fbpx
 
26 Octombrie - Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Tradiții și obiceiuri

26 Octombrie - Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Tradiții și obiceiuri


Sfântul Dumitru, trecut în calendarul ortodox drept Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, iar în tradiția populară, această sărbătoare marchează începutul iernii.

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este cunoscut în popor drept Sfântul Dumitru și este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți din tradiția populară românească.

El nu trebuie confundat, însă, cu Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului, cel care este cunoscut și ca Sf. Dumitru cel Nou și este sărbătorit pe 27 octombrie.

Sfântul Dumitru a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305) și a fost fiul prefectului din Tesalonic.

După moartea tatălui său, împăratul Maximian l-a numit pe Sfântul Dumitru guvernator al Tesalonicului și i-a dat poruncă să-i persecute pe creștini. Dimitrie nu a respectat porunca împăratului și a început, în schimb, să propovăduiască credința creștină. Aflând acestea, împăratul a ordonat ca sfântul să fie întemnițat și condamnat la moarte.

La acea vreme, una dintre pedepsele comune pentru creștini era lupta în arenă cu gladiatorii. Potrivit tradiției, Nestor, un tânăr creștin, i-a cerut binecuvântarea Sfântului Dumitru pentru a merge să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului și a pune, astfel, capăt luptelor sângeroase din arenă. Sfântul Dumitru l-a însemnat cu semnul sfintei cruci și i-a zis: „Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi".

Prin rugăciunile Sfântului Dumitru, Nestor a reușit să-l străpungă cu lancea pe Lie, iar la finalul acestei lupte, împăratul Maximian le-a poruncit ostașilor să-i omoare pe Nestor și pe Sfântul Dumitru.

În ziua de 26 a lunii octombrie, ostașii au intrat în temnița în care se afla Sfântul Dumitru și l-au omorât cu sulițele.

În noapte următoare, creştinii au luat trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o biserică.

Se spune, că într-o zi a intrat în această biserică Leontie, prefectul Iliricului, şi s-a vindecat de o boală care îl chinuia de multă vreme.

Leontie Ie-a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Mucenic Dimitrie şi a ridicat în loc o biserică mai mare şi mai frumoasă.

Când s-a săpat temelia pentru această construcţie, au fost găsite moaştele Sfântului Dimitrie. Din ele izvora mir frumos mirositor și toată cetatea a fost umplută de mireasma acestuia.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Printre cele mai frumoase obiceiuri care au loc în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru sunt „focurile vii”. Potrivit tradiţiei, oamenii de la sate aprind focuri în curți sau pe dealuri, iar cei care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an.

În dimineața zilei de Sfântul Dumitru, femeile trebuie să împartă fructe uscate, covrigi, mere și nuci săracilor și copiilor. În anumite zone ale țării, femeile împart grâu fiert în lapte și colivă.

Se spune că în ziua de Sfântul Dumitru că nu e bine ca femeile și bărbații să-și pieptene părul, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul.

În Bucovina există o tradiție care spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru, nu va avea recoltă în anul următor.

Tot în tradiția populară se spune că cine are datorii, ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.

De asemenea, în unele zone din țară, oamenii tund coama mânjilor pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31