fbpx
 
Aeroportul, îngropat sub facturile la energie: 450.000 de euro/lună! „Terminăm pe pierdere anul acesta”

Aeroportul, îngropat sub facturile la energie: 450.000 de euro/lună! „Terminăm pe pierdere anul acesta”


Furnizorul care avea contract-cadru a reziliat, pentru că era sub prețul actual și mergea în pierdere

Acum, Aeroportul plătește la prețul zilei, fiind descoperit: de la 70.000 de lei/lună s-a ajuns în august la 300.000 de lei, iar în septembrie la 2,2 milioane de lei

Se caută un nou furnizor și se încearcă intrarea sub umbrela prețului plafonat, printr-o lege în Parlament

Toate aeroporturile din țară sunt cu bugetele date peste cap din cauza facturilor la energie

Actualul terminal are 6.000 mp. La prețurile de-acum, cu un terminal de 30.000 mp, factura ar fi de 2,5 milioane de euro/lună. Aeroportul ar da faliment din prima zi

Este aproape oficial: Aeroportul Internațional Iași termină anul 2022 pe pierdere, deși după toate datele stă cel mai bine din istoria sa la numărul de pasageri. După ce Veolia Energie s-a retras din contractul de furnizare de curent electric pe care îl avea în derulare, facturile lunare au explodat.
Instituția a trecut în piața furnizorilor de ultimă instanță, iar  pentru august a plătit 300.000 de lei. Factura estimată pentru septembrie va fi de peste 2 milioane de lei, de 22 de ori mai mare decât facturile maxime lunare anterioare. „Am făcut adrese peste tot, urmează să propunem și rectificare bugetară, cel mai probabil terminăm anul în pierdere”, spune directorul Romeo Vatră.
Între timp a fost organizată licitație pentru contractarea unui nou furnizor, dar nu a întrebat nimeni de ea până acum.

Veolia s-a retras după un an

Aeroportul Internațional Iași avea contract de furnizare de energie electrică cu Veolia Energie SA România, încheiat în 2021. Licitația fusese organizată în martie, contractul inițial cu CEZ Vânzare SA a fost ulterior reziliat și Aeroportul a fost și atunci, pentru 3 luni, în piața Furnizorilor de Ultimă Instanță (FUI).
În iulie, a fost încheiat contract cadru, pentru doi ani, cu Veolia. „Era contract-cadru, valabil pe doi ani. După primul an, Veolia trebuia să-l semneze pe cel următor, pe al doilea an. S-au retras, au spus că nu mai pot furniza electricitate la prețul prevăzut”, a precizat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași.
Contractulde furnizare era la valoarea de aproximativ 350 de lei/MWh, sau 510 lei/MWh cu TVA și cu toate taxele incluse. Pentru cantitatea cuprinsă între 6.000 și 7.000 de MWh, cât este consumul la doi ani al Aeroportului, prețul era de maxim 3,5 milioane de lei. Motivația Veolia a fost că prețul de vânzare pentru curent electric a trecut de 1.000 de lei fără TVA pentru MWh și nu poate merge în pierdere.

Aeroporturile nu pot stinge lumina, iar spațiile sunt foarte mari

Până în iulie, inclusiv, facturile lunare de energie electrică ale Aeroportului Iași au fost cuprinse între 76.000 și 100.000 de lei – corespunzătoate unui consum de maxim de 200 MWh. Aeroportul atinge vârfuri lunare de consum de 280 MWh, în perioade aglomerate, iar cel mai mic consum a fost de 120 MWh. Cele mai multe luni sunt la o medie de 200 – 220 MWh.
Anteriorul contract-cadru fusese pentru perioada 2019-2021, cu CEZ Vânzare SA: 3 milioane de lei pentru 6.000-7.000 MWh: circa 461 lei/MWh.

Șocul din septembrie: 10.000 de lei un megawat!

După retragerea Veolia Energie SA, Aeroportul Iași a intrat iarăși pe piața FUI, pentru luna august. Factura achitată către Enel, multinațională italiană, a sărit de la o medie lunară de 100.000 de lei la 300.000 de lei.
Era puțin față de ce a urmat. „Am organizat, imediat după retragerea Veolia, licitație pentru achiziționarea de curent electric din piața liberă. Procedurile au fost finalizate într-o lună și un pic, pe 16 septembrie licitația a fost trimisă la SICAP, pe 18 a apărut”, spune directorul Aeroportului Iași, Romeo Vatră.
Dar a urmat încă o lună – septembrie de această dată cu alt preț: 10.000 de lei/MWh, de 20 de ori mai mare decât prețul plătit anterior. Consumul Aeroportului Internațional Iași pentru luna septembrie a fost de 220 MWh, astfel că estimarea este că factura va fi de 2,2 milioane de lei.
„În aceste condiții, tot profitul nostru este topit de factura de electricitate. Urmează să promovăm la Consiliul Județean o propunere de hotărâre pentru rectificare bugetară, pentru că acum credem că vom termina anul pe pierdere”, mai spune Romeo Vatră.

Romeo Vatră trăiește periculos, cu noile facturi la energie. Și nici nu găsește furnizor pe termen lung la prețuri mici

La licitația urcată în SICAP pe 18 septembrie, Aeroportul Iași intenționează să cumpere 2.800 MWh timp de 13 luni, cu 14 milioane de lei (fără TVA), cu termen limită de ofertare 3 noiembrie. Prețul pe MWh ar fi de 5.950 de lei cu toate taxele incluse. Până în prezent, nicio firmă care vinde energie nu a cerut documentația de la Aeroport. Prin natura activității și al standardelor internaționale din domeniu, consumul de curent electric al regiei nu poate fi redus.

Mai multe aeroporturi sunt în aceeași situație

„Am trimis adrese către Asociația Aeroporturilor, către Ministerul Transporturilor, către Comisia de Energie a Senatului. Am solicitat susținerea unui amendament să includem plafonarea prețurilor la energie și pentru aeroporturi. Nu se incadreaza în prevederile OUG 119 din 2022, care prelungește plafonarea pentru 85% din consum pentru instituții și IMM-uri. Până pe 12 octombrie urmează să fie depus la Camera Deputaților amendament pentru includerea plafornării curentului pentru aeroporturi. Încercăm și varianta să cumpărăm curent de la Hidroelectrica, încercăm sa îi convingem să vină totuși la licitație, trebuie să găsim soluții”, a mai spus directorul Aeroportului Iași, Romeo Vatră.
În textul ordonanței 119 din acest an este specificată plafonarea la 0,68 lei (TVA inclus) pentru consumatori casnici care au avut consum mediu lunar în 2021 de până la 100 kWh și la 0,80 lei/kWh pentru cei care avut un consum până în 255 kWh. În cazul instituțiilor și al firmelor mici și mijlocii, plafonarea este la 1 leu/kWh, pentru 85% din consum.
Aeroportul Iași nu este singurul din țară care cumpără energie de la furnizori de ultimă instanță. În aceeași situație sunt aeroporturile Otopeni, Cluj Napoca, Timișoara, Bacău. Otopeni cumpără curent de la furnizor cu prețul de 9.600 de lei/MWh, iar factura instituției pe luna septembrie este uriașă.

Terminalul 4 e o mândrie a conducerii de partid și de județ. Totul e să ne și permitem

Consumul de energie la viitorul terminal de 31.000 mp va fi uriaș

Surse din cadrul Aeroportului Iași au precizat că, în contextul facturilor uriașe de curent electric ce trebuie achitate, a izbucnit o controversă internă legată de dimensiunea Terminalului 4, a cărui construcție tocmai a demarat. Au apărut contestatari ai acestuia, care au precizat că factura lunară pentru noua structură ar urma să fie uriașă.
Totalul suprafețelor de la terminalele pe care le are acum Aeroportul Iași este de aproape 6.000 mp – costul energiei/mp fiind de 366 de lei/lună. Conform documentației, noul terminal ar urma să aibă 31.000 mp. Este de cinci ori mai mare. Teoretic, achitarea unei facturi în condiții similare cu cea din septembrie ar îngropa Aeroportul Iași într-o singură lună: total 37.000 mp, factură de 13,6 milioane de lei. Trebuie precizat că cifra de afaceri totală a Aeroportului Iași pe 2021 a fost de 18,2 milioane de lei, cu profit net de 105.730 de lei.
„Nu vom ajunge la așa ceva, proiectul prevede realizarea unui parc fotovoltaic de 1 ha pentru acest terminal, care are capacitate de producție maximă de 1MWh”, a mai spus Romeo Vatră.

Știm situația cu contractul de furnizare a energiei de la Aeroport. Suntem în contact permanent cu conducerea Aeroportului, dar și cu instituțiile statului pentru a identifica o soluție, pentru că acum tot profitul muncit de echipa Aeroportului se poate duce în ultimele 3 luni ale anului dacă se menține prețul de FUI. 
Sperăm să găsim înțelegere la Camera Deputaților unde susținem un amendament de introducere și a intreprinderilor publice care administrează aeroporturi în lista celor stabilite de OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică.”
Costel Alexe, președintele Consiliului Județean

Article image
Conducerea Aeroportului Iași și președintele Consiliului de Administrație au promovat în plenul Consiliului Județean o hotărâre prin care încearcă să concesioneze 7.800 mp de teren situat vizavi de actuala parcare către o firmă care vrea să facă mentenanță de elicoptere. Raportul de evaluare arată o problemă gravă privind prețul de concesionare propus: nici 10.000 de euro pe an, în condițiile în care parcarea de acolo aduce...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 21 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: