fbpx
 
Facebook / Dumești - Iași Facebook / Dumești - Iași

Furtuna geomagnetică, încă o noapte de spectacol în întreaga lume. Aurora boreală, vizibilă din România la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani


Pentru a doua noapte consecutivă, oameni din întreaga lume au încercat să vadă cum se aprinde o magnifică aurora boreală, ca urmare a unei furtuni solare descrisă ca fiind „istorică" şi care se aşteaptă să continue şi duminică. Aurora boreală a fost vizibilă din România, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o intensitate care nu a mai fost documentată de sute de ani, precizează dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu".

Acest fenomen este cauzat de ejecţiile de particule de la Soare, care declanşează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5, nivelul maxim pe scara utilizată, au fost observate vineri seara şi din nou sâmbătă dimineaţa, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA (NOAA). O premieră în ultimii 20 de ani.

Acest eveniment rar a permis oamenilor din multe ţări să observe superbele aurore boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar fotografiile cu luminile albastre, portocalii şi roz au inundat reţelele de socializare.

„Am sentimentul că am avut o noapte istorică în Franţa (...) A fost cu adevărat plină de particule solare şi de emoţii", a scris Éric Lagadec, astrofizician la Observatorul de pe Coasta de Azur, pe reţeaua de socializare X. Şi "din moment ce sunt întrebat: da, există şanse de auroră din nou în această seară. Găsiţi locuri bune, departe de lumini, cu o vedere clară spre nord!". Astronautul francez Thomas Pesquet a scris: "Nu este sigur că fenomenul se va repeta în această seară, este mult mai greu de prezis decât vremea. Dar "nu strică să stai cu ochii pe cer pentru orice eventualitate".

Potrivit Centrului de prognoză meteo spaţială (SWPC) al NOAA, aurora boreală ar putea fi din nou vizibilă "pe o mare parte a Statelor Unite" în noaptea de sâmbătă spre duminică.

O avertizare de furtună de nivel 4 sau mai mare a fost emisă pentru duminică, iar condiţii de nivel 3 sunt posibile până luni, potrivit SWPC, care a descris episodul ca fiind "istoric". În timp ce autorităţile erau îngrijorate de posibilul impact asupra reţelelor de electricitate şi de comunicaţii, nu pare să se fi observat deocamdată nicio perturbare majoră.

Potrivit SWPC, au fost raportate doar rapoarte "preliminare" privind "nereguli în reţeaua electrică" şi "degradarea comunicaţiilor de înaltă frecvenţă, a GPS-ului şi posibil a navigaţiei prin satelit".

Miliardarul Elon Musk, a cărui reţea de internet Starlink are mii de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat pe X că au fost "sub o mare presiune, dar până acum rezistă". În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia Aviaţiei Civile americane (FAA) a declarat vineri că "nu se aşteaptă la consecinţe semnificative", dar a sfătuit companiile aeriene şi piloţii să "anticipeze" orice perturbare, întrucât furtunile geomagnetice pot perturba instrumentele de navigaţie.

De asemenea, Centrul Naţional de Meteorologie Spaţială din China a emis sâmbătă o alertă roşie, avertizând că se aşteaptă ca furtuna solară să continue pe tot parcursul weekend-ului şi să aibă impact asupra sistemelor de comunicaţii şi de navigaţie, potrivit agenţiei de stat China Nouă. Luminile au fost văzute în jumătatea nordică a ţării, a raportat aceasta.

În Statele Unite, aurora boreală a fost vizibilă în cea mai mare parte a ţării în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acestea au putut fi văzute până în sud, în Bahamas, potrivit NASA. Furtunile solare puternice pot "împinge aurora la latitudini mai sudice", a explicat agenţia spaţială. Soarele este în prezent aproape de vârful său de activitate, un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani. Erupţiile solare numite ejecţii de masă coronală, care pot avea nevoie de câteva zile pentru a ajunge pe Pământ, sunt la originea evenimentului actual, creând aurore atunci când intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului.

Ultima furtună geomagnetică de nivel 5 observată a avut loc în octombrie 2003, episod supranumit "furtunile de Halloween". Cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată a avut loc în 1859, potrivit NASA. Cunoscută şi sub numele de evenimentul Carrington, aceasta a perturbat grav comunicaţiile telegrafice.

Românii, fascinați de fenomen

Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber și în România, înspre nord, mai ales din afara oraşelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă.
„Trebuie privit înspre nord şi trebuie aşteptat, pentru că fenomenele acestea sunt imprevizibile. Chiar dacă se anunţă că vor fi vizibile de undeva, uneori nu se văd. Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde - la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr", a precizat pentru Adrian Şonka.
Aurora boreală s-a văzut în reprize, aceasta fiind observată la începutul nopţii, iar după o pauză de o oră, redevenind vizibilă sâmbătă dimineaţa, la o oră după miezul nopţii.
„Imediat cum s-a făcut seară, s-a văzut ceva mai puternic, aşa, sub formă de perdele luminoase sau pete roşiatice, înspre nord. A durat cam o oră. A fost o pauză, iar pe la ora 01.10 a început din nou să se vadă ceva foarte intens, a durat cam o oră, până la ora 01.50. Apoi au dispărut perdelele luminoase şi a rămas un fundal roşiatic şi, aşa, verzuliu", a explicat Adrian Şonka.
Astronomul a subliniat că aurora se produce în jurul polului magnetic, dar că în anumite situaţii poate fi observată şi la latitudini mai joase.
„Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi poţi vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România", a precizat el.
Fenomenul a fost vizibil în contextul în care în această perioadă s-au produs trei erupţii solare, aspect care a perturbat câmpul magnetic al Pământului.
„Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută. Dar când are loc o erupţie, pleacă mai mult material de pe Soare şi, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense", a detaliat Şonka.
Aurora ar putea fi observată şi în noaptea aceasta, dar nu există o certitudine în privinţa asta. Cei care doresc să urmărească fenomenul, trebuie să o facă din afara oraşelor mari şi să privească spre nord. În noaptea de duminică spre luni, fenomenul nu va mai fi vizibil.
„Nu se vede din prima. Eu am stat o oră şi nu am văzut nimic, apoi a apărut din nou, iar apoi a dispărut. Trebuie să te pregăteşti să stai câteva ore pe un câmp, să nu te uiţi în telefoane, ca să te acomodezi cu întunericul, să nu aprinzi farurile de la maşină, să fie cald, să fii în siguranţă", a transmis astronomul. 

 

Sursa: News.ro, Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31