fbpx
Print this page
Alertă de mediu: numeroși pești morți în apă și la mal, la confluența râurilor Bahlui și Jijia (VIDEO)

Alertă de mediu: numeroși pești morți în apă și la mal, la confluența râurilor Bahlui și Jijia (VIDEO)


A fost alertă de poluare în județul Iași, pe râul Bahlui, după ce s-au găsit numeroși pești morți, în apă și la mal. 

După analize de laborator, autoritățile au ajuns la concluzia că de vină au fost schimbările bruște de temperatură: după o ploaie rece, a revenit canicula puternică, arată Știrile PRO TV.

Imaginile cu peștii morți sau aflați în agonie au fost filmate zilele trecute în comuna Țuțora, la confluența râurilor Bahlui și Jijia.

Pescarii din zonă au văzut dezastrul și l-au anunțat pe profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din Iași. În același timp, membrii Organizației „Salvați Prutul” au sesizat autoritățile.

Silviu Gurlui, professor Facultatea de Fizică Iași: „Malurile erau pline cu pești morți, alți pești se zvârcoleau strașnic în apă încercând să scape de ceva, erau în agonie înainte să moară, un peisaj extrem de greu de privit”.

Emanuel Magdici, președinte Organizația „Salvați Prutul”: „Am constatat existența a numeroase exemplare de pești morți, specii caras și crap. Este regretabil având în vedere starea precară a ihtiofaunei de pe Bahlui, care oricum este deja foarte firavă, atât calitativ, cât și cantitativ”.

Bănuiala inițială a fost de poluare a apei, însă analizele de laborator făcute de cei de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad au infirmat ipoteza.

Potrivit autorităților, peștii ar fi suferit din cauza schimbărilor bruște de temperatură: după o zi de ploaie, s-a instalat brusc canicula.

Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al ABA-Prut: „Din rezultatele analizelor fizico-chimice nu s-a constatat deprecierea calității apei râului Bahlui. Apreciem că fenomenele meteo din data de 18 august, când au fost precipitații intense, coroborate cu variația de temperatură înregistrată, sunt factori care au condus la apariția mortalității piscicole”.

Gheorghe Bacușcă, comisar-șef la Garda de Mediu Iași: „Au fost ridicate probe de Apele Române pentru laborator, din care se arată că nu a fost modificată calitatea apei s-a constatat că cauza morții peștilor sunt fenomene naturale”.

Peștii morți au fost colectați de inspectorii de la Apele Române și vor fi distruși.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare