fbpx
 
Videoclipuri care pretind că arată soldați ucraineni decapitați circulă pe rețelele sociale. Imaginile sunt înfiorătoare!

Videoclipuri care pretind că arată soldați ucraineni decapitați circulă pe rețelele sociale. Imaginile sunt înfiorătoare!


Două videoclipuri care au apărut pe reţelele sociale în ultima săptămână pretind că arată soldaţi ucraineni decapitaţi. Este greu de stabilit autenticitatea şi circumstanţele filmărilor şi mai ales cine s-ar afla în spatele unor astfel de fapte oribile.

Bănuiele se îndreaptă către mercenarii lui Evgheni Prigojin. Aceştia, la rândul lor, dau vina pe ucrainenii înşişi, relatează CNN, citată de News.ro.

Videoclipurile par a fi ale unor evenimente separate, unul dintre ele ar putea fi filmat foarte recent, în timp ce celălalt, după cantitatea de frunziş care se vede pe teren, pare să fi fost filmat în timpul verii.

Primul videoclip, care a fost postat pe un canal pro-rus la 8 aprilie, ar fi fost filmat de mercenari ruşi din grupul Wagner şi pare să arate cadavrele decapitate a doi soldaţi ucraineni care zac pe jos lângă un vehicul militar distrus. În videoclip, se poate auzi o voce, în spatele camerei, dar sunetul pare distorsionat pentru a împiedica identificarea vorbitorului: „(Vehiculul blindat) a fost f**t de o mină”, spune vocea, care vorbeşte în limba rusă. Referindu-se aparent la cadavrele de pe jos, vocea, râzând, continuă: „I-au ucis. Cineva s-a apropiat de ei. S-a apropiat de ei şi le-a tăiat capetele”.

Soldaţii morţi par să fi avut, de asemenea, mâinile tăiate.

Conturile ruseşti de pe reţelele sociale spun că videoclipul a fost filmat în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, scena celor mai aprige lupte din război, unde luptătorii din compania de mercenari Wagner sunt puternic implicaţi. CNN precizează că nu poate confirma în mod independent locaţia videoclipului.

Cel de-al doilea videoclip, care a fost postat pe Twitter şi este foarte neclar, pare să fi fost filmat în timpul verii, dată fiind vegetaţia de pe teren. Acesta pretinde că arată un luptător rus care foloseşte un cuţit pentru a tăia capul unui soldat ucrainean. O voce la începutul videoclipului sugerează că victima ar fi putut fi încă în viaţă când a început atacul.

La scurt timp după apariţia videoclipurilor, Andrii Iermak, consilier de rang înalt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter: „Va exista o responsabilitate pentru tot”. Canalul oficial de Telegram al guvernului ucrainean a precizat că tweetul a fost o referire directă la „un alt videoclip de execuţie publicat de ruşi”.

Luni, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că Wagner „ar fi continuat să comită crime de război prin decapitarea militarilor ucraineni în Bahmut”, făcând referire la o fotografie distribuită pe site-urile sociale pro-ruse care arată ceea ce pare a fi un cap tăiat, care ar aparţine unui soldat ucrainean, înfipt într-o ţeapă. ISW a raportat incidente similare în Popasna, în regiunea Luhansk, unde trupele Wagner au operat, de asemenea, la începutul războiului.

Unele conturi pro-ruse de pe reţelele sociale au sugerat însă că forţele ucrainene sunt responsabile pentru decapitări, într-un efort de a ascunde identificarea. Afirmaţii similare au fost făcute şi de şeful Wagner, Evgheni Prigojin, în ianuarie, după ce luptătorii săi ar fi găsit cadavre cu mâinile şi capetele tăiate în apropiere de Bahmut.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30