fbpx
 
Administrația ieșeană, zguduită de un nou scandal: Președintele CJ Costel Alexe, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu

Administrația ieșeană, zguduită de un nou scandal: Președintele CJ Costel Alexe, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu


Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu în formă continuată. Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar sunt urmăriţi penal şi doi angajaţi ai CJ Iaşi.

Președintele CJ Iași Costel Alexe este cercetat penal într-un nou dosar de către DNA Iaşi. În același dosar sunt vizate alte două persoane din cadrul CJ, respectiv: Vlad Corneliu Baba şi Gabriel Apetrei.

Cazul a fost prezentat pe larg, anul trecut, de REPORTER DE IAȘI.

Comunicatul integral al DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:

ALEXE COSTEL, președinte al Consiliului Județean Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

APETREI RADU-GABRIEL, șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

BABA VLAD-CORNELIU, consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinet la Președintele Consiliului Județean Iași, detașat ca manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 11.11.2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași și beneficiind de ajutorul suspectului Baba Vlad-Corneliu, ar fi dispus detașarea suspectului Baba Vlad-Corneliu de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Iași, pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, în condițiile în care ar fi avut cunoștință de faptul că numirea ultimului menționat la conducerea școlii nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere.

Ulterior, la datele de 10.03.2021 și 07.07.2021, suspectul Alexe Costel, în calitatea menționată anterior, ar fi dispus prelungirea detașării suspectului Baba Vlad-Corneliu în aceeași funcție de conducere.

În baza aceleiași rezoluții infracționale, suspectul Alexe Costel ar fi fost ajutat la săvârșirea faptei de către suspectul Apetrei Radu-Gabriel care, în calitate de șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, ar fi întocmit documentațiile aferente emiterii dispozițiilor de detașare.

Mai mult, din datele cauzei ar fi rezultat că suspectul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe perioadă determinată, fără concurs, pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Iași în data de 11.11.2020 și tot la aceeași dată ar fi fost detașat pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.

Faptele descrise ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Județean Iași și Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași în sumă totală de 86.153 lei, reprezentând suma remunerațiilor încasate de către suspectul Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar și vătămarea intereselor legitime ale celor două instituții urmare a numirii interimare la conducerea școlii a unui manager care nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere a unei instituții publice de cultură.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Article image
În România nu există o practică unitară privind condițiile cerute pentru același post de conducere. Studiile, vechimea, specialitățile cerute diferă de la un județ la altul, sau de la un an la altul, în funcție de persoana pentru care se pregătește locul. Ar fi ca și cum la Medicină s-ar da Istorie la examen în Craiova și Limba Germană la Timișoara, iar la Iași s-ar intra cu probă de alergare 5.000 m. Toate condițiile de ...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 18 Iunie 2021

REPORTER DE IAȘI a prezentat cazul Baba în urmă cu un an

Pe 11 noiembrie 2020, Costel Alexe avea câteva zile de președinție la Consiliul Județean (CJ) Iași. Prin Dispoziția 665, în acea zi l-a numit pe Vlad Corneliu Baba consilier la cabinetul său, iar a doua zi, prin Dispoziția 666, l-a detașat ca director interimar la Școala Populară de Arte Titel Popovici, instituție subordonată și finanțată de CJ. Salariul directorului de la Școala Populară de Arte era la acea dată de 5.100 de lei net, corespunzător unui coeficient de 3.02, conform grilelor din Legea Salarizării 153/2017.

Article image
Liderul PNL Iași, Costel Alexe, a aplicat el însuși „metoda detașării” pentru a-și impune un favorit la cârma unei instituții publice, fără concurs. Numit pe 11 noiembrie 2020 consilier la cabinetul lui Alexe de la Consiliul Județean, Vlad Corneliu Baba a stat doar o zi în post, pe 12 noiembrie fiind detașat director la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, instituție subordonată Consiliului Județean condus de Alexe. Es...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 12 Februarie 2021

Costel Alexe: „Sunt surprins”

„Am primit astăzi informarea făcută de DNA Iaşi privind atribuirea calităţii de suspect în dosarul referitor la angajările de la Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

Vă mărturisesc sincer că sunt surprins de această calitate, având în vedere că, de la începutul anchetei şi până acum, nu mi-au fost solicitate depoziţii şi nu există vreo implicare oneroasă a mea în acest dosar.

Concursul pentru ocuparea posturilor vacante s-a desfăşurat în conformitate cu legislaţia în vigoare, primind toate avizele de legalitate şi urmând întocmai etapele prevăzute de normativ. Hotărârea privind organizarea concursului de proiecte de management la Şcoala Populară de Arte ,,Titel Popovici” a trecut prin plenul Consiliului Judeţean şi a primit votul consilierilor judeţeni, exact aşa cum prevede legea.

Rămân consecvent principiilor şi declaraţiilor enunţate mereu: sunt la dispoziţia organelor de cercetare. Eu sunt primul interesat de clarificarea tuturor acestor acuzaţii într-un timp cât mai scurt şi îmi doresc ca adevărul să iasă la lumină. Nu vreau să fie loc de interpretări sau presupuneri care să îmi afecteze imaginea publică, pentru că ştiu că am acţionat mereu cu bună-credinţă şi îi pot privi pe toţi cei cu care interacţionez în ochi, cu încrederea că justiţia se va dovedi justă şi va arăta adevărul.

Ştiu că acest subiect va genera gâlceavă printre politicienii mărunţi care nu fac altceva decât să adune machete colorate, jubilând meschin pe această temă, în lipsa oricărui proiect valabil pentru Iaşi, din partea lor. Nu am dat şi nu voi da atenţie acuzaţiilor neîntemeiate din partea celor care nu au făcut nimic pentru Iaşi, care, surprinzător sau nu, văd că au informaţii despre acest subiect şi îl trâmbiţează de câteva zile deja.

Vă asigur că eu am venit la Consiliul Judeţean să fac treabă pentru comunitate, să facem împreună treabă bună, şi avem, în acest an jumătate de mandat, proiecte pe care să le arătăm ieşenilor”, a declarat Alexe pe pagina sa de socializare.

Article image
* Toate concursurile organizate, în acest an, în mandatul lui Vlad Baba de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, au fost trucate * Baba, care este managerul acestei Școli finanțate de Consiliul Județean, și-a angajat „la stat” subordonații „de pe privat” în urma unor concursuri secretizate * Andreea Elena Popovici și Andrei Nasser au făcut parte din echipa de producție a unei emisiuni TV pe care Baba a realizat-o t...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 27 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31