fbpx
 
Abuz sexual mușamalizat la o asociație franciscană pentru protecția copilului din Ardeal

Abuz sexual mușamalizat la o asociație franciscană pentru protecția copilului din Ardeal


Bătaia era la îndemână, iar umilirea la ordinea zilei la centrul de copii despre al cărui fost șef există suspiciunea întemeiată că a abuzat sexual o adolescentă aflată în grija sa.

Un pedagog din cadrul unui centru pentru minori al Fundației Sf. Francisc din Secuime a primit vara trecută o pedeapsă record pentru România, de 30 de ani pentru abuzurile comise împotriva copiilor. Fundația Sf. Francisc care se ocupă de salvarea copiilor defavorizați, în mică parte orfani, este condusă de 30 de ani de fondatorul acesteia, călugărul franciscan Csaba Böjte. Actualmente aceasta gestionează 25 de cămine pentru copii și 18 cămine de zi în Transilvania, scrie atlatszo.ro.

Statutul social al lui Csaba Böjte, care-și transmite liturghiile și online, se situează în ochii majorității maghiarilor din Ardeal și din Ungaria undeva între un star rock și un sfânt în viață. Călugărul a câștigat în trecut o competiție de popularitate în Transilvania și a obținut locul II în parodia concursului pentru cel mai sexi bărbat în rândul cititorilor portalelor de știri de limbă maghiară. Csaba Böjte apare de cel puțin 10 ani, în mod regulat, în campaniile politice ale partidului Fidesz din Ungaria și ale UDMR.

Informațiile publicate în același timp cu sentința pronunțată vara trecută, bazat în mare parte pe rechizitoriu, a descris abuzurile grave comise în două centre de copii din județul Harghita timp de aproape 10 ani față de cel puțin 15 copii. Educatorul condamnat a fost singurul care a comis astfel de abuzuri emoționale, fizice și sexuale grave, toate fiind raportate la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, a declarat călugărul ca răspuns la știrea din vara anului trecut.

Această reacție i-a revoltat pe tinerii adulți care fuseseră crescuți într-un alt centru al fundației condusă de călugăr în județul Mureș. Centrul funcționează în Sovata, cunoscută stațiune de vacanță. Portalul Átlátszó Erdély, prin investigația desfășurată timp de peste o jumătate de an, a dezvăluit faptul că șeful căminului respectiv, concediat în urmă cu șapte ani, a abuzat într-adevăr copii, a închis ochii față de educatorii abuzatori, iar fundația nu a denunțat abuzurile la Protecția Copilului cu toate că angajații și conducătorul fundației au deținut informații suficiente despre cele întâmplate.

Abuz sexual la căminul din Sovata

„Am avut senzația că toată lumea se uită la mine ca la o zdreanță pătată cu sânge și toată lumea m-a disprețuit săptămâni și luni de zile până am umblat la școală. Mergeam peste tot cu capul plecat. Ceea ce a fost o senzație cumplită, fără să am pe nimeni alături, rămăsesem singură” – a relatat Mónika Máthé-Bogár într-un interviu video.

Mónika a locuit la căminul pentru copii din Sovata al Fundației Sf. Francisc de la vârsta de 14 ani până la 17 ani. Conform spuselor acesteia, coordonatorul căminului de la vremea respectivă a abuzat-o sexual de mai multe ori pe când avea 15 ani.

Ascunzând abuzul față de autorități, șeful fundației și personalul de la vremea respectivă nu au putut împiedica răspândirea zvonurilor în oraș. În locul unei anchete oficiale, mușamalizarea a dus la umilire, la un sentiment de excludere, la dezinformare și la zvonuri. La școală, doar directorul a negat că ar fi auzit despre abuzul sexual. Foștii și actualii membri ai personalului cu care s-a discutat au știut despre caz la nivel de zvon: că directorul căminului ar fi avut o aventură cu tânăra sau că ar fi violat mai multe fete.

Mónika s-a adresat portalului Átlátszó Erdély ca să pună capăt bârfelor și să povestească cu propriile cuvinte ce i s-a întâmplat. Să clarifice ceea ce nu și-a putut asuma în totalitate în adolescență din cauza rușinii și a furiei.

Următorul interviu video a fost înregistrat în august 2022. I-am oferit în repetate rânduri posibilitatea de a rămâne anonimă, dar Mónika a refuzat. Ea a fost de acord să își spună povestea, asumându-și numele și fața pentru ca și alții să îndrăznească să vorbească despre abuzurile la care au fost supuși. Deoarece procuratura a închis ancheta pornită aproape doi ani mai târziu, nu vom da numele bărbatului despre care vorbește Mónika în înregistrarea video. Numele lui și al soției sale au fost, de asemenea, șterse. Interviul este în limba maghiară cu subtitrare română și engleză.

Citește articolul integral AICI

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30