fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Îl doare în cot! Președintele ANRE a plecat în concediu în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie

Îl doare în cot! Președintele ANRE a plecat în concediu în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie


Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a plecat în concediu în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat, miercuri, că, pentru modul cum a gestionat problema facturilor, conducerea ANRE ar fi trebuit demisă.

Potrivit cursdeguvernare.ro, în plin scandal al facturilor la energie, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a plecat în concediu.

Versiunea oficială este că preşedintele se află în concediu din motive medicale. Mai multe surse au declarat, însă, pentru cursdeguvernare.ro, că Dumitru Chiriţă a plecat în vacanţă în Republica Dominicană.  El lipseşte din instituţie de vinerea trecută, iar luni a fost văzut în zona Punta Cana a insulei.

707.000 de lei anual, adică circa 12.000 de euro lunar  încasează lunar șeful ANRE, Dumitru Chiriță. El se numără, astfel, printre cei mai bine plătiți angajați de la stat din Europa. Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie este instituția responsabilă de scandalul facturilor uriașe la energie.

Dumitru Chiriță nu a oferit nicio explicație publică, iar ANRE nu a reușit să informeze consumatorii despre liberalizarea pieței de energie și nu a sancționat „exemplar” niciun furnizor, susțin cei din PNL.

Șeful ANRE este unul dintre bugetarii de lux ai României, care nu are de suferit, datorită venitului de aproape 12.000 de euro încasat lunar, din cauza creșterii prețurilor la energie.

Chiriță a fost electrician, șef de tură la fosta Întreprindere de Distribuție a Energiei Electrice, până în 1990. În 90 a ajuns liderul sindicatului Energia, iar în 2000 a devenit deputat PSD. Între 2004 și 2007 a fost vicepreședinte al CNAS, deși el era electrician.

Din 2017, regimul Dragnea l-a numit la șefia ANRE. Fiica sa lucrează în cadrul aceleiași Autorități din 2014.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat, miercuri, la Digi 24, că ”ANRE este o instituţie care trebuie reformată profund”.

„Eu aş fi demis conducerea ANRE pentru modul în care a gestionat problema facturilor. Cred că ANRE, din păcate, nu reuşeşte în niciun fel să fie ce ar trebui să fie, un reglementator. Preşedintele Chiriţă, ne-a spus vicepreşedintele Zoltan, că este la investigaţii medicale, noi am înţeles altceva, cert este că lipseşte de două săptămâni din ţară în plină criză a facturilor. Faptul că producătorii şi distribuitorii fac ce vreau fără să existe reglementare, faptul că au existat mai mult de un milion de facturi greşite pentru că distribuitorii au preferat să nu aplice reducerea la factură mi se pare o chestiune destul de gravă. Există o problemă cu ANRE, care a acţionat ineficient pe speţa creşterilor din energie”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL.

„După părerea mea ANRE trebuia să se implice, să verifice daca softurile au fost actualizate şi să le explice companiilor că nu pot emite facturi dacă nu au softuri actualizate”, a declarat Virgil Popescu, la TVR.

Ministrul Energiei susţine că nu este prima dată când ANRE are „turbulenţe” dând exemplul migrării clienţilor şi piaţa Spot.

„ANRE nu dă socoteală Guvernului, este o instituţie independentă… Trebuie să vorbim despre rolul fiecărei instituţii… Dacă vor să fie independenţi, fiecare să-şi facă treaba, trebuie să avem o discuţie”, a adăugat Popescu.

O poziţie asemănătoare a adoptat şi preşedintele PNL, Florin Cîţu. Liderul PNL a spus că aşteaptă raportul ANRE din acest an pentru a vedea cum a acţionat instituţia în timpul scandalului facturilor. Dacă nu şi-a făcut treaba, conducerea trebuie să plece, consideră Cîţu.

 

Sursa: România TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac