fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Sfinții Constantin și Elena: Tradiții și obiceiuri

Sfinții Constantin și Elena: Tradiții și obiceiuri


Sfinții Constantin și Elena sunt sărbătoriți în fiecare an pe 21 mai. Peste 1,8 milioane de români cu nume Constantin, Elena, Ileana sau alte variante, își sărbătoresc onomastica în această zi.

Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi „întocmai cu apostolii”.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți anual pe 21 mai, atât de creștinii ortodocși, cât și de catolici. Este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut de către ortodocși și catolici cu numele de Constantin I sau Constantin cel Mare s-a născut în aul 274.

Constantin cel Mare a fost împărat între anii 306-337 și după ce i-a înfrânt pe împărații Maxentiu și pe Liciniu a devenit conducător al Imperiului Roman.

Conform unei legende, în toamna anului 312, în timp ce Constantin cel Mare se lupta cu Maxentiu, a văzut pe cer o cruce strălucitoare pe care scria “in hoc signo vinces” (n.r. “prin acest semn vei birui”).

În aceea noapte, Iisus Hristos i-a apărut în vis și i-a cerut să pună semnul crucii pe steagurile soldaților pentru a le oferi protecție în timpul bătăliei.

Împăratul Constantin a murit în 337, însă a rămas în memoria ortodocșilor ca fiind unul dintre liderii romani care au sprijinit creștinismul în aceea perioadă și primul care a legalizat religia în Imperiul Roman.

Flavia Iulia Helena, mama împăratului Constantin cel Mare, s-a născut în 248. Pe când avea 16 ani s-a căsătort cu generalul roman Constantiu Chlorus, iar in 272 l-a născut pe Constantin, în localitatea Naissus (în Serbia de astăzi).

Soția generalului Constantinuius Chlorus era cunoscută ca o femeie credincioasă care respecta cu strictețe practicile bisericești.

De asemenea, după ce fiul său a devenit împărat, Elena a introdus prima data conceptul de pelerinaj în Palestina și, potrivit tradiției creștine, ea a găsit Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos și moaștele celor trei magi.

Conform tradiției, împărăteaasa Elena a văzut niște oameni ce duceau un mort pe o colină unde se aflau trei cruci. Oamenii trebuiau să apropie mortul de fiecare cruce în parte, iar în momentul în care l-au atins de ultima cruce, acesta a înviat. Astfel a fost descoperită crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.

Despre Împărații Constantin și Elena, arhimandritul Ilie Cleopa spunea că prin ei a adus Dumnezeu libertate religioasă în lume, a slăbit păgânismul şi idolatria şi a întărit Biserica şi credinţa creştină pe pământ.

Obiceiuri

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este una extre de importantă în calendarul ortodox, iar românii au o serie de obiceiuri și superstiții legate de această zi.

Astfel, în această zi nu se lucrează pământul și nu se taie iarba.

În mai multe zone, se spune că în această zi păsările își învață puii să zboare, deoarece în calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este sărbătoarea păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

Potrivit tradiției populare, dacă oamenii nu lucrează terenurile în ziua Sfinților Constantin și Elena, semințele de pe ogoare sunt protejate de păsări.

Tot în această zi, femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă prin casă pentru a alunga duhurile rele și necurate.

În tradiția populară, ziua Sfinților Constantin și Elena este strâns legată de bujori, flori care înfloresc preponderent în această perioadă. Pornind de la această tradiție, se spune că este bine ca unul dintre membrii familiei să ducă la biserică pe 21 mai, trei bujori îmbobociți, flori de tămâiță, ducliuri făcute în casă și pâine.

Pentru a alunga forțele malefice, țăranii aprind un foc și stau în jurul lui. Prin acest foc trebuie să treacă și oile, pentru a fi ferite de cele rele cât timp vor fi la stână.

Rugăciune către Sfinții Constantin și Elena

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

 

Sursa: Știrile Pro TV


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac