fbpx
 
Nici mash-urile uriașe nu pot ascunde dezastrul de la Cinema Republica Nici mash-urile uriașe nu pot ascunde dezastrul de la Cinema Republica

Chirica-Sfântu-Așteaptă: Două clădiri emblematice, deținute de Primărie pe emblematica stradă Lăpușneanu, stau să cadă


De ani și ani, Primăria Iași lasă două clădiri reprezentative de pe Lăpușneanu – arteră-simbol a orașului – să se prăbușească. În timp ce primarul Mihai Chirica își amintește din când în când de strada pietonală a Iașului, promițând cai verzi pe pereți, Cinematografele Tineretului și Republica au fost acoperite sub mash-uri uriașe care ascund dezastrul de dedesubt. Există în plan doar refacerea Tineretului – prăbușit aproape total – pentru care s-au dus deja 270.000 de lei în proiectare. Pentru Republica – imobil în mare pericol – nu există decât discuții sterile.

Republica: Prin acoperiș „se vizionează” răsăritul și apusul

Acel lucru îl spune chiar responsabilul actual al imobilului, managerul de la Ateneul Național, Andrei Apreotesei. Primăria a dat spre administrare ruinele către această instituție. Interiorul arată jalnic, pe uși sunt lanțuri. Pe exterior, pe partea care ieșenilor le-ar sări în ochi imediat, sunt două bannere uriașe: unul este o reclamă, celălalt – o lozincă și numele pretențios al clădirii: „Cinema Trianon, Iași Capitala Renașterii Naționale”. Mash-urile ascund dezastrul, dar pe capetele de sus se observă peretele din cărămidă săpat în adâncime, ba și copacii crescuți din acoperiș.

Altă ipostază de la Republica

„La Republica nu există acum niciun plan concret. Până nu se pun de acord Primăria și Ministerul Culturii despre viitorul clădirii, nu putem vorbi despre refacere. Zidurile sunt în regulă, mai rezistente decât par, au trei centuri din oțel puse după 1977. Problema majoră este acoperișul: spart, se văd pe acolo răsăritul și apusul, poate cădea”, a declarat managerul Apreotesei.

Primarul îl voia Operă. Ca de obicei, a rămas la stadiul de voință

S-a făcut o singură expertiză a clădirii, în urmă cu șapte ani, dar nu a folosit la nimic. Disputa Primărie - Ministerul Culturii, menționată de Apreotesei, se referă la posibilitatea ca Opera să aibă sediul nou la Cinema Republica. Ideea a fost enunțată în iulie 2021 – acum aproape 2 ani – de către Mihai Chirica. „După Palatul Braunstein, care este în curs de finalizare şi în acest an o să reuşim să facem activităţi acolo, avem în spatele nostru fostul Cinematograf Tineretului, care va deveni clădirea Bragadiru, şi Cinematograful Trianon care va deveni clădire de operă. Prin urmare, credem că reuşim în acest fel să întregim tot aspectul cultural şi istoric al străzii Lăpuşneanu, alături de celelalte clădiri reprezentative”, afirma primarul. El preciza că există un grup de lucru și că treaba este sigură. N-a fost: a rămas tot o simplă variantă. Mai mult, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat la Iași, zilele trecute, că orașul riscă să piardă finanțarea de 15 milioane de euro pentru clădirea Operei pentru că Primăria nu pune la dispoziție un teren de 11.000 de metri pătrați în centru. Ministrul nu concepe varianta Republica pentru edificiu.

A doua ruină „reprezentativă”: Tineretului

Al doilea cinematograf de pe Lăpușneanu este prăbușit aproape total, acoperit de câțiva ani de un banner uriaș pe care s-a inscripționat imaginea clădirii din perioada interbelică. În acest caz există un plan început, deși Primăria se lăuda în 2020 cu randări spectaculoase, iar Mihai Chirica îi promitea refacerea grabnică.

În noiembrie 2022, Ateneul a scos la licitație contractul pentru proiectare tehnică și întocmirea Documentației Tehnice pentru Autorizația de Construire (DTAC) a clădirii ce ar urma să fie ridicată pe locul cinematografului. A câștigat ARTCA SRL, firma unui fost arhitect-șef al orașului, Ionel Oancea.

Cinema Tineretului, partea din spate, neacoperită de mash

„În februarie dăm în Consiliul Local indicatorii tehnico economici și sperăm ca, până la finalul anului, să avem clădirea la roșu. Ar fi de 200 de locuri, multifuncțională. Nu știu dacă va fi păstrat ceva din ce este acum, la exterior se păstrează amprenta arhitecturală din perioada interbelică, la interior va fi o hală pentru spectacole, conferințe, baluri”, a spus Andrei Apreotesei. Costurile estimate pentru acest pas se ridică la circa 1 milion de euro.

Una dintre variantele propuse de municipalitate pentru Tineretului doar pentru a lua ochii

Sursa de finanțare țintită pentru lucrări este Ministerul Dezvoltării. „Anul acesta nu mai băgăm bani în Victoria (al treilea cinematograf din zonă, de asemenea administrat de Ateneu n.r.), care este aproape gata și a costat 1,2 milioane de euro. Începem acest proiect”, s-a angajat Apreotesei.

Ar fi fost bani până acum? Am verificat: DA

Dacă exista interes, Primăria ar fi avut până acum banii necesari și nu ar fi existat pericolul ca cele două cinematografe să cadă. Numai excedentul financiar din 2022, reportat pe 2023, este de peste 30 de milioane de lei. Investiția în cele două clădiri, măcar pentru faza de început, ar fi fost de câte 5 milioane de lei.

Managerul Apreotesei promite că va apuca taurul de coarne

În lista de investiții din excedent se regăsesc „Sistem E-Ticketing pentru Îmbunătățirea Mobilității Urbane în Zona Metropolitană” (3,9 milioane de lei), „Reorganizarea circulației pe b-dul Tudor Vladimirescu” (3,7 milioane de lei), Centrul Multifuncțional Cicoarei (a mai fost inclus – 3,5 milioane de lei), Digital Iași (fără nicio explicație – 82.000 de lei), Activități de educație outdoor pentru 332 de elevi de la Liceul Virgil Madgearu (44.000 de lei), Construcție de Grădiniță în zona Dacia (doar în teorie, alocarea este minusculă – 27.000 de lei), Reabilitare Zona de Agrement CA Rosetti (935.000 de lei, având deja licitație câștigată), Oaza de verdeață (1,6 milioane de lei), Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu (proiect finalizat – 1,9 milioane de lei). În total, cheltuielile pe aceste investiții fragmentate sunt de 30,6 milioane de lei - în realitate, banii nu vor pleca din bugetul Primăriei.

„Vă dați seama, eu nu pot comenta dacă banii puteau fi luați de la excedentul din bugetul local”, a spus Andrei Apreotesei.

Consilier local din Opoziție: „Înăuntru leopardul

Consilierul local USR Răzvan Timofciuc critică lipsa de reacție a municipalității în cazul celor două imobile. În martie 2017, clădirile în care au funcționat cinematografele Tineretului și Republica, de pe Lăpușneanu, au intrat în patrimoniul Primăriei. Atunci, primarul Chirica ne anunța că, în 2019, «le putem reda în totalitate cu faţadele făcute şi cu tot ce au nevoie să funcţioneze în condiţii de normalitate ». Suntem în 2023 și, în afara unor bannere care acoperă fațadele distruse, nu s-a întâmplat nimic. Este o situație emblematică pentru administrația Chirica: pe afară vopsit gardul, înăuntru leopardul. Bugetul e fărâmițat pe tot felul de cheltuieli nesemnificative, fără a se prioritiza investiții multianuale din bugetul local. O astfel de investiție multianuală, care putea începe încă din 2018, trebuia să fie reabilitarea acestor două clădiri de pe Lăpușneanu pentru a reda acestei ulițe istorice farmecul său de odinioară, a declarat Timofciuc.

Article image
Cartierul e plantat fix printre casele care au o înălțime maximă de 6 m Oamenii sunt scandalizați: „Acum, dimineața, durează 30 de minute să ieșim în Păcurari. După ce mai vin 400 de mașini o să dureze o oră” În PUZ-ul aflat în dezbatere publică, străzile desenate apar toate cu lățimea de 7 m, dar în realitate unul are 6 m, altul 5,2m, iar al treilea e un biet drum de pământ, plin de praf vara și de mocirlă iarna „Dacă ș...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Ianuarie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: