fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Vicepremierul Republicii Moldova: România ne ajută, ne salvează să păstrăm în continuare europenitatea, să o fortificăm și să aderăm la UE

Vicepremierul Republicii Moldova: România ne ajută, ne salvează să păstrăm în continuare europenitatea, să o fortificăm și să aderăm la UE


Într-un interviu acordat publicației „Vocea Basarabiei”, șeful diplomației din R. Moldova, vicepremierul Nicu Popescu a vorbit despre aderarea la Uniunea Europeană și despre sprijinul acordat de România pentru obținerea statutului de țară candidată.

Nicu Popescu: Vă mulțumesc pentru invitație. Într-adevăr, este foarte important să avem o discuție constantă despre aderarea noastră la Uniunea Europeană, nu doar apropierea, dar, efectiv, intrarea și aducerea țării noastre în interiorul Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Dacă e să vă credem, 7 ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă țară membră UE?

Nicu Popescu: Acesta este obiectivul nostru, să corespundem criteriilor, să ajungem unde erau statele din Europa Centrală la momentul aderării. Evident, nu vom transforma Republica Moldova peste noapte în Germania sau Franța, sau chiar Slovacia, sau Cehia, dar scopul nostru este să ajungem la acea etapă de consolidare a instituțiilor, a democrației, de aliniere la normele europene, la standardele europene în toate domeniile către sfârșitul acestui deceniu, astfel încât să fim acolo unde era România în 2007, Slovacia în 2004, în momentul în care au aderat la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Bine, Republica Moldova este un stat mic, și un stat mic s-ar părea că ar trebui să rezolve mai repede problemele sau să-și facă mai repede tema de acasă, ca să poată accede și să ajungă în acest club paneuropean. Haideți să vedem de ce atât de mult s-a vorbit în aceste zile că Republica Moldova rămâne în urma Ucrainei și Georgiei. Georgia, deocamdată, nu a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare, dar, oricum, parcă aceste două state ar fi făcut mai cu abnegație tema de acasă.

Nicu Popescu: În primul rând, trebuie să constatăm faptul că Republica Moldova a obținut statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, fapt care este o recunoaștere, o constatare, o consfințire a progreselor pe care le-a înregistrat țara noastră și denotă o deschidere față de la Uniunea Europeană mai mare decât față de alte state.

Vocea Basarabiei: Dar care sunt progresele?

Nicu Popescu: Sunt mai multe, acum eu nu vreau să intru în evaluarea lor.

Vocea Basarabiei: Dar măcar câteva, ca să ne fie clar.

Nicu Popescu: Ele sunt foarte clar expuse în raportul Comisiei Europene din iunie, societatea din Republica Moldova și-a declarat foarte clar atașamentul față de valorile europene prin voturile pe care le-a dat pe parcursul mai multor ani pentru guverne proeuropene, pentru mandatul de reformare a țării noastre oferit dnei președinte Maia Sandu și guvernării actuale, și prin toate aceste lucruri toate statele Uniunii Europene au constatat că Republica Moldova merită să devină stat candidat la aderare. Într-adevăr, războiul din Ucraina a schimbat contextul, a accelerat acest proces, dar războiul din Ucraina a facilitat oferirea statutului de candidat pentru Ucraina. Pentru Republica Moldova datorăm faptul că am devenit candidat lucrului intens de persuasiune pe care l-am făcut cu statele membre ale Uniunii Europene, cu Comisia Europeană și prin acest lucru s-a demonstrat că, din perspectiva Uniunii Europene, noi suntem mai apropiați de valorile europene, de viitorul european decât alte state care nu au devenit candidate.

(...)

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, se spune despre Republica Moldova că este un stat norocos, pentru că există România care face parte din Uniunea Europeană și poate fi preluat acquis-ul comunitar, și este un mare avantaj, și dvs. repetați cu insistență că România rămâne a fi un avocat important sau un prieten, un partener important al Republicii Moldova pe calea integrării europene, dar am auzit și voci care spun că nu e suficient doar să preiei acquis-ul comunitar, pentru că aici trebuie să se livreze rezultate concrete.

Nicu Popescu: Într-adevăr, România este ancora noastră culturală, identitară, economică, politică, diplomatică în spațiul european. România ne ajută, ne salvează să păstrăm în continuare europenitatea noastră, să o fortificăm, să o aprofundăm și să aderăm la Uniunea Europeană. În planul acquis-ului comunitar, ne este mai ușor decât Georgiei, decât Ucrainei, decât Serbiei, pentru că, într-adevăr, acquis-ul comunitar deja este tradus în limba română care este o limbă oficială a Uniunii Europene, însă știți bine că în Republica Moldova principala problemă nu sunt legile, ci aplicarea acestora. Noi avem multe legi frumoase care nu funcționează, în special în domeniul justiției și, evident, faptul că acquis-ul comunitar este prezent în limba română ne ușurează, dar oricum lucrul de aplicare a acestei legi, de luptă cu corupția etc., el urmează a fi făcut, de la faptul că ai scrise niște cuvinte frumoase în legislație sau în Constituție nu ți se rezolvă toate problemele.

Citește mai mult pe „Vocea Basarabiei”

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30