fbpx
 
De ce să îngropăm 20 milioane de euro în tramvaiele din Dancu?

De ce să îngropăm 20 milioane de euro în tramvaiele din Dancu?


Primăria vrea să cheltuie această sumă din fonduri europene pentru înlocuirea șinelor. Fiind linie secundară, cu flux mic de călători, s-ar putea asfalta ca-n palmă Aurel Vlaicu și s-ar putea cumpăra autobuze hibride. Salvezi 16 milioane de euro cu care poți face cel puțin un pasaj rutier pentru zonele foarte aglomerate din oraș. Bulevardul Aurel Vlaicu poate fi refăcut cu 4 milioane de euro, fără linii de tramvai.

 

Anunțată ca unul din cele mai costisitoare proiecte din 2017, pe bani europeni, linia de tramvai din Dancu ar fi de fapt o groapă în care se aruncă banii. 20 milioane de euro este suma estimată de șefii Primăriei, cu refacerea totală a carosabilului, schimbarea liniilor, a bordurilor și refacerea trotuarelor cu pavele. Și nu vor să renunțe la proiect, pentru că e deja scris, fiind pe Axa 4.

Cu 4 milioane rezolvi

Specialiștii spun că ar fi bani aruncați, pentru că e linie secundară de 2,7 km. Alternativa ar fi refacerea bulevardului și cumpărarea a șase autobuze hibride, noi, care să facă legătura cu Piața Chirilă. Preț total: 4 milioane de euro și s-ar circula ca-n palmă mulți ani de-acum înainte. Transportul eco, adică tramvaiele, pot fi păstrate pentru zonele centrale. Cu restul banilor, 16 milioane de euro se poate face alt proiect pentru un pasaj rutier, atât de necesar în Iași, subtraversări pe marile bulevarde, sau un parc nou-nouț, de care orașul duce atât de mult lipsă.

 

Strada lată, pe 4 benzi, poate fi refăcută complet cu 2 milioane de euro, iar liniile de tramvai înlocuite cu autobuze

 

Primăria are proiectul scris

Șase autobuze hibride sunt evaluate la 2 milioane de euro, prețurile pe bucată începând de la 300.000 de euro.
Refacerea bulevardului Aurel Vlaicu, la prețurile pieței, ar putea costa alte 2 milioane de euro. Din Tătărași, intersecția Doi Băieți, până la Rond Dancu, strada are o lungime de 2,7 km, cu o lățime constantă de 15 m. Doar covorul asfaltic, la 6 cm grosime, costă 360.000 de euro, strada având fundație făcută încă de pe vremea lui Constantin Simirad. Celelalte lucrări necesare – scoaterea șinelor vechi, nivelare, înlocuiri borduri și montare pavele pe troturare, duc prețul total la 2 milioane de euro.
Cu tot cu autobuze se ajunge la 4 milioane de euro. Administrația locală nu vrea însă să renunțe la proiectul liniilor de tramvai, proiect evaluat la 20 milioane de lei. „Sunt bani europeni luați pentru această linie. Suma nu ar fi eligibilă altfel. Este obligatoriu să reparăm șina, pentru transport ecologic”, a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Eduard Boz, consilier local PNL, vrea un pasaj în Galata, spre Miroslava

 

Opoziția cere abandonarea ideii

Consilierii Opoziției susțin însă că proiectul trebuie abandonat: „Poți muta destinația banilor, abia au ieșit drafturile ghidurilor de finanțare europeană. Se poate pune la bătaie un alt proiect”. Consilierul local Andrei Postolache (Pentru Iași) are aceeași viziune: „Strada Aurel Vlaicu trebuie asfaltată, iar banii rămași trebuie folosiți pentru piste de biciclete, săli și terenuri de sport, incubatoare de afaceri. Suma este suficientă”.
Eduar Boz (PNL) spune că e nevoie de un proiect nou: „Fiind o linie secundară, cu număr mic de călători, se poate renunța la tramvaie și înlocuite cu autobuze eco. Prioritar, cu banii rămași, este un pasaj de 20 milioane de euro dinspre Miroslava spre Centru, pentru că în Galata se creează blocaje foarte mari. Sau se poate face un pasaj rutier în Bucium pentru a elibera traficul de-acolo, sau putem face câteva pasaje subterane în oraș, să renunțăm la treceri de pietoni”.

 

„Avem ce face cu banii”

Ettiene Ignat, consilier PNL, spune că încă nu există un ghid al proiectelor pe care pot fi atrași bani, dar că, din draftul publicat, reiese că pot fi accesate și alte proiecte de infrastructură: „Se pot face pasaje supraterane sau subterante”. Andrei Postolache a completat: „Destinația banilor poate fi schimbată, pentru că există finanțări programate pentru Baia Turcească și Palatul Braunstein, deci deschiderea spre alte proiecte este asigurată”.

 

Repararea șoselei din Dancu este o prioritate. Nu și repararea liniei, care ar înghiți o sumă uriașă

 

Linia 3, una dintre cele mai vechi din Iași

Pe traseul 3, Dancu-Gară, circulă 7 tramvaie, inclusiv în weekend, distanța fiind de 15,5 km, parcursul fiind calculat la 65 de minute. Traseul cu 6 autobuze noi, eco, ar putea face conexiunea cu Piața Chirilă sau Tg. Cucu, putând fi parcurs în 20-30 de minute. Cu un autobuz la fiecare 10 minute, fluxul de călători din Dancu ar fi absorbit fără probleme. SCTP (fosta RATP) nu are date privind numărul de călători deserviți pe ruta Dancu.

 

Parcul din Drumul Taberei, considerat cel mai dichisit din România, a costat 14 milioane de euro

 

Iașului îi lipsește un parc

Cât ar costa amnenajarea ca în filme a unui parc la Iași? Dacă s-ar face raportarea la alte prețuri din România, cei 20 de milioane de euro pe care Primăria vrea să-i dea pe linia din Dancu ar ajunge pentru un parc de cel puțin 12 ha. Cel mai scump parc din România, Drumul Taberei din București, a costat 14 milioane de euro pentru 11,5 ha (124 de euro/mp).


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30