fbpx
 
Le Monde Le Monde

Spălare de bani ruşi în Franţa: O vilă luxoasă, cu legături cu Gazprom, confiscată pe Coasta de Azur


Justiţia franceză a confiscat o vilă în valoare de 120 de milioane de euro pe Coasta de Azur, al cărei „beneficiar efectiv" ar fi gigantul rus Gazprom, ca parte a unei investigaţii pentru spălare de bani.

Parchetul a deschis o anchetă pentru spălare de bani în formă agravată pentru fapte săvârşite începând cu 11 decembrie 2009 la Paris, în Cipru, în Rusia şi la Roquebrune-Cap-Martin (Alpii Maritimi), privind 'Villa del Mare', devenită 'Villa Irina Maria'.

Înfiinţată în 2009, compania Maritime Villa Holding a achiziţionat această vilă pentru 70 de milioane de euro în 2010 - valoarea sa actuală este estimată la aproximativ 120 de milioane de euro.

Prin intermediul companiilor Subville Sarl şi Leyson Holdings Limited, beneficiarul acestei achiziţii a fost miliardarul ruso-armean Samvel Karapetian, conform procuraturii.

„Există indicii că schemele succesive de achiziţie a vilei au fost făcute în numele unor companii diferite, ai căror proprietari indirecţi ar echivala cu transformarea Gazprom în beneficiarul efectiv", a continuat aceeaşi sursă.

La 12 februarie, în conformitate cu rechiziţiile Procuraturii, vila şi acţiunile societăţii care deţine vila, SNC Maritime Villa Holding, au fost puse sub sechestru.

Procuratura din Paris a deschis investigaţii suplimentare cu privire la condiţiile de achiziţionare şi finanţare a activelor care ar putea aparţine oamenilor de afaceri ruşi.

Justiţia a confiscat bunurile imobiliare ale lui Aleksandr Pumpianski: acţiuni ale companiei şi creanţe referitoare la două proprietăţi viticole din Franţa, precum şi diverse terenuri de construcţie şi imobiliare, inclusiv o cabană în Haute-Savoie, în Alpii francezi, pentru o sumă totală estimată la 35 de milioane de euro.

Într-o altă anchetă, o cabană de lux din Courchevel, în Alpi, evaluată la 24 de milioane de euro, a fost, de asemenea, confiscată în septembrie 2023.

În fiecare dintre aceste cazuri, investigaţiile sunt în desfăşurare.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30