fbpx
 
Buna Vestire: Tradiții și obiceiuri. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox

Buna Vestire: Tradiții și obiceiuri. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox


Buna Vestire, cunoscută în popor ca Blagoslovenia este sărbătoarea care ne aduce aminte de ziua în care Sfântul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie. Sărbătoarea cade întotdeauna în Postul Paștelui și este una dintre cele două sărbători pentru care Biserica acordă dezlegare la pește.

Sărbătoarea Buna Vestire amintește de ziua în care Arhanghelul Gavriil a venit la Fecioara Maria și a anunțat-o că îl va naște pe Iisus.

Conform Evangheliei după Luca 1:26, Dumnezeu l-a trimis pe îngerul Gvriil în Nazaret la Fecioara Maria pentru a-i spune că Dumnezeu a binecuvântat-o cu darul nașterii lui Iisus Hristos, se arată pe site-ul crestinortodox.ro.

Data de 25 martie este cu nouă luni înainte de nașterea Mântuitorului. Cu toate acestea, data sărbătorii a variat inițial. În unele zone se ținea pe 5 ianuarie, în ajun de Bobotează. Iar în unele Biserici de Apus, ca de exemplu, în Spania, Galia și Milano, Buna Vestire se sărbătorea pe 18 decembrie.

Variația datei de prăznuire a existat în Apus până în secolul al XI-lea, dupa care, data de 25 martie s-a generalizat în toate popoarele catolice. 

Ce tradiții se respectă în această zi

În tradiția populară, sărbătoarea Buna Vestire este cunoscută sub numele de Ziua Cucului, pentru că în această zi se spune că are loc primul cântec care anunță venirea primăverii.

Există obiceiul ca pe 25 martie, oamenii să numere de câte ori cucul își cântă numele. Așa ar descoperi câți ani mai au de trăit.

Un alt obicei este ca în ziua sărbătorii, fetele și băieții să-l întrebe pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura (mărita)?”. Dacă după rostirea cuvintelor, cucul începe să cânte înseamnă că mai durează un an până la căsătorie. Iar dacă tace, înseamnă că se vor căsători mai repede de un an.

În unele zone ale țării, există obiceiul de a face un foc în curte, în dreptul ușii și să se pună pe lângă foc trei castroane cu apă, sare și pâine, care urmează să se dea de pomană.

În alte regiuni, conform tradiției, se așază pe pragul ușii trei farfurii cu pâine și cu sare pentru a hrăni îngerii. Aceștia, în schimb vor păzi casa și oamenii de rele.

În ziua sărbătorii nu este bine să dormi prea mult pentru că altfel riști să fii somnoros tot anul.

O altă superstiție spune ca nu este bine sa verifici cuibul de ouă sau să le pui sub cloșcă, căci altfel puii se vor îmbolnăvi.

De asemenea, în ziua sărbătorii, femeile nu au voie să spele și să calce, iar bărbații nu au voie să facă treabă prin gospodărie.

Buna Vestire este una dintre cele două sărbătorii în care credincioșii care țin Postul Paștelui au voie să mănânce pește. Credincioșii mai au dezlegare la pește pe 9 aprilie, când este Duminica Floriilor.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: