fbpx
 
Iulia Navalnia, văduva lui Aleksei Navalnîi, ținta știrilor false și a zvonurilor în online

Iulia Navalnia, văduva lui Aleksei Navalnîi, ținta știrilor false și a zvonurilor în online


De la anunţul de vineri al morţii principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, văduva sa, Iulia Navalnaia, este ţinta ştirilor false şi a zvonurilor în online menite să o discrediteze, în contextul în care ea a anunţat că preia lupta soţului său, relatează AFP.

Închis de trei ani şi după o otrăvire pentru care a considerat Kremlinul responsabil, Aleksei Navalnîi a petrecut aproape 300 de zile într-o celulă disciplinară, în condiţii epuizante de detenţie.
La doar câteva ore după ce a fost anunţată moartea sa, internauţii au distribuit o fotografie cu văduva sa zâmbind pe o plajă lângă un alt bărbat, cu comentarii care susţin sau sugerează că fotografia era din ultimele zile, acuzându-o că şi-a simulat tristeţea în diferitele sale apariţii publice de atunci.
„În ziua morţii lui Navalnîi, Iulka (sic), văduva sa îndurerată, se relaxa pe o plajă!!", denunţa un utilizator pe reţeaua X.
Fotografia, împreună cu mesaje similare, a fost, de asemenea, amplu distribuită în engleză, germană sau sârbo-croată pe diferite reţele sociale.
Dar această fotografie a Iuliei Navalnaia nu este recentă.
Cercetări făcute de AFP au dus la contul de Instagram al lui Evgheni Cicivarkin, un miliardar rus în vârstă de 49 de ani.
El a publicat această fotografie în august 2021, unde este văzut alături de Iulia Navalnaia. "Cu Prima Doamnă a frumoasei Rusii a viitorului, Iulia Navalnaia. Libertate pentru Navalnîi!", a scris el, localizând imaginea la Jurmala, în Letonia.
Co-fondator şi fost proprietar al principalului distribuitor de telefoane mobile din Rusia, Euroset, Evgheni Cicivarkin a fugit în Marea Britanie în 2008. Acuzat de răpire şi extorcare, el a făcut obiectul unei notificări internaţionale de căutare şi al unei cereri de extrădare până în 2011, când Rusia a renunţat la acuzaţii.
Evgheni Cicivarkin, care a devenit comerciant de vinuri, a ajuns, de asemenea, un adversar fervent al lui Vladimir Putin. Prieten al lui Aleksei Navalnîi, el l-a ajutat să-şi finanţeze lupta şi o parte din cheltuielile medicale după otrăvirea sa în 2020.
În urmă cu trei ani, publicarea fotografiei sale cu Iulia Navalnaia a fost comentată pe larg. Într-un interviu acordat postului de radio independent Ecoul Moscovei (închis de autorităţile ruse în martie 2022), omul de afaceri a explicat, cu o notă de ironie, contextul fotografiei: "Oamenii sunt geloşi: şi ei ar dori să se plimbe pe malul mării cu Iulia Navalnaia, o femeie frumoasă şi puternică, potenţial o primă doamnă".
„Din păcate, Aleksei a fost închis, dar nimeni nu a închis-o pe ea", a spus el.
Iulia Navalnaia este ţinta obişnuită a zvonurilor menite să o discrediteze pe ea sau pe răposatul ei soţ. Internauţii au acuzat-o, de asemenea, pe femeia de 40 de ani că este o "escortă politică", folosind o fotografie cu ea şi Evgheni Cicivarkin şi mărturia unei femei care pretinde că este fosta ei asistentă.
Afirmaţia a fost transmisă în special de platforma online pravda-fr.com, care aparţine unei reţele „structurate şi coordonate" de 193 de site-uri care diseminează propaganda rusă în Europa şi Statele Unite, potrivit Viginum, organizaţia franceză care luptă împotriva interferenţelor digitale străine.
Alte conturi de internet au transmis fotografii ale unor facturi de pe site-ul de rezervări hoteliere Booking în sprijinul afirmaţiilor lor.
Dar, potrivit lui Eliot Higgings, fondatorul publicaţiei digitale de investigaţie Bellingcat, documentele prezentate au fost falsificate.
Într-un video publicat luni, Iulia Navalnaia a promis să continue lupta soţului ei împotriva lui Vladimir Putin şi şi-a îndemnat susţinătorii să i se alăture.
„Acum trei zile, Vladimir Putin l-a ucis pe soţul meu, Aleksei Navalnîi. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei (...) Cu el, (Putin) a vrut să ne omoare speranţa, libertatea, viitorul", a spus Iulia Navalnaia.
„Voi continua activitatea lui Aleksei Navalnîi. Voi continua pentru ţara noastră, alături de voi. Şi vă invit pe toţi să staţi aproape de mine (...) Este o ruşine să vă lăsaţi speriaţi", a spus ea, cu părul blond adunat, ca întotdeauna, într-un coc strâns, încheie AFP.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30