fbpx
 
Pile cu „sânge albastru”: e șic să fii milionar și să ai soția angajată la Primărie

Pile cu „sânge albastru”: e șic să fii milionar și să ai soția angajată la Primărie


Oameni cu afaceri de milioane de euro își plasează soțiile la Primărie. În zeci de alte cazuri, primul angajat a fost unul din soți, după care l-a tras după el și pe partener. Drăgan – Smart Production, Boca – imobiliare, Laicu – DRDP și Postolache – Conest au soțiile angajate în Primărie.

 

Dacă angajările pe pile sunt o practică banală în toate instituțiile publice din România, la Primăria Iași se observă un fenomen mai rar întâlnit: oameni de afaceri cu venituri de zeci sau sute de mii de euro anual își plasează soțiile în posturi călduțe, dar remunerate modest, la Palatul Roznovanu.

 

Drăgan: „Nici n-am știut”

Ultimul caz descoperit este al lui Cătălin Drăgan, patronul fostului club Office, și care în trecut a avut mai multe relații comerciale cu Primăria. Soția, Cristina Drăgan, este angajată ca inspector în administrația locală din 2014. În declarația de avere, soția omului de afaceri declară două apartamente, un BMW și acțiuni deținute la firmele soțului: Cadra One, Cadrax Two și Smart Production.
În 2010, soțul, Cătălin Drăgan, a căpătat o reputație nedorită după ce a câștigat o licitație pentru 50 de copertine în stațiile RATP și 50 de city-light-uri cu harta Iașului, licitația fiind îndelung contestată. Firma lui Drăgan prezentase o mostră în mărime naturală, în valoare de câteva mii de euro, în timp ce celelalte firme reclamau că niciun ofertant serios nu poate cheltui atât pentru o licitație pe care nu știe dacă o va câștiga. Valoarea contractului a fost de 820.000 de lei (fără TVA).
Cu un an înainte, câștigase un alt contract, în valoare de 950.000 de lei, pentru montarea a șapte hale metalice la fostul hipodrom de la CUG. Cătălin Drăgan a spus că n-a intervenit pentru angajarea soției: „Ea s-a ocupat, a dat concurs, n-am pus nicio pila, ea și-a dorit. Știți câte probleme am avut în contractele cu Primăria, ce greu mi-am încasat banii? Cu primarul Mihai Chirica sunt doar la nivel de cunoștințe, nu ne vizităm, nu ne sunăm”.

 

Florin Boca, trecut un pic pe la munca de jos în campania electorală, și-a făcut soția chiar șefă de Serviciu la Spațiile Comerciale

Laicu, la fel: „N-am știut”

De ceva timp s-a angajat la Primărie și soția lui Ovidiu Laicu, directorul regional de la Drumuri și Poduri. Luminița Laicu este inspector principal la Direcția Economică, având un salariu net de 2.000 de lei. Soțul a câștigat în schimb, în 2015, peste 140.000 de lei. Ovidiu Laicu spune că nici el n-a pus vreo pilă: „N-am nicio legătură cu angajarea ei, nici nu știam că s-a înscris la concurs. A lucrat în sectorul privat și nu i-a plăcut. Mie nu-mi convine că lucrează la Primărie, că are salariu mic, dar dacă-i place...”.

 

Soția lui Boca a ajuns chiar șefă

Devenit unul dintre cei mai influenți membri ai PSD Iași, unul din principalii sponsori, milionarul Florin Boca și-a adus soția în Primărie, mai exact la DAPPP. Inițial angajată ca inspector, Monica Boca a avansat în 2015, devenind șef Serviciu Administrator Spații Comerciale, salariul fiind de 3.000 de lei/lună.

 

Cătălin Drăgan a făcut întâi afaceri cu Primăria, a văzut că e sigur, apoi și-a angajat și soția aici

Soțul ajunge șef și își aduce și soția

În Primărie sunt multe cupluri, soții lucrând la câteva birouri distanță. Actualul șef de la Resurse Umane, Emanuel Smântână, are soția, Bild Yvonne Cecilie, în siguranță, la șefia Registrului Agricol. Un pesedist de vază, Ionică Ciobanu, fosta spaimă a investitorilor imobiliari când era la conducerea Serviciului Control Urbanism, are la rândul lui soția angajată în primărie. Nana Ciobanu ocupă funcția de șef birou. După retrogradare, Ionică Ciobanu se ocupă de activitatea de la Serviciului Asociații Proprietari.
Lista continuă cu Daniela Cuzuc, inspector DEFPL, căsătorită cu Florin Cuzuc, angajat la Poliția Locală. Alte cupluri: Dănuț Gheorghiță, inspector, și Antoneta Gheorghiță, inspector Protecția Muncii; Cristina Huțanu, șef Birou Mici Întreprinzători, și Dragoș Huțanu, Șef Birou Protecție Civilă. În ceea ce privește Serviciul Informatizare, biroul este împărțit de soții Constantin și Violeta Ignat, ambii fiind inspectori.

 

Cristian Tudușciuc, șef de Achiziții la Servicii Publice, căsătorit cu Ana, consilier la Direcția Economică

Cuplu pe axa Conest-Primărie

Un alt cuplu cu conexiuni în mediul de afaceri este format de Alina și Sorin Postolache. Alina Postolache este inspector la DEFPL, în timp ce soțul, angajat la Conest SA, are un salariu anual de 73.000 de lei.

 

Citește și Directorul de la Cadastru face afaceri cu statul în numele bunicii

 

Soțul, șef de Achiziții, soția - consilier

Legătura cu Palatul Roznovanu este făcută și de soții Ana Cristina și Cristian Tudușciuc. Ana Cristina este angjată la DEFPL ca simplu consilier, iar soțul este șef de achiziții la Servicii Publice SA.
Lista continuă cu Daniel Vasiliu, inspector în Primărie, cu soția Loredana, angajată la Direcția de Asistență Comunitară (DAC) ; Radu Achiței, polițist local, cu soția Anca Băjenaru, inspector de stare civilă; Mihai Apetrei de la Poliția Locală, cu soția Mihaela Matianu, asistent medical la DAC.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: