fbpx
 
Imagini spectaculoase pe cerul Iașului: „Avem o formațiune ce conține multă apă și cristale de gheață, prinse într-o turbulență puternică”

Imagini spectaculoase pe cerul Iașului: „Avem o formațiune ce conține multă apă și cristale de gheață, prinse într-o turbulență puternică”


Fenomene meteorologice spectaculoase au putut fi observate în această dimineață pe cerul Iașului. Pe rețelele de socializare au apărut imediat imagini cu nori desprinși parcă dintr-un film SF.

„Un cumul de condiții particulare și hazardul pot conduce frecvent la fenomene meteorologice spectaculoase. În imagine avem un foarte bun exemplu în acest sens.

În zilele din urmă am fost surprinși de instabilitatea atmosferică accentuată, cu caracteristici estivale. Totuși, ne apropiem de mijlocul lunii octombrie, o lună care în stabilitatea atmosferică este foarte accentuată. Astfel, îngemănarea celor două tendințe se vede foarte bine în imaginile alăturate surpsinse în această dimineață în Iași.

Cerul este dominat de o pătură de nori stratiformi, ce acoperă cea mai mare parte a nordului Moldovei, nori autentici de toamnă. La baza acestor nori stratiformi, instabilitatea din partea inferioară a atsmoferei - determinată atât de umiditatea mare generată de ploile din zilele trecute cât și de suprafața terestră caldă în urma temperaturilor ridicate de la sfârșit de septembrie - a determinat dezvoltarea unui nor Cumulus a cărui vârf s-a unit cu norii stratiformi. O minunată îngemănare între vară și toamnă.

Iar ca totul să fie complet, norul convectiv era luminat dimineața de razele soarelului chiar în momentul de răsărit atunci când acesta putea străluci de sub nivelul norilor stratiformi (Conf. dr. Lucian Sfîcă; Foto: George Daniel, Marina Iosub).

P.S: Fenomenul s-a produs în jurul orei 7.30 când foarte multe persoane l-au observat. Așteptăm și alte impresii”, se arată pe pagina de Facebook Meteo Moldova.

Și profesorul ieșean Silviu Gurlui a reacționat după publicarea primelor imagini cu „spectacolul” de pe cerul orașului:

„Un fenomen, din nou extrem de spectaculos, in Iasi. Am primit zeci de mesaje cu imagini surprinse  astfel. Cei care au fost in spatele formatiunii, au vazut o structura inchisa la culoare, o formatiune cu margini nete, asemanatoare unui cilindru desprins dintr-un nor. Aparent, norul se amesteca peste alt nor, mai putin dens, apreciind dupa aspect. Ceilalti cetateni aflati diametral opus, au observat formatiunea, colorata, in galben, portocaliu. Aceasta este cauzata de directia razelor de lumina, care parcurg o distanta mai mare (dimineata si seara) si razele cu lungimi de unde mici sunt cele mai imprastiate, asa incit doar razele cu lungini de unda mai mari, parcurg distante mai mari (portocaliu, rosu, etc).

Mai intervin si alte fenomene de atenuare a intensitatii.  Acum, pe cer, o formatiune noroasa densa, a reflectat lumina aceasta si am observat un spectacol. Este posibil ca in acel nor, ca si in vecinatate sa avem si poluanti care amplifica procesele selective de atenuare a radiatiei sau sa o imprastie. In cealalta parte a norului, lipsind radiatia, lumina redusa, corpul este inchis la culoare.

Cu datele pe care le am la indemina la aceasta ora, foarte putine, consider ca avem o formatiune ce contine multa apa si cristale de gheata, prinse intr-o turbulenta puternica. Sunt rafale de vint din directia nord-vest, intr-o patura atmosferica, in vecinatatea solului, undeva la o altitudine de 1km. Forma pilniei, posibil sa fie data de o prabusire a formatiunii noroase sub greutatea proprie pina sa fie sustinuta de masele de aer ascendente, peste care, posibil sa se suprapuna turbulentele mai sus mentionate.

Sigur, mai trebuie analize facute. La acea ora nu eram in oras si nu pot estima sau face mai multe ipoteze”, scrie profesorul Gurlui pe pagina sa de socializare.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: