fbpx
 
Mihai Chirica, nouă inculpare în Dosarul Cheșcu. Vicele Harabagiu a fost și el inculpat de DNA. Dublă acuzație: foloase necuvenite

Mihai Chirica, nouă inculpare în Dosarul Cheșcu. Vicele Harabagiu a fost și el inculpat de DNA. Dublă acuzație: foloase necuvenite


Lotul „Cheșcu”, noi audieri la DNA Iași. Mihai Chirica, primarul Iașului, Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, Anca Brândușescu, fost arhitect șef, au fost înștiințați de procurori cu privire la noile acuzații care li se aduc. Concret, primarului Mihai Chirica i s-a adus la cunoștință faptul că este acuzat și de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la fals.

Chirica avea deja calitatea de inculpat în această speță, în sarcina sa reținându-se comiterea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției. În februarie 2022, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile în cazul lui Chirica. După câteva zile, judecătorii au înlăturat controlul judiciar iar Chirica a putut să-și exercite pe mai departe mandatul de primar al Iașului.

Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a sosit la sediul DNA însoțit de avocat

Tot astăzi, Gabriel Harabagiu a trecut de la statutul de suspect la cel de inculpat în acest dosar, fiind acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual. Tot la categoria „inculpat” figurează de azi și Anca Brândușescu, fost arhitect șef, Victor Gavriluță, funcționar al Primăriei, dar și o funcționară de la Oficiul de Cadastru Iași.

Afacerea a fost public devoalată în ianuarie anul acesta de REPORTER DE IAȘI. În rezumat: omul de afaceri Gheorghe Cheșcu a primit aprobare de la Primărie să facă în Tătărași o clădire de birouri de 400 mp utili, doar cu parter, și a edificat, în final, un bloc de 5.705 mp suprafață utilă cu 60 de apartamente, trei spații comerciale, trei spații de depozitare și două garaje. În acest caz, au existat cel puțin trei certificate de atestare a edificării care ar fi arătat, în fals, că blocul lui Cheșcu respecta indicatorii urbanistici din autorizația de construire.

Răspunsul DNA pentru REPORTER DE IAȘI

„La solicitarea dvs. din data de 18 mai 2022, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice că, în cauza mediatizată prin comunicatul nr. 126/VIII/3 din 4 februarie 2022, procurorii din cadrul Serviciul teritorial Iași au dispus schimbarea încadrării juridice și punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Harabagiu Gabriel Vasile, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

De asemenea, s-a mai dispus schimbarea încadrării juridice cu referire la faptele reținute în sarcina inculpatului Chirica Mihai, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași, din infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției în infracțiunile de complicitate la fals intelectual , complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sune sau altul și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale).

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile respectiv 307 Cod de procedură penală.

În acest moment, cei doi inculpați sunt cercetați în stare de libertate. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Article image
Pe 13 februarie 2020, arhitectul-șef Alexandru Mustiață, șefa GIS-Cadastru Paula Fînaru și viceprimarul Gabriel Harabagiu, care a semnat în locul primarului Mihai Chirica, au parafat un aviz care demonstra că firma lui Gheorghe Cheșcu deține un teren în zona Smârdan și o casă de 81 mp Casa, în realitate nu mai exista de 30 de ani. Pe acel teren se află o clădire de 400 mp, P+1 Deși bazele de date sunt la îndemâna șefilor ...
Autor Cezar Moraru Anchete 10 Martie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30