fbpx
 
Urtoi și Apostol, optimistul și reacționarul / EDITORIAL

Urtoi și Apostol, optimistul și reacționarul / EDITORIAL


I.L. Caragiale a fost genial când a scris schiţa „Temă şi variaţiuni" cu 130 de ani în urmă. Am citit-o în copilărie şi am ţinut-o minte toată viaţa ca pe o lecţie în profesia mea de ziarist. O satiră succintă, mai edificatoare decât 10 tratate de teorie a jurnalismului.

Un incendiu în Dealul Spirii este relatat în şapte moduri total diferite de ziarele de-a doua zi, în funcţie de orientarea politică şi de interesele conducerilor editoriale, de la descrierea unei intervenţii exemplare şi eficiente a pompierilor până la producerea unei catastrofe de proporţii apocaliptice din cauza unui regim reacţionar şi iresponsabil.

Ieri, Ionel Apostol şi Cătălin Urtoi au transmis doua comunicate aproape simultan despre o şedinţă din cadrul CNAIR. Cei doi au fost ca nişte gemeni ai societăţii civile, tot timpul împreună, arând oraşul în sus şi-n jos, nedespărţiţi, având mereu câte o mapă la subraţ, împărţind amarul luptei de clasă.

Acum sunt despărţiţi şi combat de pe baricade diferite. Acelaşi eveniment este relatat în două moduri diferite, din perspectiva opozantului refractar şi vigilent respectiv a consilierului guvernamental angajat în „eforturi constructive".

Experimentul e de un comic savuros.

IONEL APOSTOL: Informare - fără patetisme. O nouă şedinţă de „progres". Halucinant - termenul de preluare a studiului de fezabilitate de pe segmentul montan din A8 nu mai este de actualitate! Urtoi astăzi s-a dat lovit.

CĂTĂLIN URTOI: Şedinţă de progres. Am fost prezent la şedinţa dar pe telefon, fiind în maşină. Sunt în delegaţie în Moldova. Contractul firmei Acciona expiră la 11.01.2023 și nu 31.12 2022 așa cum s-a menționat în ședința de azi!

(Adică nu uitaţi de cele 11 zile - nota mea)

IONEL APOSTOL: La ședința de astăzi, paradoxal, nimeni din conducerea CNAIR NU și-a mai asumat termenul discutat.

CĂTĂLIN URTOI: Până la 11.01.2023 ar trebui predat SF-ul și finalizarea Acordului de Mediu. Aici este o nuanță cu privire la modul în care a fost finalizat SF-ul. S-a apelat la consultantul BEI-PASSA și se propun două variante de lucru în continuare. La prezentarea acestui document am fost însoțit și susținut de către dl senator Maricel Popa. Așteptăm raportul final BEI PASSA și decizia finală din partea CNAIR de închidere a SF-ului.

IONEL APOSTOL: Tronsonul 3 este blocat din luna septembrie 2021, nu s-a mişcat nimic. Și în acest CAZ, MT şi CNAIR, tace!

CĂTĂLIN URTOI: În zilele de 19,20 și 21 Decembrie 2022 vor avea loc dezbaterile publice în legătură cu Acordul de Mediu, iar după aceste dezbateri urmează Emiterea Acordului de Mediu.

Sunt dezbateri publice care au loc după 11 ani!

Acest document este FOARTE IMPORTANT în continuarea proiectului! Acestea sunt realități care se întâmplă!

IONEL APOSTOL: Pe sectorul Suceava - Siret lucrurile stau mult mai prost.

CĂTĂLIN URTOI: Acum documentația este la Ministerul Transporturilor și mâine voi avea mai multe intervenții pe această temă în cadrul MT. La aceeași lege se lucrează în acest moment pe text.

IONEL APOSTOL: MX, Piatra Neamț - Bacău. Contractantul, firma Search Corporation a oprit lucrul de câteva luni. Nu se cunoaște motivul. De altfel, astăzi nu au binevoit să participe la ședință.

CĂTĂLIN URTOI: Cineva din zona USR a ridicat în ședința de azi problema întârzierii și de ce durează așa de mult cu această modificare legislativă.

Eu am să-i răspund așa:

- De ce nu s-a făcut nimic până acum pe această lege, pentru a ușura munca în faza de SF?

IONEL APOSTOL: 5 MX 6, Focșani - Brăila Contractantul, firma Acciona spune că se lucrează într-un ritm lent. Termenul de predare al SF+Pth este luna mai 2023. Nu cred că este posibil ca până la acea dată să fie finalizat acest proiect.

CĂTĂLIN URTOI: - Cât a durat emiterea OUG 26 la legea 255/2010 de la inițiere și până la emitere în Martie 2022?! Fără acele întâlniri pe care le-am inițiat în județele Mureș, Harghita și Neamț astăzi nu eram în acest stadiu, prin care încercăm să evităm un blocaj.

IONEL APOSTOL: 6 Despre A13 - nimic nou. Contract reziliat, se încearcă lansarea unei alte licitații.

Concluzie la concluzie

Retorica guvernului este una, realitatea este alta!

CĂTĂLIN URTOI: Această modificare legislativă va ajuta toate proiectele aflate în faza de SF și Proiectare!

În încheiere:

Ministerul Transporturilor susține proiectele Moldovei, iar rezultatele finale vor fi singurele adevăruri, pe care nimeni nu le va putea contesta, decât dacă nu vor fi cele pe care le așteaptă o regiune întreagă de peste 15 ani de zile!

#HaiCaSePoate!

....................................

Acuma spuneţi dacă mai pricepeţi ceva. De la „nu se face nimic" la „hai că se poate!".

Să vină urgent Caragiale să ne dumirească.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30