fbpx
 
Foto: Facebook/Silviu Gurlui Foto: Facebook/Silviu Gurlui

Atmosferă irespirabilă în Iași! Val de ceață greu de explicat în zona de nord-est a țării. Ce spun specialiștii


Un val de ceață greu de explicat a cuprins zona de nord-est a României marți după-amiază, iar specialiștii găsesc cu greu explicații pentru fenomen. Ieșenii spun că se confruntă cu atmosferă irespirabilă în multe zone din oraș.

Valul de ceață a cuprins întreaga zonă de nord-est a României și se extinde, conform hărților meteo, scrie „Adevărul”. Specialiștii spun că pare a fi un val extins de praf, care vine din zona de est a Europei, dar găsesc cu greu o explicație a fenomenului.

„Pare a fi un val extins de praf care vine din est, nu găsesc alte explicații. Senzorii la sol sunt funcționali. Apar multe ciudățenii la sol, posibil cauzate și de umiditate. Din ce văd, hărțile arată o masă de praf care intră în țară. Ar cuprinde toată România până miercuri. Văd că la Iași maximul a început ușor, să scadă, dar la Botoșani ar fi trebuit să avem concentrații mult mai mari. Atmosfera este irespirabilă în anumite zone din oraș. Analizez datele. În orice caz, cei care suferă de astm sau au probleme de respirație, ar trebui să rămână în case”, a transmis fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care măsoară poluarea zilnic la Iași.

 

Ieșenii din mai multe cartiere au spus că aerul este greu de respirat în oraș.

În jurul orei 18.00, Silviu Gurlui revine cu precizări:

„Pentru acest fenomen (natural) mai "bizar" cu nor de praf si aerosoli care s-a asternut peste buna parte din estul tarii, eu recomand populatiei, mai ales celor in virsta, copiilor si celor care au probleme respiratorii, sa ramineti mai mult in zonele mai curate, in casa, pe cit se poate. Tratati fenomenul ca unul tipic, asemanator celui de "poluare de toamna tirzie". Desi, avem doar particule mari in suspensie, in aer, iar concentratia celor mici e mult diminuata. Astfel, si efectele sunt diminuate, adica nu ne afecteaza sanatatea. Doar aduce disconfort.

Adica acolo unde aerul este improspatat cu "climatizare", cu filtre, este ok. Sau, dimpotriva, cum am spus-o de atitea ori, zonele cele mai joase, cu mai putina ventilatie naturala, pot fi mai poluate si acolo sa simtim un disconfort mai mare.

Este un val de praf si aerosoli, cu multa umiditate, un fenomen natural. Ar putea dura pina maine. Nu e nimic grav, dar atmosfera poate fi simtita ca una de disconfort, afara, in aer liber. In casa, in zonele mai inalte ale oraselor, acolo unde avem filtre de particule (in casa, in masina) am putea avea o atmosfera mult mai agreabila.

In Ucraina, totul e ok la Centrala. Nu vad probleme. Nivelul radiatiilor, inclusiv la Iasi, monitorizat continuu, este unul normal.”

Covasna, Ilfov şi Iaşi sunt printre cele mai poluate judeţe din România, alături de București, în timp ce Harghita şi Galaţi se pot lăuda cu cea mai mică concentraţie anuală de particule PM10 din ţară, conform unui studiu Airly.

Pentru a crea o hartă a celor mai poluate judeţe din România, au fost luate în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calităţii aerului Airly amplasaţi în toată ţara, cât şi staţiile naţionale de referinţă existente acolo.

Astfel, top 5 judeţe cu cea mai proastă calitate a aerului din România include: Covasna, Ilfov, Iaşi, Dolj şi municipiul Bucureşti.

În acelaşi timp, judeţele cu cea mai bună calitate a aerului sunt: Harghita, Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare.

 

Sursa: Adevărul


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30