fbpx
 
Sursa foto: www.philanthropy.com Sursa foto: www.philanthropy.com

Femeia care s-a luptat 2 ani cu E.On, s-a încălzit cu lemne și a stat cu lampă de gaz până a câștigat


Instanțele au dat dreptate unor clienți ai EON și EMAG care au avut de suferit din cauza celor două mari societăți. Societatea de distribuție a curentului electric a fost obligată să achite daune morale de 30.000 de lei unei bătrâne pe care a lăsat-o timp de doi ani, nejustificat, fără energie electrică, în timp ce comerciantul online a rămas bun de plata unor amenzi la Protecția Consumatorilor după ce și-a înșelat clienți din Iași.

Acuze nejustificate

Bătălie de tip David și Goliat între o femeie din Bârlad și EON Energie România SA. În iunie 2019, reclamanta a chemat la bară societatea cu acționariat german, solicitând judecătorilor să o oblige la plata de daune morale de 30.000 de lei.

Procesul venea după ani în care Ileana Lazăr a avut de suferit din cauza unor abuzuri ale pârâtei.

În acțiune, ea a povestit că, în aprilie 2014, EON a acuzat-o că ar fi intervenit în mod fraudulos la contorul electric consumând fără să fie înregistrați 3.776 KWh energie electrică și i-a calculat o factură retroactivă de 2.565 lei.

Pentru că Ileana Lazăr nu a plătit, EON a dat-o în judecată, dar, în cadrul unui proces terminat pe fond la Bârlad și în apel la Vaslui, acțiunea i-a fost respinsă definitiv în noiembrie 2018. În acea cauză s-a administrat proba cu martori și expertiză tehnică judiciară în specialitatea electroenergetică și concluzia a fost că nu se poate demonstra că Ileana Lazăr a umblat la contor.

Femeia gătea vara la foc de lemne, iar iarna se încălzea la sobă și stătea la lumina opaițului

„S-a chinuit îngrozitor”

În partea a doua a perioadei de derulare a litigiului (ianuarie 2017- ianuarie 2019), pentru că nu și-a încasat factura a cărei plată o pretindea, EON a luat o măsură drastică: i-a tăiat Ilenei Lazăr accesul la curent.

În acțiunea în care solicita daune, femeia a relatat că în cei doi ani „a stat pe întuneric, nu a avut acces la un televizor, nu a avut posibilitatea să se încălzească deoarece centrala electrică nu funcționa și nu a avut posibilitatea să-și țină mâncarea în frigider, apelând pe la vecini și s-a chinuit îngrozitor în toți acești ani. Precizează că nu a fost anunțată nici la debranșare, nici la deconectare. Știe doar că în această perioadă nu a primit facturi. Învederează că, în această perioadă și-a asigurat iluminatul pe timpul nopții cu o lampă de gaz și încălzirea și-a asigurat-o construindu-și o sobă și cumpărându-și lemne. Pe timp de iarnă era nevoită să facă focul, să scoată cenușă, practic nu a mai putut beneficia de confortul utilităților din propria locuință”.

Drept urmare, coroborat cu rezultatul definitiv al primului dosar, încheiat în noiembrie 2018, Ileana Lazăr a afimat că EON „a manifestat un comportament abuziv, iresponsabil, lipsit de orice respect față de ea, lipsit de profesionalism, iar toată suferința și stresul ei, atât pe parcursul procesului cât și după, îl cuantifică în bani, solicitând satisfacție materială pe calea prezentei acțiuni” – 30.000 de lei.

EON neagă tot

În replică, EON nu și-a recunoscut faptele, solicitând respingerea acțiunii ca netemeinică și nefondată, pentru că nu este îndeplinită condiția existenței unui prejudiciu și nici a unor fapte ilicite ale sale. În plus, a susținut EON, faptul că a pierdut primul proces „nu poate reprezenta o cauză generatoare de prejudicii, nici morale, nici patrimoniale, neputându-se reține reaua credință a pârâtei în acțiunile întreprinse, în protejarea drepturilor și respectarea obligațiilor legale, în calitatea sa de furnizor licențiat de electricitate.”

În final, EON a făcut o afirmație care părea să răstoarne tot cazul Ilenei Lazăr: din verificarea evidențelor sale informatizate, nu reiese că la locul de consum a fost sistată furnizarea energiei electrice în perioada menționată de reclamantă în cererea sa.

Cazul femeii din Bârlad a înduioșat judecătorii și opinia publică

2 la 0 pentru clienta oprimată

Martorii aduși de Ileana Lazăr au contrazis, însă, susținerile EON, iar judecătorul a stabilit: „Prin întreruperea furnizării energiei electrice și prin formularea unor cereri de chemare în judecată / apel, s-a creat un prejudiciu reclamantei constând atingerea adusă onoarei, demnității și reputației, creându-i o imagine nefavorabilă în comunitate. În plus reclamanta nu a beneficiat de confortul energiei electrice, fiind nevoită să apeleze la diverse persoane pentru a-i tăia lemne, atât pe perioada iernii, cât și în perioada verii, când gătea la foc de lemne, apela la vecini pentru conservarea alimentelor la frigider, nu se putea destinde și nici informa prin programele de TV, iar lumina în casă era generată de lampă/lumânare. Toate acestea în condițiile în care ea și-a îndeplinit obligațiile de plată a energiei electrice furnizate și nu a încălcat obligațiile contractuale asumate. (...) Prin exercitarea cu rea-credință a drepturilor sale, pârâta i-a adus atingere drepturilor reclamantei.”

Drept urmare, magistratul a admis acțiunea și a dispus ca EON să-i achite daune exact la nivelul cerut – 30.000 de lei, lucru destul de rar în instanțe. EON a depus apel, dar a pierdut din nou, recurgând, zilele trecute, la ultima cale de atac, aflată pe rolul Curții de Apel Iași.

Promoție falsă

Altă firmă de impact este cea care administrează brandul EMAG, unul dintre cei mari comercianți online din România. În noiembrie 2021, societatea a contestat o amendă de 2.000 de lei încasată de la comisarii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (OPC) Iași.

În motivarea sancțiunii, aceștia au relatat că, în vara lui 2021, EMAG a anunțat că primele 100 de comenzi ar fi beneficiat de o reducere de câte 50 de lei. Un ieșean a făcut 10 comenzi de acest gen, a plătit, iar a doua zi i s-a transmis faptul că toate au fost anulate deoarece a existat „o eroare de natură tehnică” din cauza căreia nu a fost sistată folosirea codului de reducere la îndeplinirea numărului de 100, iar sistemul a permis înregistrarea comenzilor peste acest număr.

Instanța a stabilit însă, prin decizie definitivă, că „o atare împrejurare nu constituie o justificare pentru necomunicarea corectă a preţului aferent celor 10 comenzi plasate de către client, câtă vreme, pe de o parte, eroarea tehnică nu a fost nicidecum probată şi, pe de altă parte, petenta, în calitate de profesionist care încheie în mod regulat contracte la distanţă, prin intermediul website-ului său, emag.ro, are obligaţia de a se asigura că activitatea sa poate fi defăşurată în condiţii de siguranţă atât pentru aceasta, cât şi pentru clienţii săi, prin verificarea permanentă a programelor operate şi remedierea de îndată a erorilor detectate.”

Din verificările făcute de EMAG și transmise judecătorului, s-a descoperit că, pe 17 iulie, la mai bine de 16 ore de la înregistrarea celor 100 de comenzi pentru care putea fi acordată reducerea, codul nu a devenit inactiv, iar problema a fost identificată de către firmă după alte 24 de ore, pe 18 iulie.

Acest lucru „denotă o gestionare deficitară a sistemelor de operare utilizate de către aceasta şi o lipsă de vigilenţă în activitatea desfăşurată, o eventuală eroare tehnică intervenită în atari condiţii neputând fi considerată absolut imprevizibilă, dimpotrivă”, a conchis magistratul.  

Article image
Inspectorii Apelor Române au mușamalizat cazul, fără să caute probe Țăranii din Victoria au desfundat singuri canalele blocate de omul de afaceri Practic, un râu a fost secat complet pentru că „era mizerie, țânțari și mătasea broaștei” - părerea lui Marian Crețu, cel care a îngropat 2 tone de pește ce putrezeau în albia uscată Zeci de oameni de-a lungul a 20 km, în aval, sunau și întrebau disperați unde a dispărut apa, p...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 Iulie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: