fbpx
 
Cine e românul din Marea Britanie acuzat că i-a ajutat pe hackerii ruşi în cel mai mare atac cibernetic din România

Cine e românul din Marea Britanie acuzat că i-a ajutat pe hackerii ruşi în cel mai mare atac cibernetic din România


Ioan Feher, un român stabilit în Marea Britanie, este bănuit c-ar fi implicat în atacurile cibertinetice declanşate de hackerii pro-ruşi Killnet. Bărbatul ar fi tradus din limba rusă în limba română mesajele infractorilor cibernetici şi ar fi indicat şi site-urile din România care ar putea fi atacate, scrie România TV.

Anchetatorii au făcut percheziţii în locuinţa lui Ioan Feher, românul din Marea Britanie acuzat că i-a ajutat pe hackerii ruşi. Luni, 2 mai, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, la adresa bărbatului.

„A fost identificată o persoană, bănuită – cetăţean român, rezident în Marea Britanie -, care a susţinut activitatea grupării infracţionale, prin traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare”, a spus Bode, într-o conferinţă de presă.

Potrivit contului personal de Facebook, Ioan Feher locuiește la Londra, Marea Britanie și este originar din Satu Mare, conform Cancan.

“I stand with Rusia (n.r. Susțin Rusia)”, a scris acesta în dreptul fotografiei, pe care a pus și drapelul Rusiei.

În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare.

La data de 2 mai 2022, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință cetățeanului român, bănuit că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România.

Din 29 aprilie, mai multe atacuri informatice de tip DDoS – Distributed Denial of Service – au afectat site-uri care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România.

De asemenea, ofiţeri specializaţi din cadrul IGPR – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au deplasat în Marea Britanie pentru acordarea de sprijin în ancheta desfăşurată de National Crime Agency.

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată „KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acesteia ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina.

 

Sursa: România TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30