fbpx
 
Solstițiul de iarnă în 2022. Tradiții și obiceiuri în cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă în 2022. Tradiții și obiceiuri în cea mai scurtă zi din an


Solstițiul de iarnă va avea loc pe data de 21 decembrie 2022. Fenomenul marchează începutul iernii astronomice în emisfera nordică.

Solstițiul de iarnă este unul dintre cele patru mari fenomene astronomice ale anului, împreună cu echinocțiul de toamnă, cel de primăvară și solstițiul de vară.

Cuvântul „solstițiu” provine din cuvântul latin „solstitium” care înseamnă „soare nemişcat”.

În 2022, solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie la ora 23:38, ora României, potrivit astro-urseanu.ro.

Fenomenul are loc în emisfera nordică și marchează începutul iernii astronomice. În același timp, în emisfera sudică se produce solstițiul de vară.

Miercuri, 21 decembrie, când se produce solstițiul de iarnă va fi cea mai scurtă zi din an. Ziua va avea 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va avea o durată de 15 ore și 10 minute.

Începând de pe 21 decembrie și până pe 21 iunie 2023, atunci când se va produce solstițiul de vară, durata zilelor va începe să crească continuu, iar durata nopților va începe să scadă considerabil.

Următoarele date și ore ale solstițiului de iarnă

• 2023: 22 decembrie, ora 05:27;

• 2024: 21 decembrie, ora 11:21;

• 2025: 21 decembrie, ora 17:03;

• 2026: 21 decembrie, ora 23:50;

• 2027: 22 decembrie, ora 04:42;

• 2028: 21 decembrie, ora 10:20;

Tradiții și obiceiuri

Tradiția populară spune că, în noaptea când se produce solstițiul de iarnă trebuie să aprinzi o candelă sau o lumânare pe care să o lași aprinsă până dimineața.

De asemenea, se spune că în ziua în care se produce solstițiul de iarnă nu este bine să fii singur în casă. 

În ziua solstițiului, femeile trebuie să dea de pomană copiilor și oamenilor nevoiași. În trecut oamenii împărțeau frunze de laur și smochine.

O altă tradiției spune că, în a doua doua zi după solstițiu, prima persoană care îți intră în casă trebuie să fie un bărbat, pentru a avea noroc tot anul.

Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu. Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiţii.

În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximaţie din 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anumit fel.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: