fbpx
 
WCVB WCVB

Un elev din SUA a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Pe ambalaj scrie că provoacă „durere intensă”


Un adolescent din SUA a murit după ce a mâncat un chips extrem de iute, ca parte unei provocări pe rețelele de socializare. Tânărul avea și un defect cardiac congenital, care a contribuit la deces, arată rezultatele autopsiei sale.

Harris Wolobah, un elev în clasa a 10-a din orașul Worcester, a murit pe 1 septembrie 2023, după ce a mâncat chipsul tortilla fabricat produs de compania Paqui. Acum a venit și autopsia în cazul său.

Paqui a retras produsul de pe rafturile magazinelor la scurt timp după moartea lui Harris. The Associated Press a trimis joi un e-mail prin care a solicitat un comentariu către Hershey, compania mamă.

Harris a murit după ce a făcut stop cardio-respirator „în contextul ingerării recente a unei substanțe alimentare cu o concentrație mare de capsaicină”, potrivit autopsiei. Capsaicina este componenta care dă iuțeala ardeilor.

Autopsia a mai arătat că Harris avea cardiomegalie, ceea ce înseamnă o inimă mărită, și un defect congenital descris ca „punte miocardică a arterei coronare descendente anterioare stângi”.

O punte miocardică apare atunci când un segment al unei artere majore a inimii se desfășoară în interiorul mușchiului cardiac în loc să se afle la suprafața acestuia, potrivit doctorului James Udelson, șeful cardiologiei de la Centrul Medical Tufts.

„Este posibil ca, în cazul unei stimulări semnificative a inimii, mușchiul de dincolo de punte să fi avut brusc un flux sanguin anormal (ischemie) și ar fi putut fi cauza unei aritmii severe. Au fost raportate cazuri de intoxicare acută cu capsaicină care au provocat ischemie a mușchiului cardiac”, a declarat Udelson pentru AP.

Dozele mari de capsaicină pot crește modul în care inima se contractă, punând o presiune suplimentară pe arteră, a observat Dr. Syed Haider, cardiolog la MedStar Washington Hospital Center.

Dar, în timp ce rezultatele autopsiei sugerează că un defect cardiac l-a făcut probabil pe Harris mai vulnerabil la efectele negative ale extractului de ardei iute, persoanele fără factori de risc subiacenți pot avea, de asemenea, probleme cardiace grave în urma ingerării unor cantități mari de capsaicină, a spus Haider.

Cipsul Paqui, care se vinde individual, adică un singur chips într-un pachet, a venit învelit în folie de aluminiu, într-o cutie în formă de sicriu, avea scris pe ambalaj avertismentul că este destinat „plăcerii răzbunătoare a căldurii și durerii intense”. Avertismentul menționa că cipsul era destinat exclusiv consumului de către adulți și că trebuie ținut departe de copii.

În ciuda avertismentului, aceste chipsuri au devenit populare în rândul copiiilor, care au luat parte și la o provocare pe rețelele de socializare. Mulți au avut probleme după ce au consumat acest produs iute.

Provocarea prevedea ca participanții să mănânce cipul Paqui și apoi să vadă cât timp pot rezista fără să consume alte alimente și apă.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31