fbpx
 
Bombă: drumul lui Alexe la Sculeni e făcut de firma subprefectei Gîrjan cu banii Primăriei PNL Victoria / EXCLUSIV

Bombă: drumul lui Alexe la Sculeni e făcut de firma subprefectei Gîrjan cu banii Primăriei PNL Victoria / EXCLUSIV


La afacerea Arcaland s-a turnat beton pe 800 m de drum comunal la sfârșitul anului 2020

Primăria Victoria a plătit aproape 1 milion de lei pentru o stradă care se termină în câmp, nu leagă nimic cu nimic

Au motivat că au făcut drumul la cererea unei fabrici de biscuiți din zonă, dar patronul a spus că e o minciună: el nu a cerut nimic

Executantă a fost firma de familie a subprefectei Adina Gîrjan, campioană la afaceri cu statul în județul Iași

Interpusă a fost o firmă-fantomă, care nu are sediu, are doar doi angajați și al cărei patron s-a speriat când a fost sunat și a dispărut. Firma are afaceri exclusiv cu Primăria Victoria!

Betonarea drumului pentru afacerea familiei Alexe arată că trăim pe moșia unui baron

Costel Alexe și-a făcut drum ca-n palmă la conacul din Sculeni pe banii Primăriei Victoria

Alexe a poftit, Primăria Victoria l-a servit. Instituția a inventat urgența pentru a betona cu acte în regulă un drum care trece pe la poarta proprietății familiei Alexe de la Sculeni.
Primarul Daniel Crețu a spus că fără această modernizare nu se făcea o fabrică de produse de panificație situată în apropiere: „Au cerut modernizarea acestui drum, altfel nu făceau investiția și era interesul comunei”.
A făcut licitație pe procedură simplificată, lucrările au fost executate de o societate-fantomă, asociată cu firma soțului subprefectei liberale a județului, Adina Gîrjan.
Dezvăluirea este că firma de produse de panificație nu a cerut nimic: „Sunt administrator aici din 2018, trebuia să știu dacă trimiteam o astfel de hârtie”, spune reprezentantul companiei. Motivul scornit a permis Primăriei Victoria să aloce pentru acest drum un sfert din tot bugetul de investiții al comunei pe 2020. Drumul nu duce nicăieri: se termină efectiv în câmp la 50 m de Arcaland-ul lui Costel Alexe.
Povestea se rezumă simplu: într-o comună PNL, o firmă a subprefectului PNL împreună cu o altă firmă a unui apropiat al primarului PNL au modernizat un drum dedicat președintelui PNL din județ, totul făcându-se cu bani publici.

Fără un drum proaspăt betonat, afacerea familiei Alexe ar fi avut de suferit, vizitatorii trebuind să parcurgă circa 700 m prin bălți și noroi

Au transformat drumul județean în drum comunal

În 2020, Primăria Victoria a trecut pe lista de investiții o bucată din drumul comunal DC 8B TLH-Sculeni. Aceasta face parte dintr-un sector declasificat din Drumul județean 249 în DC, în 2015, la insistențele Primăriei Victoria. A fost necesară încadrarea la Drum Comunal pentru că instituția a accesat fonduri europene pentru mdoernizarea acestuia. Finanțarea însă s-a pierdut.
Bucata de 800 de metri de la Vama Sculeni către dreapta, spre Bosia, care se pierde în câmp, a rămas nemodernizată și, în 2020, a fost inclusă pe lista de investiții a Primăriei. Au fost programați aproape 900.000 de lei pentru betonare, alocați exclusiv din bugetul local - spune Daniel Crețu, primarul comunei.

Ranch-ul familiei Alexe se întinde pe 4 ha, fiind o investiție de peste 1 milion de euro. Influența politică s-a simțit prin tablă „sponsorizată” de combinatul Liberty, lucrări efectuate de muncitori de la Apele Române, șosea asfaltată de Primăria PNL Victoria

Drumul a costat toți bugetul comunei pentru investiții noi

Tot bugetul comunei Victoria în 2020 a fost de 6,14 milioane lei. Cei 900.000 de lei au reprezentat aproape toată suma alocată în 2020 pentru investiții noi. Altceva nu s-a mai putut face. Valoarea investițiilor multianuale la Primăria Victoria a fost în 2020 de 4,6 milioane lei.
Licitația a fost în procedură simplificată, cu termene scurte de ofertare și adjudecare, fiind câștigată aproape la suma estimată: 894.000 lei față de 898.000 lei. Inexplicabil, în bugetul de investiții al Primăriei Victoria, valoarea modernizării acestui drum era de doar 200.000 de lei. Au aplicat o formulă mult mai scumpă, turnarea de beton cilindrat, prețul devenind aproape 900.000 de lei.
Culmea, în 2020, Primăria Victoria a avut și deficit de 1,3 milioane lei, cheltuielile fiind de 7,4 milioane lei, iar veniturile de doar 6,1 milioane lei. Deci drumul lui Costel Alexe a însemnat sacrificii.

Daniel Crețu, primarul comunei Victoria, s-a executat în fața șefului de partid

Maitrei e o firmă-fantomă: fără sediu, fără angajați

Procedura simplificată în licitațiile publice se aplică dacă realizarea obiectivului reprezintă o urgență. Pentru afacerea Zoo a lui Costel Alexe, modernizarea drumului chiar era o urgență în 2020.
La licitație a participat asocierea Maitrei Invest SRL și Edil Industry SRL, iar timpul de execuție a fost spectaculos: doar 4 luni. Firma Maitrei are doar doi angajați, iar sediul declarat în licitația de la Victoria este pe Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 4.
La adresă există o altă societate comercială, mult mai cunoscuta PIM, iar angajații nu știau nimic despre Maitrei. REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe Bogdan Balcan, administratorul Maitrei Invest, expunându-i subiectul drumului betonat de la Sculeni. Acesta a spus că este într-o întâlnire, iar ulterior, pe durata a trei zile, nu a mai răspuns la telefon.

