fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Chirica, Părpăliță, Rădeanu, trio-ul de succes Chirica, Părpăliță, Rădeanu, trio-ul de succes

Șeful Investițiilor din Primărie are o fulminantă carieră de ospătar și joacă fotbal cu Mihai Chirica


Are pregătire de zootehnist și a luat licența cu 6,80

El trebuie să știe ca la carte legislație economică, administrativă, să aibă o vastă experiență în achiziții și pregătire inginerească, dar nu are de niciunele

S-a remarcat ca om bun la toate în alimentație publică, lucrând pe terase și în restaurante

Este omul lui Constantin Rădeanu, patronul complexului „La Castel”, fiind înșurubat într-un post cheie la Primărie

REPORTER i-a surprins joia trecută pe Părpăliță, Chirica și Rădeanu jucând fotbal la Ciric, în baza sportivă a Primăriei

La Iași, investițiile se derulează cu viteza melcului, dar coeziunea echipei este perfectă: Rădeanu pasează, Chirica marchează, Părpăliță aplaudă

Un inginer zootehnist, care a lucrat în alimentație publică, este noua stea a Primăriei Iași. Funcționarul Marius Părpăliță conduce, din ianuarie 2022, Serviciul Investiții Proprii, un domeniu-cheie pentru dezvoltarea orașului.

Marius Părpăliță era un personaj ambiental în gașca de la Primărie: distracții, excursii, mereu la dispoziția lui Chirica și Harabagiu. Acum e șef de Investiții cu rezultate dezastruoase

A fost numit de primarul Mihai Chirica temporar, pe o perioadă de 6 luni. Salariul lui Părpăliță a fost fixat la 12.742 de lei.

Din cariera noului șef: din 2013 și până acum a schimbat cinci locuri de muncă. A activat în industria ospitalității, HoReCa, și în construcții. Din punct de vedere al studiilor, acesta este inginer, licențiat al Facultății de Zootehnie, cu media 6,80.

Însă, Părpăliță are o calitate care bate toate diplomele și specializările. Este coechipier în echipa de fotbal a primarului Mihai Chirica. Joia trecută, spre exemplu, Părpăliță și Chirica au jucat fotbal două ore la Ciric.

Între timp, cifrele seci arată dezastrul de la Investiții. Pe primul trimestru al anului, s-a realizat doar 15,9% față de prevederile bugetare. La secțiunea „Dezvoltare” au fost estimate cheltuieli de 278,4 milioane lei și s-au făcut de doar 44,5 milioane lei.

Ce-l recomandă: prietenia cu Mihai Chirica

Pe 11 ianuarie 2022, Marius Părpăliță a fost numit temporar, pe 6 luni, în funcția publică de conducere de șef la Serviciul Investiții Proprii. Dispoziția a fost semnată de amicul său, primarul Mihai Chirica. În Primărie, Părpăliță a intrat în 2018. A trecut pe la Centrul de Telesupraveghere a traficului și pe la Biroul Reglementare Transporturi Urbane.

La Serviciul Investiții Proprii, Părpăliță a ajuns în locul Biancăi Cernescu Parteni, o prietenă de-a soției primarului, care a demisionat la sfârșitul anului trecut.

Funcționarii din Palatul Roznovanu sunt revoltați de numirea lui Părpăliță în această importantă funcție de conducere. Pentru că nu-l recomandă nici experiența, nici studiile, ci doar prietenia cu Mihai Chirica.

Marius Părpăliță a terminat Zootehnia cu notele minime de absolvire: 6,60 la examenul final și 7 la lucrarea de diplomă. Dar e specialist de bază în Primărie

S-a ocupat de coffee shop și igienă
Consilierul superior Marius Părpăliță și-a prezentat în Curriculum Vitae ultimele locuri de muncă:
- martie – august 2013: manager la Prima Food. Cu responsabilități în coordonarea activității, recrutarea noilor angajați, verificarea normelor de igienă. Salariu net de 1.800 lei

- septembrie 2013 – mai 2014: inginer construcții rezidențiale – Aktun Group. „Am monitorizat toate acțiunile de vânzare în departamentul construcții rezidențiale, dar în special învelitori și tâmplărie PVC și aluminiu”, a detaliat el în CV
- iunie 2014 – august 2016: Coffee shop manager. Coordonarea unui lanț de cafenele la nivel național
- august 2016 – octombrie 2018: manager în HoReCa

Primarul și șeful de Investiții sunt colegi de echipă. Joacă fotbal lunea și joia, investițiile sunt la 15% din estimat

A lucrat și la Castel, un manager „mai micuț”
Aceste ultime patru locuri de muncă n-au absolut nicio legătură nici cu Biroul Reglementare Transporturi Urbane, nici cu Serviciul Investiții Proprii, ambele din Primărie.
„Am lucrat, într-adevăr și pentru restaurantul La Castel, dar nu chelner. Am fost manager”, a spus Părpăliță. N-a fost managerul cel mare al afacerii, ci un manager mai mic cu atribuții reduse, pe care însă actualul șef din Primăria Iași nu a vrut să le detalieze. „Am lucrat și 6 ani în Danemarca, am acumulat experiență”, a completat el.

Constantin Rădeanu este protectorul lui Marius Părpăliță în Primărie. Milionarul joacă fotbal cu primarul și cu protejatul său

Își cosmetizează CV-ul: medie mică la licență
Studiile lui Părpăliță sunt cel de-al doilea motiv pentru care este contestat de subordonați și de colegi. Acesta a absolvit în 2004 Facultatea de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. „În jur de 8,00 am avut la licență”, a spus Părpăliță.

În realitate, acesta a primit nota 6,60 la proba „cunoștințe fundamentale și de specialitate” și nota 7,00 pentru proiectul de diplomă. Media a fost, așadar, de 6,80, nicidecum 8,00 cum a susținut el. „Așa o fi, nu mai știu. A trecut mult de-atunci”, a parat ulterior.
Despre legătura dintre Facultatea de Zootehnie și Serviciul Investiții Proprii din Primărie, Părpăliță a dat un răspuns hilar. „Și eu sunt inginer și am avut una dintre discipline «Construcții Zootehnice». Admit că nu am fost un student de nota 10, dar am lucrat pe tot parcursul facultății, iar Zootehnia este o specializare dificilă”, a încercat acesta câteva explicații pentru parcursul școlar.

De la stânga la dreapta, Petru Movilă, city manager, Alin Hîrbu, șef serviciu Informatizare, Constantin Rădeanu, patron „La Castel” și Cătălin Drăgan, partenerul de afaceri al primarului

S-a împrietenit cu Chirica. Despre performanță nu vorbește

La Primărie a ajuns în 2018 după ce și-a depus aici de două ori CV-ul. A intrat, a dat concurs și o discuție cu primarul l-a convins să rămână în Primărie și să nu plece din nou în străinătate.

„Mi-a plăcut de cum gândește Chirica”, a spus Părpăliță. Au devenit amici, joacă fotbal împreună, iar acum primarul i-a încredințat conducerea Serviciului Investiții Proprii.

„Este vorba despre investiții cu fonduri guvernamentale, prin CNI, Anghel Saligny și PNRR. Mă ajută și fostul director Dumitru Tomorug, care acum e consilier al primarului”, a declarat Părpăliță. Despre gradul de realizare a investițiilor de care răspunde direct, șeful serviciului a fentat un răspuns direct: „Trimiteți-mi o adresă fie pe mailul meu, fie pe cel al Primăriei și vă voi răspunde”.

Cătălin Drăgan (plan secund, cu pantaloni negri) joacă fotbal în timpul liber cu primarul, dar a obținut un PUZ de la Primărie atacat ulterior de prefect. Drăgan a finanțat firma Eurodesign Consulting, unde fratele primarului e folosit ca paravan

Partenerii de fotbal ai lui Chirica: cumătri, soții angajate în Primărie, afaceriști cu interese imobiliare
O parte dintre cei care, joia trecută, au jucat fotbal cu primarul Mihai Chirica pe unul din terenurile sintetice de la Ciric:
- Marius Cardași. Despre acesta, REPORTER DE IAȘI a scris, acum câțiva ani, că s-a numărat printre cei trei fondatori ai partidului Pro Iași gândit ca o platformă alternativă pentru Chirica și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Același Cardași a fost implicat, acum mai mult de 10 ani, într-un dosar de trafic de persoane, fiind acuzat de fals în acte. Fapta s-a prescris între timp, nu a mai fost condamnat. Cardași este un apropiat al fostului viceprimar Gabriel Harabagiu. „Ne știm demult, jucăm fotbal împreună”, a spus Marius Cardași pentru REPORTER DE IAȘI în 2019 despre relația cu Harabagiu. Într-o vreme, firma de turism pentru care lucra Cardași era principalul furnizor de transport și cazări pentru Primărie.

- Petru Movilă. Este actualul administrator public (city manager) al Primăriei Iași. Fost președinte al PMP Iași, fost deputat în mai multe mandate.
- Alin Hîrbu. Lucrează ca inspector la Serviciul Informatizare al Primăriei. Soția sa, Valentina, ocupă aceeași funcție. Împreună au câștigat în 2020 de la Primărie peste 126.000 de lei, adică o medie netă lunară de peste 10.000 de lei.
- Marian Nistor. Este șef Serviciu Parcări la Primărie. A fost cununat de Sorin Iacoban, fost deputat PSD. Primul copil al lui Nistor cu a doua soție a fost botezat de primarul Mihai Chirica. Actuala soție a lui Nistor este Georgiana, și ea angajată a Primăriei ca inspector de specialitate, primarul Chirica avându-i ca subordonați și pe acești doi cumetri ai săi.
- Cătălin Drăgan. Om de afaceri, un intim al primarului Mihai Chirica cu care, deseori, a participat la petreceri și mese festive. Afaceristul a fost partener principal al primarului pe firma paravan Eurodesign Consulting deținută oficial, în acte, de fratele edilului. Nevasta lui Drăgan, Cristina, este angajată a Primăriei, consilier superior, cu un salariu de aproape 6.000 de lei net/lunar. Cătălin Drăgan a vrut să facă un bloc în Tg. Cucu, însă, recent, judecătorii au respins definitiv actele urbanistice ale Primăriei. Mihai Chirica a fost de partea lui Drăgan în procesul cu locatarii din zonă.
- Nicolaie Mîndrilă, fostul șofer al lui Sorin Iacoban, deputat PSD. Acum, Mîndrilă este membru al Consiliului de Administrație de la Eco-Piața. Are o indemnizație de 1.600 lei/lună. Potrivit declarației de avere pe care a completat-o în 2021, soția sa lucrează la Căminul de pensionari „Sf. Parascheva” care apaține tot Primăriei, prin Direcția de Asistență Socială unde director este Luminița Munteanu, partenera de viață a fostului deputat Iacoban.
- Constantin Rădeanu, patronul Restaurantului „La Castel”, tocmai și-a vândut acțiunile de la Egros pentru 10,5 milioane de euro. Unul dintre principalii susținători ai lui Mihai Chirica.

Article image
* Postul a apărut imediat din spuma mării la Patrimoniu, după ce Salubris făcuse restructurări și desființaseră Biroul pe care îl conducea Oana Macovei * Concurs intern rapid, trei dosare admise, o singură notă de trecere: a lui „Fata tatii”. Urmează azi interviul, fata e angajată * Vasile Tiron e sluga credincioasă a lui Mihai Chirica și e șef de Direcție în Primărie, deși e militar pensionar * Alte primării din țară fa...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Noiembrie 2020


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac