fbpx
 
Vasile Bănescu, după ce avocata lui ÎPS Teodosie a anunțat că-l dă în judecată: „Abjecție în stare pură”

Vasile Bănescu, după ce avocata lui ÎPS Teodosie a anunțat că-l dă în judecată: „Abjecție în stare pură”


Vasile Bănescu a declarat după anunțul acționării sale în judecată că el și-a făcut doar datoria de a răspunde întrebărilor presei despre ÎPS Teodosie, care constituie un caz fără precedent în istoria Bisericii Ortodoxe Române. 

Vasile Bănescu a reacționat după anunțul avocatei lui ÎPS Teodosie privind acționarea în judecată a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, printr-o serie de declarații făcute în Replica de Constanța.

Avocata Irina Luminița Stanciu a anunțat că ÎPS Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu pentru că l-a luat de mai multe ori peste picior în ieșirile sale publice și nu i-a respectat prezumția de nevinovăție prin declarațiile făcute presei.

În replică, Bănescu a spus că avea „obligația profesională” să răspundă la întrebări. „Poziționările mele publice au fost permanent provocate și solicitate firesc de presa în fața căreia am datoria să răspund”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

În plus, Vasile Bănescu susține că el a fost calomniat de către ÎPS Teodosie de mai multe ori, dar de fiecare dată a ales „tăcerea bunului-simț”, deși „ar fi avut pe deplin dreptul” să-l dea și el în judecată pe Arhiepiscopul Tomisului, arată Știrile PRO TV.

Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea și a familiei. Am ales, însă, tăcerea bunului-simț, nu calea conflictuală, inclusiv juridică, la care aș fi avut pe deplin dreptul”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu a precizat pentru sursa citată că ÎPS Teodosie este un caz unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române.

A recunoaște că este vorba despre un caz fără precedent în istoria BOR care frapează și mâhnește, care, desigur, nu creează amorală indiferență sau masochistă bucurie, nu poate constitui, în limitele rațiunii obiective exprimată juridic, o încălcare a prezumției de nevinovăție care se acordă, desigur, oricărui inculpat. Firește că în contextul cazului care afectează acum imaginea Bisericii, m-am referit exact la conținutul acestuia, apărut într-o filmare devenită publică. Consider că nu e bine să ignorăm realitatea, ci să ne adecvăm onest la ea. O realitate pe care, așa cum am subliniat de mai multe ori în interviu, o vor descifra total doar autoritățile judiciare care se ocupă de caz”, a mai spus Vasile Bănescu.

Pe de altă parte, Bănescu a reluat și alegațiile lui ÎPS Teodosie cu privire la soția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei. „Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată?“, a spus Arhiepiscopul Tomisului despre Bănescu, în aprilie 2023.

De fapt, ÎPS Teodosie a dat dovadă de „abjecție în stare pură”, întrucât oficialul Patriarhiei a fost căsătorit o singură dată, potrivit delcarațiilor făcute de acesta pentru publicația constănțeană.

Afirmațiile cuiva care nu te cunoaște personal, dar care își dă public și calomniator cu părerea despre autoritatea morală, conduita și viața personală ale cuiva, constituie, cred, o autodenunțare a caracterului și a lipsei de onestitate ale autorului acelor afirmații. Concis, în cazul meu, este vorba despre o abjectă calomnie: tot ce s-a emis în legătură cu persoana și familia mea constituie o imensă minciună psihanalizabilă. Sunt căsătorit o singură dată, cu o persoană credincioasă și ireproșabilă moral și profesional. Calomnia este abjecție în stare pură și se situează la antipodul oricărei litere din Evanghelie“, a afirmat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a referit și la „jocurile Bisericii” invocate de avocata lui ÎPS Teodosie.

Irina Luminița Stanciu a spus prin intermediul Arhiepiscopiei Tomisului că „Bănescu nu are autoritate morală, conduită şi viaţă personală care să fie în acord cu morala creştină fiind contestat de marea majoritate a creştinilor ortodocşi”.

A vorbi despre «jocurile Bisericii» denunță ignoranța teologică deplină care confundă Biserica lui Hristos cu persoane care o compromit. Biserica nu e un spațiu al jocurilor tenebroase, ci al credinței luminoase care în mod firesc îți schimbă profund viața, îndepărtându-te de răul cu multe chipuri și apropiindu-te de Adevărul care te face liber“, a concluzionat Vasile Bănescu.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30