fbpx
 
Foto: AP Foto: AP

Infernul s-a dezlănțuit în Mariupol: tancurile rusești au tras asupra blocurilor de locuințe (VIDEO)


Bombardamentele au continuat și noaptea trecută în Kiev. Iar în Mariupol mai ales, dar și în Harkov, Nikolaiev și Sumî oamenii continuă să îndure nu doar războiul, ci și temperaturi sub pragul înghețului. Nu au curent electric și sunt nevoiți să rabde de sete și de foame.

În Herson, forţele ruse de ocupaţie ar plănui un „referendum” pentru independenţă, care ar duce la crearea unei noi regiuni separatiste, a declarat un lider local, citat de Reuters. O tactică asemănătoare a fost aplicată în Donbas.

Președintele Zelenski a vorbit despre pierderile colosale suferite de trupele ruse, dar și despre pierderile ucrainenilor - 1.300 de soldați uciși de la începutul invaziei.

Și Ministerul rus al Apărării spune că situaţia umanitară se degradează în Ucraina, dar dă vina pe ucraineni, arată Știrile Pro TV.

Orașul Mariupol din sudul Ucrainei este asediat de aproape două săptamâni. Tancurile rusești au tras asupra blocurilor de locuințe, iar spitalul s-a umplut de civili răniți, victime nevinovate ale războiului.

Zeci de blocuri și case au fost puse la pământ.

Dmitro Kuleba, ministru de Externe din Ucraina: „Mariupol este de o importanță crucială pentru Rusia pentru că, dacă vor prelua controlul asupra orașului, vor stabili un coridor terestru direct către Crimeea, din Rusia și, de asemenea, ne vor opri accesul la Marea Azov. Acesta este motivul pentru care încă îl apărăm cu înverșunare și eroism. Și acesta este motivul pentru care Rusia încearcă atât de nemilos să distrugă orașul și să-l captureze cu orice preț”.

Ministrul ucrainean de Externe a mai spus că „tacticile folosite de ruși în Ucraina sunt la fel ca cele folosite în Siria”.

De vină ar fi „naţionaliştii” ucraineni, care ar mina zonele rezidenţiale şi ar distruge drumuri şi poduri, spun oficialii ruși.

Teorie susținută și de Putin, care este în continuare extrem de hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina - spun surse de la Palatul Elysee, după ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit la telefon ieri cu Putin.

Dar trupele ucrainene au reușit să țină piept încă o noapte atacurilor necontenite ale forțelor rusești. Ba, mai mult, după ce Ministerul rus al Apărării s-a lăudat ieri cu acțiunile intreprinse cu elicoptere de atac Kamov-52, armata ucraineană a doborât în aceeași zi un astfel de dispozitiv.

Aparatul de zbor costă echivalentul a 15 milioane de dolari - fără armament - și a fost doborât în regiunea Herson, potrivit armatei ucraineane. Pilotul ar fi fost grav rănit, spun ucrainenii.

Între timp, la Irpim, la 20 de kilometri de Kiev, locuitorii încearcă să găsească locuri unde să se adăpostească. Dar mulți, în mare parte bătrâni, nu au reușit să ajungă în ascunzători. Iar imaginile cu trupurile care zac pe străzi sunt devastatoare.

La Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucelară din Europa, au fost aduși mai mulți specialiști de la Rosatom, compania de stat rusă de energie atomică. Acestia vor prelua controlul centralei - potrivit oficialilor ucraineni. Centrala este ocupată de forţele ruse de mai bine de o săptămână, iar angajaţii de aici au fost forţaţi să lucreze până la epuizare, „sub ameninţarea armelor”. Potrivit CNN, unul dintre specialiștii ruși a explicat că a fost adus la Zaporojie pentru a evalua securitatea nucleară şi radioactivitatea după bombardament, dar şi pentru a oferi asistenţă în timpul reparaţiilor.

Pe de altă parte, preşedintele american Joe Biden a autorizat un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari, reprezentând arme şi alte tipuri de asistenţă.

Ajutorul pentru securitate, acordat de Statele Unite Ucrainei doar în ultimul an, se ridică până acum la 1,2 miliarde de dolari.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: