fbpx
 
Executarea silită a lui Fenechiu, anulată de instanţă

Executarea silită a lui Fenechiu, anulată de instanţă


De trei ani se chinuie DNA să recupereze 5,7 milioane de lei din Dosarul „Transformatorul”. Tot procesul trebuie reluat de la capăt. În alt dosar, Siveco, executorul a anunţat că în 15 zile execută peste 900.000 de euro.

 

Averea lui Relu Fenechiu este la adăpost încă o perioadă. Executarea silită pentru recuperarea prejudiciului din dosarul “Transformatorul” a fost anulată de judecătorii ieşeni. Întreaga procedură în cazul fostului ministru va fi reluată, după trei ani, de la zero.

Excepţiile câştigătoare

Cea care a reuşit să blocheze executarea silită a averii lui Relu Fenechiu este tocmai soţia sa, Mariana, care a contestat întreaga procedură. Deşi la Judecătoria Iaşi nu a avut câştig de cauză, zilele trecute, Tribunalul Iaşi i-a admis apelul. Astfel, magistraţii au anulat executarea silită pornită de un birou de executori judecătoreşti pentru recuperarea unei părţi din prejudiciul de 5,7 milioane de lei din dosarul ”Transformatorul”.
„Instanţa a desfiinţat actele de executare, iar toată procedura trebuie reluată. Unul din motivele pe care s-a bazat instanţa a fost o excepţie de neconstituţionalitate prin care Curtea Constituţională a admis ca dosarele de executare să fie sub cenzura instanţei, nu sub cenzura executorilor, iar cel de-al doilea a vizat faptul că au fost supuse executării bunuri ce au căzut în lotul doamnei Mariana Fenchiu”, a precizat Sandra Grădinaru, avocata Marianei Fenechiu.

 

Două condamnări

Întreaga procedură era suspendată de magistraţi încă din 2015, până la soluţionarea partajului între soţii Fenechiu. Dosarul are termen la Judecătoria Iaşi pe 6 aprilie.
Fostul ministru al Transporturilor a fost acuzat de procurorii anticorupţie că prin firma sa Fene Grup a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. Relu Fenechiu, fratele său, Lucian, şi omul de afaceri Bogdan Damian au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare. Acesta din urmă a fost liberat condiţionat în 23 februarie.
Relu Fenechiu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în noiembrie 2016, la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare, după ce a recunoscut infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani privind contracte încheiate de o firmă de software cu Ministerul Justiţiei şi societatea Antibiotice. Instanţa a dispus ca de la fostul lider liberal să fie confiscată suma de 901.526 de euro.

 

Pe 9 martie află de „contopire”

În acest caz, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi a transmis către Fenechiu o somaţie „şi se vor continua măsurile de executare silită dacă în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia nu se stinge debitul”, a precizat ANAF la solicitarea REPORTER DE IAŞI.
Fostul ministru a cerut magistraţilor contopirea pedepselor primite în cele două dosare, Tribunalul Vaslui urmând să ia o decizie în 9 martie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: