fbpx
 
Proiect de sertar plătit cu 620.000 de lei. Primăria Iași stă pe loc de 3 ani cu Planul de Mobilitate, fiind repetentă în România

Proiect de sertar plătit cu 620.000 de lei. Primăria Iași stă pe loc de 3 ani cu Planul de Mobilitate, fiind repetentă în România


Toate finanțările europene pentru infrastructura locală depind de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

Primăria l-a dat în lucru în martie 2021 și trebuia terminat în februarie 2022

Suntem în iunie 2023 și încă n-a fost predat

Toate orașele mari din țară au făcut propriile PMUD de anul trecut sau de acum doi ani, iar în acest moment unii deja execută lucrări pe bani europeni

Justificarea administrației ieșene: e bine să avem date actualizate cât mai recent

Proiectele de sertar de la Iași au devenit specialitatea casei. PMUD (Planul de Mobilitate Urbană Durabilă) trebuia terminat în februarie 2022, dar în iunie 2023 încă este la avizat și predarea formei finale va mai dura jumătate de an.
Cluj-Oradea și-au încheiat propriile strategii din ianuarie 2022. La Iași, lucrurile merg mai încet. Fără PMUD, Iașul nu poate accesa proiecte europene în exercițiul financiar 2021-2027. Reprezentanții Primăriei spun că e mai bine să întârzii actualizarea strategiei ca să ai date de ultimă oră și că amânările au cauze obiective prin extinderea continuă a Zonei Metropolitane prin noi aderări.
Contrastul este că Oradea are deja lucrări de infrastructură în execuție pe finanțări europene din ciclul 2021-2027, în timp ce Iașul nu are nici măcar studiul care să-i permită să fie eligibil pentru a începe să depună proiecte. Unii deja termină lucrările, noi încă nici nu ne-am înscris în competiție.

„Șantierul de centură de la Iași”, o glumă pentru că nu se lucrează decât la rulouri de gazon prin oraș. Jos, șantierul real al Centurii din Oradea, la care se lucrează în prezent. Diferența dintre cele două investiții este de 250 milioane de euro

Nu iei bani europeni fără PMUD și SIDU

Iașul are în acest moment Plan de Mobilitate Urbană și Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană ale căror actualizări au fost realizate și aprobate în 2017. La proiect a lucrat ultima dată Traffic Audit SRL, iar Municipiul Iași are două variante de PMUD și SIDU realizate înainte de 2017.
PMUD prevede, în principal, dezvoltarea infractructurii de transport, realizarea de piste de biciclete, lățimile străzilor, zonele în care urmează să fie realizate modernizări. Există inclusiv detalii legate de transportul în comun, Zona Metropolitană, mediu, calitatea aerului. Lucrarea este foarte complexă și, dacă ar fi aplicate recomandările, ieșenii ar avea un oraș perfect funcțional.
Dar nu pentru detaliile legate de dezvoltare sunt importante PMUD și SIDU. Planurile sunt esențiale pentru că trebuie depuse la dosarele de finanțare europeană pentru axele destinate orașelor.
„Cerința de a le avea apare în toate ghidurile. Nu le ai, poți depune proiectul, dar acesta nu va fi aprobat. Este esențial pentru a accesa banii europeni. Sunt esențiale inclusiv actualizările”, au precizat surse din Administrația Iași.
Actualizarea comandată de către Primăria Iași este necesară pentru exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii Europene. Toate proiectele ce vor fi lansate în România pentru municipii vor avea ca cerință prezentarea variantelor actualizate de PMUD și SIDU.

Licitație în 2020, adjudecare 2021

Primăria Iași a pregătit actualizarea planurilor, doar că lucrurile s-au mișcat în stilul caracteristic instituției controlate de către Mihai Chirica. Licitația pe procedură simplificată a fost lansată în august 2020, contractul a fost semnat în 4 martie 2021. La licitație s-au înregistrat trei oferte și a câștigat Urban Scope din București.
Valoarea contractului de actualizare PMUD și SIDU a fost estimată la 840.000 de lei, fără TVA (336.000 de lei - SIDU și 504.000 lei - PMUD), adjudecarea făcându-se la valoarea totală de 622.898 de lei.
„Valoarea proiectelor similare din alte orașe a fost mai mare, de milioane de lei, la Iași a fost printre cele mai scăzute costuri”, a precizat un reprezentant al Primăriei Iași.

Mihai Chirica are toate proiectele în întârziere. Ia microfonul și vorbește 5 minute și a găsit toate scuzele

Stadiul actual: întârziere 14 luni

Durata contractului precizată în caietul de sarcini este de 12 luni. Există o clauză care permite prelungirea termenului de predare. Dacă s-ar fi respectat contractul, actualizările PMUD și SIDU trebuiau finalizate pe 4 martie 2022.
Suntem în iunie 2023 și cele două proiecte abia au trecut de stadiul dezbaterii publice și sunt la avizare la Agenția de Protecția Mediului. „În cadrul acestor dezbateri reprezentanții societății civile au făcut propuneri ce vor fi incluse în varianta finală a PMUD și SIDU. S-a discutat, de exemplu, despre piste de bicicletă la marginea trotuarului în Nicolina, de piste de bicicletă pe Poitiers. Cu ocazia aceasta ne-am și dat seama că nu putem face piste acolo, nu este suficientă lățime, căutăm soluții. Toate proiectele vor fi incluse și acestea vor fi, mai departe, corelate cu finanțările europene care apar”, afirmă surse oficiale din Primărie.
„Avem o clauză de confidențialitate cu beneficiarul, nu putem da detalii din cadrul proiectelor. Ce putem spune este că a fost așteptată lansarea ghidurilor de finanțare, pentru ca direcțiile respective să fie incluse în PMUD și SIDU ale Iașului. Strategia trebuie adaptată pentru axele urmărite, nu am intrat încă pe bugetul european. Vara aceasta se lansează ghidurile, ce se găsește acolo trebuie să apară și în strategiile adoptate – PMUD și SIDU”, au explicat reprezentanții Urban Scope.

Exemplele din vestul țării: le-au terminat de mult

Cluj Napoca și Oradea și-au realizat deja actualizările PMUD și SIDU. Pe site-urile ambelor Primării sunt variantele actualizate. Tot acolo sunt disponibile și datele la care au fost aprobate: luna ianuarie 2022 în cazul Clujului, luna martie 2022 - Oradea. Conform calendarului programat, și planul Iașului trebuia terminat în martie anul trecut.
Exemplu concret despre ce înseamnă ca o municipalitate să aibă deja planurile aprobate: la Oradea sunt realizate deja lucrări pentru inelul de centură, cu o viitoare finanțare prin Programul Operațional de Transport. Practic, Municipiul Oradea a prevăzut lucrările în PMUD aprobat în 2022, lucrează și va intra pe finanțare, făcând astfel o planificare a proiectelor.

Planul de Mobilitate de la Cluj este de un an pe site-ul acestei Primării. Acolo s-a putut

Buraga: „Mai târziu dar mai bine”

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, a spus că e mai bine ca datele să fie obținute mai târziu pentru a fi complete:
Actualizarea documentelor strategice  este foarte puțin utilă dacă planul de acțiune și proiectele nu sunt finanțabile. De aceea, actualizarea documentelor strategice a depins de publicarea programelor de finanțare (schiță/draft/final) și de aprobarea de către Comisia Europeana a variantei finale a Programului Regional Nord-Est 2021-2027 din 30 octombrie 2022”.
Un alt motiv invocat pentru întârziere este continua organizare din mers a Zonei Metropolitane, mai spune Sebastian Buraga: „De asemenea, aderarea la Asociația Zona Metropolitană Iași în mai multe etape a unor comune au generat mai multe ajustări ale documentelor strategice. S-au adăugat noi comune în 2022 și 2023, ceea ce a dus la reconfigurarea modelului de transport și la întârzieri în finalizarea documentelor strategice”.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei a mai precizat că prelungirea termenelor de predare a PMUD și SIDU au avut acceptul Autorității de Management din cadrul Guvernului.

Article image
Nici dacă vor, ieșenii nu pot renunța la mașini. În orele de vârf, CTP poate transporta maxim 30.000-35.000 de oameni/oră, iar necesarul este de 100.000 de călători/oră În Iași sunt doar 60 de tramvaie și 100 de autobuze la stradă. E nevoie de 100 de tramvaie și 200 de autobuze pentru un transport eficient Liniile de tramvai trebuie extinse la periferie: Lunca Cetățuii, Breazu, Valea Lupului, Bucium, Tomești-Holboca. Nu s...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Mai 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30