fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Șapte fotbaliști de la Dnepr Dnepropetrovsk, ajutați de fostul președinte de la Poli Iași să părăsească Ucraina

Șapte fotbaliști de la Dnepr Dnepropetrovsk, ajutați de fostul președinte de la Poli Iași să părăsească Ucraina


Şapte fotbalişti străini de la echipa ucraineană Dnepr Dnepropetrovsk, care au reuşit să părăsească Ucraina în cursul zilei de sâmbătă, aşteaptă pe Aeroportul Internaţional Iaşi pentru a fi îmbarcaţi într-o aeronavă cu destinaţia Viena, a anunțat Ciprian Paraschiv, fostul preşedinte al echipei locale de fotbal Politehnica Iaşi.

Potrivit Agerpres, printre cei şapte jucători care aşteaptă îmbarcarea se află Marc Gual Huguet, Jorge Lopez Montana, Izan Pedro Martin Andre şi Maksym Tereschcenko. Sportivii urmează a fi îmbarcaţi într-o aeronavă care efectuează curse regulate cu destinaţia Viena, Austria, urmând ca de acolo să plece spre Spania, Brazilia sau Argentina.

„Captain Planet, un desen animat preferat în copilăria mea, avea punctul culminat în fiecare episod atunci când Captain Planet spunea 'Let's our power combine' şi forţele binelui se adunau şi învingeau răul. Cam aşa se întâmplă şi în lumea fotbalului: când forţele se unesc: FRF (Radu Vişan), AFAN (Emilian Hulubei), compania Tarsin (Corneliu Lucescu), AJF Suceava (Ciprian Anton), Bucovina Rădăuţi (Manuel Costache), Aeroportul Internaţional Iaşi (Romeo Vatră). Datorită lor, contingentul de jucători străini de la Dnepr Dnepropetrovsk a reuşit astăzi să părăsească Ucraina: un microbuz plin a plecat spre Bucureşti, alţi 7 jucători au ajuns la Iaşi şi aşteaptă îmbarcarea spre Viena", a scris pe pagina sa de socializare Ciprian Paraschiv, fostul preşedinte al echipei locale de fotbal Politehnica Iaşi.

Întreaga aventură a scoaterii fotbaliștilor din infernul războiului din Ucraina a fost relatată pe larg de un apropiat al lui Ciprian Paraschiv. Acesta a povestit pe pagina sa de Facebook cum a reușit cu spijinul fostului președinte de la Poli să-i aducă pe jucători la Iași.

„FOTBALUL UNEȘTE OAMENII!

După ce timp de două zile am fost "corespondent de front " în Vama Siret azi noapte a fost vorba de altceva. Ieri, spre seară, primesc un telefon de la domnul președinte Ciprian Anton  care mă întreabă dacă pot să merg în timpul nopții să aștept 12 fotbaliști de la Dnepr Dnepropetrovsk,care incearcă să scape de ororile războiului. Bineînțeles că am acceptat fără ezitare, urmând să fiu sunat când să plec. În jurul orei 4 a venit telefonul și totodată numărul de telefon a lui Jorje, unul din cele trei contacte cu care avea să am zeci de telefoane pentru a-i ghida și a le da sfaturi. Când am ajuns în Vama Siret, pe la 4.30,am aflat că cei 12 erau de fapt 14,celor doisprezece alăturându-se alți doi fotbaliști de la Zorya Lugansk (un bulgar și un croat).Dar să vă povestesc CALVARUL lor.

Au plecat vineri dimineață la orele 6, spre frontieră, cu trei mașini. Tot drumul a fost un chin,   s-au pierdut unii de alții,la un moment dat știind doar că sunt cu18-20 de Kilometri unii în spatele celorlalți și având perioade în care, în trei ore ,neavansând un centimetru .Au abandonat mașinile și au mers peste 5 Kilometri pe jos, regrupându-se în apropierea vămii. După ore bune de așteptare, printre oameni disperați care vor să plece din țară, au reușit să intre în vama ucraineană unde cei 3 brazilieni, 3 spanioli, trei croați, un argentinian,un portughez, un bulgar și un român (Valentin Cojocaru, fostul portar al Viitorului și al FCSB-ului, cu care am vorbit la telefon din 15 în 15 minute)au reușit să treacă, lucru pe care nu l-a reușit cel de al paisprezecelea,un ucrainean care evoluează în Primera Division, la Elche, acesta fiind întors în Ucraina spunându-i-se că este bun pentru război!În jurul orelor 10 cei treisprezece au reușit să intre în România (mii de mulțumiri foștilor mei colegi din poliția de frontieră pentru ajutor)după 30 de ore de "aventură "într-un stat condamnat la un război nedrept.

Încă de  la ora 5 știam că toți merg la București cu un microbuz plătit de AFAN (sindicatul fotbaliștilor, pentru necunoscători)mai puțin patru persoane care trebuiau să ajungă la Iași și rămânea în sarcina mea să le găsesc transport. L-am sunat pe domnul Corneliu Lucescu ,patronul firmei Tarsin, chiar dacă ora era cât era, care ,prompt a zis să îi aduc la Rădăuți că îi trimitem cu un microbuz la Iași și le oferă orice au nevoie. Până să ajungem la mașini toți au luat câte un sandvici și o sticlă de apă oferite de voluntarii de la SMURD(jumate dintre ei neavând absolut nici un bagaj fugind doar cu hainele de pe ei).

La Rădăuți am fost așteptați de domnul Cornel și de Ionut Plamada care i-au servit pe toți cu ceai și cafea, unii primind și cartele telefonice pentru a-și suna familiile. Până la urmă au plecat 8 la Iași(unde au fost preluați de fostul președinte al Politehnicii Iași, domnul Ciprian Paraschiv )cu micobuzul oferit gratis de Tarsin și 5 la București cu micobuzul de la AFAN.

Nu o să uit niciodată despărțirea de ei, fiind îmbrățișat de toți și mulțumindu-mi-se în vreo cinci limbi, pentru un gest normal, pe care l-ar fi făcut și alții .

Să spun că Federația Spaniolă de Fotbal a cerut ajutorul Federației Române de Fotbal care a luat legătura cu Ciprian....și...tot așa...din om în om, am arătat că FOTBALUL UNEȘTE și toți am sărit să ajutăm niște semeni aflați la ananghie!”, a scris Manuelo Costache pe Facebook.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30