fbpx
 
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi


Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din postul Crăciunului, este marcată în fiecare an pe 21 noiembrie. Iată care sunt tradițiile din această zi, dar și ce rugăciune trebuie să rostești pentru a avea parte numai de bine.

Sărbătoarea cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia este dedicată părinților Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana. Aceștia, fiind lipsiți de copii, dar având credință în Dumnezeu, L-au rugat să le ofere binecuvântarea de a deveni părinți și au promis că, dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Un înger le-a vestit că vor avea o fiică pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat promisiunea făcută lui Dumnezeu și, la trei ani de la nașterea Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la templu.

Aici, ea a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a condus-o în cea mai sfântă încăpere din acel loc, Sfânta Sfintelor, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. Ea a fost adusă în acest loc sfânt pentru că ea însăși avea să devină “Sfânta Sfintelor” a lui Dumnezeu, locuința Cuvântului lui Dumnezeu. Cel Veșnic, adică fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, avea să se formeze în pântecele ei.

Deși există persoane care susțin că acest lucru era imposibil, Biserica, în cântările sale, afirmă:

„Ceea ce s-a hrănit în Sfânta Sfintelor, cea îmbrăcată cu credință și înțelepciune și cu feciorie neîntinată, mai marele Gavriil i-a adus închinăciune din ceruri”.

Nu este suficient să știm că Fecioara Maria a fost dusă la Templu și a rămas până la vârsta de 15 ani. Important este să pătrundem în înțelesul profund al acestui eveniment istoric și să descoperim că prezența ei în Sfânta Sfintelor este roditoare: face ca Fiul lui Dumnezeu să Se nască din ea.

În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, păstrate în lumină și căldură, încep să înmugurească și să înflorească și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Nu trebuie să uităm că în colindele românești se cântă, în mijlocul iernii, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre mărul, mărgăritar.

Dacă am fi atenți la colinde, nu am putea să nu ne întrebăm ce măr ar putea înflori în decembrie? Și de ce măr? Pentru că strămoșii noștri știau de la bătrânii lor că acea nuielușă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă acea nuielușă înflorea până la Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguța, florile dalbe, potrivit Crestinortodox.ro.

Pentru ca bucuria sărbătorii Intrarea Maicii Domnului în Biserică să nu fie umbrită de post, Biserica a hotărât că pe 21 noiembrie să se dezlege la pește.

Tradiții și obiceiuri

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare importantă în timpul Postului Crăciunului, iar în această zi este permis consumul de pește.

În ajunul sărbătorii, se spune că descântătoarele fac “privegherea apei”. Femeile pun apă într-un vas și o lasă peste noapte. Se crede că apa va avea puteri vindecătoare.

În ziua sărbătorii, creștinii merg la Biserică pentru Sfânta Liturghie, aducând cu ei preparate de post și pește. Acestea sunt sfințite și apoi oferite ca pomană pentru sufletele celor adormiți. În unele regiuni, se practică obiceiul de a împărți plăcinte cu dovleac și lumânări în memoria celor care au murit fără a li se aprinde lumânarea.

Un alt obicei este ca copiii să pună crengi de măr în vase cu apă în această zi. Aceste crengi, păstrate în apă și căldură, vor înflori și vor putea fi folosite ca sorcove în Noaptea de Anul Nou.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29