900.000 de lei a costat drumul pentru Costel Alexe și se termină în câmp, la 50 de metri de proprietatea acestuia

Cătălin Gîrjan: „Am dat și eu o mână de ajutor”

Partenerul de la licitația de la Victoria a fost Edil Industry SRL, firma lui Vasile Gîrjan, soțul subprefectului liberal Adina Gîrjan. Acesta susține că a avut un mic procent din lucrarea de la Sculeni, pe care nici nu o mai ține minte foarte bine, și că nu-l cunoaște pe Bogdan Balcan.
„Am avut un procent mic din această lucrare care a fost și una dintre ultimele pe domeniul construcțiilor, acum ne ocupăm de deșeuri. Nu mai știu detalii, lucrarea totală a fost de vreo 300 de metri. Chiar nu-mi aduc aminte, am turnat câteva linguri de beton acolo. Am făcut aproape nimic. A fost o susținere pentru acea firmă, nici nu știu cine este Bogdan Balcan. Stiți cu câte societăți am contract? Am cu jumătate din firmele din județ, nu-i știu pe toți. Am dat o mână de ajutor unei firme care avea nevoie, atât”, a declarat Cătălin Gîrjan, ale cărui informații din memorie sunt pline de inexactități.
Maitrei n-avea capacitatea de-a face betonarea și cilindrarea a 800 m de drum betonat, având profilul de firmă-paravan, dar nimeni nu vrea să mai spună, după 2 ani, cum s-au împărțit banii.

Fabrica de biscuiți este pe aceeași stradă cu Arcaland, dar administratorul companiei a spus că n-a cerut niciodată asfaltarea drumului

Secretul Maitrei: vechi partener al lui Relu Fenechiu, lucrează doar cu primării PNL

Maitrei Invest a fost deschisă în 2014 de către Bogdan Balcan, în prezent angajat al Amazon Iași, care în 2019 i-a cedat 100% din firmă tatălui Cătălin Balcan. Acesta este fost partener de afaceri al lui Relu Fenechiu, fiind asociați în firma Vectra SRL.
Cătălin Balcan a fost arestat într-un dosar celebru de evaziune fiscală cu produse petroliere, cumpărate prin firma Maitrei Grup SRL, fiind ulterior achitat. Este căsătorit cu Adina Balcan, angajată a AFIR din vremea când era fief PNL.
Conform raporatelor financiare, societatea a avut, în 2020, cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei, din care 900.000 de lei a fost doar drumul de la Sculeni. În acel an a raportat 2 angajați.

Misterior, alocarea inițială pentru drumul comunal a fost de doar 200.000 de lei. Pretențiile de la Județ au fost mai mari

În 2021, cifra de afaceri a fost compusă integral din 4 achiziții directe de la Primăria Victoria:
- 438.000 de lei: „modernizarea cramei”,
- 62.300 de lei: „dotări parc Stânca”,
- 97.800 de lei: „lucrări de reparare spații de recreere”,
- 166.900 de lei: „execuție lucrări amenajare spațiu de recreere”.
Cifra de afaceri din 2021 corespunde doar acestor lucrări: 749.000 de lei, tot cu doi angajați.

Cătălin Girjan și soția sa, subprefecta Adina Gîrjan. Datorează funcțiile și afacerile grupării PNL

Primarul a găsit un pretext. Costel Alexe refuză să vorbească

Primăria Victoria a împachetat toată afacerea în nevoia de a betona drumul comunal pentru a nu pierde investiția unor cetățeni basarabeni: o hală de producție.
„A fost realizată procedura pentru că obiectivul era foarte important. S-a realizat o fabrică de produse din făină la Sculeni, iar investitorul ne-a cerut betonarea drumului, spunând că nu va mai face producție aici dacă nu modernizăm. A fost investiție integrală a Primăriei, chiar nu mi se pare efortul mare. Faptul că trece și prin față pe la Costel Alexe este doar un noroc pe care l-a avut”, a precizat Daniel Crețu.
Beneficiarul lucrării, conform declarațiilor primarului, spune că nici nu a auzit de așa ceva. Administratorul firmei Alig SRL, Radu Jolondovschi, spune că ocupă această funcție din 2018 și o solicitare de acest fel adresată Primăriei Victoria trebuia să fie întocmită de el. „Nu am făcut niciun fel de demersuri să betonăm drumul, este prima dată când aud așa ceva. Dacă firma făcea ceva, aș fi știut, și sunt administrator din 2018”, a precizat Radu Jolondovschi.
Costel Alexe a refuzat să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI: a spus că nu vrea „să mai dea nicio declarație despre investiția de la Sculeni”.
Fosta sa soție, de care a divorțat după ce s-a deschis Dosarul Tabla la DNA, a răspuns la telefon reporterului și a cerut ca întrebările să-i fie adresate în scris. Apoi n-a mai dat niciun semn, telefonul a rămas închis.

Article image
Firmele de familie obțin contracte mari la primăriile conduse de partidul care a numit-o pe Adina Gîrjan la Prefectură. Socrul face drumuri, iar soțul mobilier urban. Acești colegi de organizație județeană își împart banii publici ca și cum i-ar aduce ei de-acasă Firmele familiei Adinei Gîrjan, subprefect de Iași, au prins, în ultimii ani, mai multe contracte pe bani publici cu primăriile din județ. Majoritatea, fiefuri li...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Mai 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: