fbpx
 
Pe ce se mai duc banii europeni: 180.000 de euro un site de prezentare! Urbioled: „Promovarea e scumpă”

Pe ce se mai duc banii europeni: 180.000 de euro un site de prezentare! Urbioled: „Promovarea e scumpă”


Realizatorii proiectului sunt o firmă de web design cu trei angajați

Site-ul, care este unul de firmă, cu prezentarea unor produse, fără nimic deosebit ca grafică și conținut, poate fi făcut cu 25.000 de euro

Restul banilor reprezintă promovarea și un eveniment de lansare

În acestă perioadă, Urbioled SRL, societate din Iași condusă de Ana Maria Ciotir, iubita omului de afaceri Bogdan Solcanu, derulează un proiect european de 27 de milioane de lei. Dintre toate achizițiile atribuite de Urbioled SRL în cadrul acestui proiect, una atrage atenția: realizarea și promovarea unui site propriu. Prețul pentru această achiziție este de 885.000 de lei, fără TVA (circa 180.000 de euro).

REPORTER DE IAȘI a trimis solicitări jucătorilor importanți din piață, cerând oferte pentru site și promovarea acestuia. La prețuri maximale, cu marjă de profit foarte mare, diferența rezultată a fost între 50.000 și 100.000 de euro.  

Proiect în domeniul tehnologiei informației

Urbioled SRL, firma administrată de Ana Maria Ciotir, iubita fiului fostului lider PSD Ion Solcanu, are în derulare, în prezent, un proiect european în valoare de aproape 27 de milioane de lei. Finanțarea nerambursabilă asigurată de Statul român și de Uniunea Europeană este de circa 17 milioane de lei.

Descrierea proiectului, capitolul rezultate previzionate

Proiectul a fost aprobat în 2019, având titlul „Creșterea contribuției sectorului TIC pentru competitivitatea economică prin dezvoltarea de produse TIC inovative cu aplicabilitate în restul economiei”.

În cadrul finanțării, Urbioled a făcut deja achiziții de sisteme de data center, echipamente hardware etc. Proiectul, care are drept autoritate de management Ministerul Fondurilor Europene, are ca scop dezvoltarea de sisteme de iluminare inteligentă pentru orașe.

Cheltuiala a fost aprobată anterior

Urbioled a organizat pe portalul achizițiilor pe fonduri europene mai multe licitații pentru a cumpăra echipamente și servicii. Printre acestea din urmă, se numără realizarea unui site web și a promovării acestuia.

Procedura a fost urcată pe portalul de achiziții pe 31 martie 2022, iar pe 11 aprilie a fost declarată câștigătoare firma Konschaft SRL, cu sediul în Bârnova și punct de lucru la Tehnopolis. Valoarea achiziției a fost foarte apropiată de valoarea estimată în proiect: 885.000 de lei este contractul, 885.917,97 de lei a fost suma pusă la bătaie de Urbioled.

 

Sursa foto: fonduri-ue.ro

Specialiștii consultați de REPORTER explică faptul că toate cheltuielile, în orice proiect european, sunt atașate anterior aprobării acestuia, încă de la faza de depunere spre finanțare. Orice finanțare europeană are nevoie de această detaliere, care este supusă evaluării și aprobării. Dar, ca regulă, firmele care depun proiectele au deja oferte de la cele care prestează serviciile căutate, pentru a-și baza bugetarea de piața reală.

Astfel, în dosar sunt prinse, de la momentul conceperii proiectului, achizițiile ce vor fi realizate, împreună cu estimările de cost. „Este o procedură standard. Dacă firma a făcut această achiziție, înseamnă că a avut-o prinsă în dosar, cu toate detaliile necesare. Se face o foaie de buget care conține toate cheltuielile, toate achizițiile, având valorile apropiate de ce urmează să execute. În general, au deja oferte din piață. În caz contrar, valoarea de achiziție suplimentară trebuie suportată de firma care a depus proiectul, iar toți vor să evite asta”, a precizat un specialist în fonduri europene.

Calcule realizate de sursele din piață

REPORTER DE IAȘI a cerut din piață două oferte bazate pe documentația depusă în portalul achizițiilor pe fonduri europene pentru acest contract. În ambele cazuri, calculele primite, care conțineau și profiturile celor două firme, erau situate cu mult sub valorile la care s-a semnat contractul dintre Urbioled SRL și Konschaft SRL.

De menționat că societățile consultate de REPORTER nu au cunoscut alte detalii legate de firma care a organizat achiziția sau de cea care a câștigat, ci doar parametrii contractului, detaliile tehnice: realizarea unui site și promovarea acestuia.

Aceasta din urmă presupune reclamă plătită pe Google Ads, 20 de advertoriale pe canale naționale (site-urile Pro TV, Ziarul Financiar, Știrile ProTv, Wall Street, Capital, Yoda și presă locală), plata pentru minimum un influencer din sectorul IT, publicarea în biblioteci electronice, în agregatoare de știri, newsletter general și, ca ultim punct, organizarea unui eveniment de lansare pentru site (cu participarea a 70-100 de persoane).

Cheltuielile maximale, mult sub prețul finanțării

 Una dintre estimări a arătat un preț total de 130.000 de euro, cu o marjă de profit de 50.000 de euro, din care enumerăm câteva cheltuieli principale:
- grafică site și animație: 16.400 de euro
- programarea propriu-zisă: 25.000 de euro
- producție pod-casturi: 10.000 de euro
- SEO (timp de 7 luni): 14.000 de euro
- 20 de advertoriale în publicații centrale și locale: 20.000 de euro (1.000 de euro/buc.)
- influenceri online: 6.000 de euro (3.000 de euro/buc.)
- agregatoare de știri: 4.5000 de euro
- eveniment lansare: 8.000 de euro (80 euro/invitat, cu tot cu mici cadouri promoționale)
Cea de-a doua ofertă: 20.000 de euro pentru realizarea site-ului și SEO, conținând profitul firmei, la care era adăugată partea de promovare, de 50.000 de euro, incluzând tot 10.000 de euro pentru influencer. În total, 70.000 de euro.

Câștigător: contractul e cât cifra de afaceri pe 2020

Pentru Konschaft SRL, o firmă cu sediul în Bârnova, contractul cu Urbioled este aproape de nivelul întregii cifre de afaceri pe 2020 (1,079 milioane de lei). Firma, care are punct de lucru la Tehnopolis, îl are unic acționar și administrator pe Claudiu Savin. Numărul de angajați al firmei a fluctuat de la 2 la 4, fiind în prezent de 3.

Claudiu Savin (Sursa foto: Facebook)

Despre contractul cu Urbioled, Savin a declarat că a câștigat o procedură  transparentă, pe portalul achizițiilor pe fonduri UE. „În ceea ce privește bugetul ofertat de Konschaft nu putem să-l explicăm în câteva cuvinte. Este foarte amplu cu unele necunoscute în acest moment și mai mult decât atât, nu ar fi în beneficiul nostru să-l facem public într-o piață extrem de concurențială. A fost o procedură publică, unde criteriul de atribuire a fost prețul cel mai scăzut, deci cei care au afirmat că puteau face acest proiect cu 100.000, dacă participau, ar fi fost declarați câștigători fără doar și poate. Putea participa inclusiv o firmă înființată cu o zi înaintea termenului de depunere. Procedura a fost publicată pe site-ul fonduri-ue.ro, site pe care-l frecventăm constant pentru descoperirea de cereri de ofertă de interes pentru noi”, a menționat Claudiu Savin.

Solcanu: preț crescut datorită componentei de promovare

Savin mai spune că pentru acest contract va colabora cu 30 de persoane. „Proiecte similare am mai avut și avem în implementare. Poate nu la fel de ample. Dacă pentru sectorul privat nu putem să menționăm companiile din prisma unor clauze de confidențialitate, pentru mediul public chiar de curând am lansat Spitalul Regional de Urgență Iași. Pentru proiectul Urbioled vor fi implicați peste 30 de oameni în diferite stadii ale implementării: manager de proiect, IT-iști, graficieni, fotografi, cameramani, editori video, traducători autorizați, copywriteri, moderatori, scenariști, personal suport etc. Oameni cu o vastă experiență, consultanți seniori, în domeniile lor de expertiză”, a mai spus Savin.

Ana Maria Ciotir nu a putut fi contactată pe niciunul dintre numerele de telefon disponibile. Partenerul său, Bogdan Solcanu, a precizat: „Nu sunt implicat la acest nivel în Urbio Led. Ce pot spune este că, din ce știu, acest proiect, deși este pentru un site, are o puternică componentă de promovare, care a crescut prețul”.

Article image
Familia Asimionesei a creat o asociație-fantomă ca să se opună în Justiție adjudecării unei licitații. Speța e halucinantă: spațiul a fost vândut de un privat, Telekom, unui alt privat, Urbioled, deținută de Bogdan Solcanu. Asimionesei a trecut pe stradă și-a spus: „Nu-mi convine, contest!” Au urmat presiuni: un perdaf în BZI și amenințări de alte dezvăluiri. Asociația lui Asimionesei n-are nicio calitate în proces, dar se ...
Autor cristi tanasa Anchete 07 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: