUG-ul, care va oferi o claritate în ceea ce privește urbanismul în Iași, și apoi o digitalizare a relației dintre cetățean și administrația publică locală. Urmărim să conturăm o interfață prietenoasă și transparentă între Primăria Municipiului Iași și cei care au nevoie de documente emise de municipalitate.
Și aici suntem conștienți că pentru a crește calitatea serviciilor trebuie să creștem și calitatea reurselor umane implicate. Aici avem nevoie de sprijin continuu din partea societății prin prezentarea la concursurile noastre a celor mai bine pregătiți oameni, în condițiile în care nivelul de salarizare este unul mai mult decât corespunzător.”

Alexandru Muraru (președintele PNL Iași) și Marian Dalban (consilier local PSD) nu au dorit să comenteze faptele relatate de REPORTER, deși li s-a cerut un punct de vedere.

 

Article image
* Gheorghe Cheșcu a făcut 4 milioane de euro cu un bloc construit fără acte în Tătărași, băgându-l în circuitul civil printr-o edificare semnată în fals de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și de fosta arhitectă-șefă Anca Brândușescu * PUZ-ul prevedea doar două subsoluri, parter și etaj. Blocul a ajuns la 9 niveluri în loc de 4 * Autorizația de construcție nici măcar nu prevedea construirea de locuințe, ci doar spații com...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: